Ljubavni Sastanak Upoznavanje

Kupovina Prodaja

Limbi :
:: Acasa
:: Inregistrare
:: Cauta
:: Forum
:: Chat
:: Bloguri
:: Articole
:: Ajutor
:: Inscriere
:: Legaturi
:: Statistici
:: Membership


Femina Magazin

YuPortal

Ljubavni Sastanak na Fejsbuku
Svako vece od 20 casova okupljanje u Pricaonici. Dobrodosli!

Forum
Forum :: Cautare in forum :: Forum Optiuni :: Topul forumurilor

3. Opšte teme > Zdravlje & telo > Rak grlica materice

Neuhvatljiva #1
Raspunsuri: 238


12. Aug 2007. 14:56:52
Rak grlica materice

Promene koje prethode nastanku raka grliæa meterice
Intraepitelijalne neoplazije tj promene koje prethode nastanku raka grliæa meterice

Rak grliæa materice razvija se polako u periodu od 2-10 godina i po pravilu mu prethode ¨prekancerozna stanja¨ koja se struèno zovu intraepitelijalne neoplazije . Kod kasnijih uznapredovalih ili invazivnih stadijuma izleèenje se može oèekivati kod 30 % bolesnica. Izbegavanje i uklanjanje riziko-faktora , redovni kontrolni ginekološki pregledi sa uzimanjem Papanikolau brisa 1 x svake 2 godine kao i rana dijagnostika i leèenje prekanceroznih stanja predstavljaju najvažnije preventivne mere u nastanku raka grliæa materice.
Prekancerozne promene ploèasto-slojevitog epitela koje prethode nastanku raka grliæa materice dugi niz godina bile su poznate pod nazivom displazije i karcinom in situ. Naziv displazija prvi put je upotrebio Reegan 1953 godine. Ubrzo zatim uvedena je i podela na 3 stepena : blagu, umerenu i tešku displaziju. Osnovni problem ove terminologije je u tome što oznaèava karcinom in situ kao teže oboljenje od displazije. Posledice se ogledaju u tome da su neke pacijentkinje nepotrebno agresivnije leèene dok su druge ostale bez nedovoljno opsežne hirurške terapije.
Termin intraepitelijalna neoplazija uveden je u klinièku praksu 1970 godine sa ciljem da objedini kontinuitet procesa koji se odvija u epitelu od najblažeg do najtežeg stepena. Podela na stepene od I - III u vezi je sa debljinom epitela koji zahvataju atipiène æelije ( hiperhromatièna jedra, poveèanje odnosa jedro-citoplazma æelije ). Ovi stepeni oznaèavaju se kao CIN - cervikalna intraepitelijalna neoplazija prvog I - zahvaæena donja 1/3 epitela, drugog II - zahvaæene donje 2/3 epitela i treceg III stepena - zahvaæena èitava debljina epitela . CIN III obuhvata ranije korišæene termine : displazija teškog stepena i karcinom in situ. Sve ove promene su preinvazivne jer je granica izmedu epitela i tkiva grlica materice - bazalna membrana - oèuvana.
Podaci dobijeni novijim molekularnim istraživanjima ukazuju da postoje 2 a ne 3 oblika cervikalne intraepitelijalne neoplazije ili CIN-a. Tako je 1988 godine predložena nova citološka terminologija koja se naziva Bethesda sistem (TBS). Ona svrstava CIN 1 i polne bradavice - kondilome u celinu koja se zove skvamozna intraepitelijalna lezija niskog stepena - Low grade SIL a promene tipa CIN 2 i CIN 3 u drugi entitet ili skvamoznu intraepitelijalnu neoplaziju visokog stepena - High grade SIL.
Neuhvatljiva #2
Raspunsuri: 238


12. Aug 2007. 15:04:01
Metode dijagnostikovanja karcinoma grliæa materice

Skrining i druge dijqgnostièke metode u dijagnostici karcinoma grliæa materice
U dijagnostici malignih promena uzima se citološki bris sa površine i iz kanala grliæa materice koji predstavlja ¨skrinig¨ test za rano otkrivanje æelijskih promena koje prethode karcinomu. Materijal se odmah fiksira a potom se pristupa bojenju po metodi Papanikolau. Posle bojenja sledi mikroskopska analiza èija se konaèna ocena zasniva na morfološkim osobinama æelija i celokupnom utisku koju pruža razmaz. Uzimanje brisa je bezbolno i traje veoma kratko. Svaka polno aktivna žena posle 17 -e godine trebalo bi barem 1 x svake 2 godine da prekontroliše Papanikolau bris.
Za uspešan pregled citološkog preparata po metodi Papanikolau neophodno je tehnièki ispravno uzimanje brisa što ukljuèuje dovoljan broj æelija koje omoguæavaju verodostojnu analizu. Papanikolau bris treba uzeti 5 - 7 dana posle seksualne apstinencije odnosno menstruacije a pre uzimanja brisa zabranjena su vaginalna ispiranja u cilju obezbeðenja dovoljnog broja æelija. Citolog koji vrši pregled dužan je da u sluèaju nedovoljnog broja æelija za analizu vrati preparat na ponovno uzimanje. Procenat lažnih rezultata na teritoriji Srbije iznosi oko 30 %.
Citološki izveštaji saopštavaju se u formi opisa preparata pri cemu se koristi Papanikolau klasifikacija koja se svrstava u 5 grupa.
Papanikolau bris I i II grupa podrazumevaju uredan ili normalan nalaz. Grupa III je sumnjiv nalaz i zahteva leèenje eventualno prisutne upale grliæa materice i kontrolu brisa kao i obavezan kolposkopski pregled. Ukoliko III grupa perzistira i pored leèenja ili su prisutne ¨sumnjive¨ kolposkopske slike potrebno je uzeti ciljanu biopsiju ili izvršiti kiretažu kanala grliæa materice. Kada su prisutne IV ili V grupa indikovana je hitna biopsijaPrimenom samo citološkog pregleda brisa sa grliæa materice taènost dijagnoze se postiže u 79 % sluèajeva.

Kolposkopski pregled grliæa materice je uz citološki Papanikolau bris primarni ¨skrining¨ metod u dijagnostici karcinoma grliæa materice. Taènost kolposkopije kao samostalne metode je 87 % a u zajednici sa citologijom 98 %.
Kolposkop je stereoskopski binokularni instrument kojim se pod uveæanjem 6 - 40 x posmatra sluzokoža grliæa materice ali i ostalih organa donjeg dela genitalnog trakta - vulve i vagine. U rutinskoj primeni najviše se primenjuje uveæanje od 10 x a zeleni filter, kao dodatak, omoguæava dijagnostiku finih promena na malim krvnim sudovima. Pre kolposkopskog pregleda površina koja se posmatra premazuje se sa 3-5 % rastvorom siræetne kiseline ili 0,9 % fiziološkim rastvorom (NaCl). Kiselina dovodi do toga da tkivo nabubri, posebno abnormalni i cilindrièni epitel, pa se lakše razlikuje od normalnog zdravog epitela. U primeni je èitav niz klasifikacija kolposkopskih nalaza a najviše se koristi Rimska klasifikacija iz 1990 godine koja sve kolposkopske slike deli u 5 grupa: normalan kolposkopski nalaz, abnormalni kolposkopski nalaz, kolposkopski sumnjiv invazivni karcinom, nezadovoljavajuci kolposkopski nalaz i raznovrsni kolposkopski nalazi. U kolposkopiskoj dijagnostici poseban znacaj pridaje se abnormalnom nalazu kao mogucem markeru za ¨intraepitelijalne neoplazije - CIN ili SIL ¨. Klasifikacija abnormalnih kolposkopskih nalaza posmatra odvojeno promene unutar i izvan transformacione zone i ukljucuje sledece :

- Aceto-white epitel (ravan ili mikropapilaran)
- Punktaciju
- Mozaik
- Leukoplakiju
- Jod negativan epitel
- Atipicna vaskularizacija

U sluèajevima kada je prisutan abnormalni kolposkopski nalaz koji je udružen sa III, IV ili V grupom Papanikolau citološkog brisa neophodno je uzeti bioptickin uzorak tkiva na patohistološku analizu u cilju potvrde ili iskljuèenja CIN-a ili karcinoma grliæa materice .
Preostale dijagnostièke metode obuhvataju primenu ciljane biopsije pod kontrolom kolposkopa, kiretažu kanala grliæa materice i dijagnostièku konizaciju. Definitivna dijagnoza karcinoma grliæa materice i CIN-a postavlja se tek posle histološkog pregleda bioptièkih uzoraka uzetih sa sumnjivih mesta. Indikacija za biopsiju je III-V grupa Papanikolau brisa i prisustvo abnormalnih (sumnjivih) kolposkopskih slika. Biopsiji prethodi Šilerova proba koja se sastoji u premazivanje površine grlica materice 1 % Lugolovim rastvorom joda. Mehanizam dejstva joda je bojenje zdravog epitela koji sadrži glikogen tamno braon bojom. Efekat je prolazan i traje do 15 minuta i nema dejstva na cilindriène æelije koje ne sadrže glikogen. Na ovaj naèin se oznaèavaju svetla neobojena mesta koja karakterišu prisustvo izmenjenog epitela koji ne sadrži glikogen odakle se uzima biopsija. Ukoliko je promena lokalizovana unutar kanala grliæa materice i nije dostupna vizuelnom ili kolposkopskom pregledu a nalaz Papanikolau brisa uzetog iz unutrašnjosti kanala je III-V grupa, potrebno je sprovesti kiretažu kanala grliæa materice i pregledati dobijeni materijal. Najagresivnija dijagnosticka metoda je konizacija koja podrazumeva isecanje dela grliæa materice u obliku ¨kupe¨ koja zadire u kanal i istovremeno obezbeðuje najadekvatniji materijal za postavljanje taène dijagnoze. Konizacija se u terapijske svrhe radi u cilju leèenja CIN-a ali ima primenu i kao dijagnostièka metoda. Istovremeno, ona predstvalja i najširu formu biopsije grliæa materice.
Neuhvatljiva #3
Raspunsuri: 238


12. Aug 2007. 15:07:24
Leèenje karcinoma grliæa materice

Terapija promena koje prethode pojavi karcinoma grlica materiæe ( CIN i SIL-a) zasniva se na savremenim shvatanjima etiologije i patogeneze ovih obolenja kao i relativno dugom periodu njihove evolucije što pruža dobre moguænosti za rano otkrivanje i efikasno lecèenje.
Tretman CIN 1 ili L-SIL promena bazira se na rezultatima HPV tipizacije. Ako u promeni nije zabeleženo prisustvo humanih papiloma virusa ili su prisutni samo oni sa niskim onkogenim potencijalom ( tip 6/11) promenu treba redovno kontrolisati. Ovo se posebno odnosi na mlade starosne grupe žena koje nisu ili pak žele da raðaju jer se oko 40 % sluèajeva ove promene spontano povlaæe. Ako se u lezijama otkriju HPV visokog onkogenog potencijala (tip 16/18) njih treba odmah leèiti. Terapija CIN 2 i 3 odnosno H-SIL lezija sprovodi se odmah jer se one izuzetno retko spontano povlaèe i progrediraju prema karcinomu .

Ako se, bez obzira na stepen težine promene, intraepitelijalne neoplazije ( CIN ili SIL ) otkriju u trudnoæi potrebne su redovne kolposkopske kontrole svaka 2 meseca . Poroðaj se može voditi vaginalnim putem a 6 nedelja posle ponavlja se kolposkopski i citološki Papanikolau pregled sa kontrolnom biopsijom. Izbor definitivnog terapijskog postupka vrši se na osnovu rezultata pregleda.
Cervikalne intraepitelijalne neoplazije ( CIN - SIL ) leèe se operativnim tehnikama koje se dele u 2 grupe :
- Destruktivne tehnike kojima se u celini razara promena,
- Ekscizione tehnike kojima se odstranjuje deo grliæa materice ili cela materica.

Izbor terapijske metode zavisi od histološkog stepena promene .

U destruktivne tehnike lecenja spadaju :

- Krioterapija
- Hladna koagulacija
- Elektrokoagulacija
- Laser vaporizacija

Ekscizione tehnike obuhvataju :

- Konizaciju nožem
- Konizaciju laserom
- Loop eksciziju
- Histerektomiju
Neoplazije tipa CIN 1 ili L-SIL leèimo destruktivnim metodama ukoliko je promena vidljiva u celini, ako ne ulazi u kanal grliæa i nema sumnje na postojanje karcinoma i ukoliko postoje uslovi za redovno postoperativno praæenje. Promene tipa CIN 2 i 3 ili H-SIL leèe se ekscizionim i retko destruktivnim tehnikama. Neophodno je da promena u celini bude otklonjena sa histološki potvrðenim negativnim ivicama na preparatu. Rizik ponovne pojave promene posle sprovedenog leèenja je velik ako promena nije otklonjena u celini odnosno ako nisu histološki potvrðene negativne ivice preparata. Ako je promena u celini otklonjena ili destruisana rizik od ponovnog javljanja iznosi oko 10 %.
Procena raširenosti raka grliæa materice vrši se na osnovu ginekološkog i rektalnog pregleda kao i uz pomoæ pomoænih dijagnostièkih metoda : CT-snimak ili MRI-magnetna rezonanca male karlice, ultrazvuèni pregled bubrega, Rentgenski snimak pluæa, cistoskopski pregled mokraæne bešike i rektosigmoidoskopski pregled debelog creva. Prema aktuelnoj klasifikaciji meðunarodnog udruženja ginekologa-opstetrièara (FIGO), proširenost bolesti oznaèava se u stadijumima ( St ) od I do IV.
Osnovni postupci u leèenju invazivnog ili uznapredovalog karcinoma grliæa materice obuhvataju : konizaciju ( konicno isecanje ) grliæa materice, histerektomiju (vadenje materice) i radikalnu histerektomiju sa odstranjenjem limfnih žlezda iz male karlice po metodi Wertheim-Meigs. U zavisnosti od dubine prodora maligne neoplazme, volumena tumora, uzrasta bolesnice i želje za raðanjem primenjuju se razlièite modifikacije ove osnovne ¨ hirurške šeme ¨. Prodor i širenje karcinoma izvan grliæa materice na okolne organe u maloj karlici ( bocno vezivno tkivo, vagina, mokracna bešika, limfne žlezde ) kao i ponovna pojava tumora ( recidiva ) posle prvog hirurškog postupka leèi se primenom zraène ili radioterapije kao samostalnog postupka ili u kombinaciji sa hirurškim zahvatima. U posebnim strogo odreðenim sluèajevima dolazi u obzir primena veoma radikalnih operativnih zavata kada se hirurški odstrane svi organi male karlice ( egzenteracije ). U novije vreme sprovode se studije koje ispituju kratkotrajnu preoperativnu primenu kombinaovane cistostatske i zraène terapije kod poèetnog I B 2 stadijuma karcinoma grliæa materice èiji je promer oko 4 cm u najveæem preèniku.
Neuhvatljiva #4
Raspunsuri: 238


12. Aug 2007. 15:08:43
Metode prevencije

Metode ili postupci u prevenciji raka grliæa materice obuhvataju uklanjanje ili svodenje na minimum postojeæih faktora rizika za nastanak karcinoma. Najznaèajniji postupci obuhvataju izbegavanje ranog stupanja u polne odnose ( do 18 god. ) i veæeg broja seksualnih partnera, kontraceptivnu zaštitu primenom prezervativa, održavanje redovne seksualne higijene i leèenje prisutnih genitalnih infekcija. Posebno je bitno sprovoðenje redovnih ginekoloških pregleda barem 1 x u 2 godine sa kolposkopskim pregledom i uzimanjem Papanikolau citološkog brisa. Neophodno je istovremeno leèenje svih prisutnih infekcija genitalnog trakta kod oba partnera.
Zakljuèak
Intraepirtelijalne neoplazije ( CIN ili SIL ) prethode nastanku raka grliæa materice od koga svake godine u Srbiji oboli preko 2000 žena.
Intraepitelijalne neoplazije i rak grliæa materice u oko 90 % slucajeva uzrokovani su infekcijom humanim papiloma virusima .
Najznaèajniji faktori rizika za nastanak raka grlica materice ukljucujuju : rano stupalnje u polne odnose, veæi broj seksualnih partnera, infekciju sa HPV visokog onkogenog potencijala (tip 16/18) i izbegavanje redovnih ginekoloških pregleda.
Metode prevencije obuhvataju uklanjanje riziko-faktora i sprovodenje redovnih ginekoloških i kolposkopskih pregleda sa uzimanjem citološkog Papanikolau brisa svake 2 godine.
Rizik ponovne pojave bolesti na grliæu materice posle potpunog lecenja CIN-a ili SIL-a iznosi 10 %.

tajnooruzje #5

Raspunsuri: 1467


10. Dec 2007. 15:21:00


Ne zaboravite da je rak grlica materice drugi po ucestalosti karcinom kod zena, ali isto tako potpuno izleciv ako se otkrije na vreme...

Zato, drage moje... Redovne kontrole!!


-----------------
... Ne teèe to reka, veæ voda! Ne prolazi vreme , nego mi!! ’’ ...

ana9 #6

Raspunsuri: 3879


10. Dec 2007. 17:30:48



Pravilan izraz je maternica!

Rak grliæa maternice je jedan od najèešæih uzroka smrtnosti medju ženama.
Sve što se otkrije na vrijeme je u velikom procentu izlijeèivo i zato se slažem da su kontrole i te kako bitne!
Ali kada se kaže rak maternice, obièno se misli na zloæudne tumore.
Svi mi na neki naèin tako reagujemo, svjesno ili nesvjesno.

Postoje dobroæudni kod kojih je procenat izlijeèenja naravno puno veæi i zloæudni koji iako se otkriju na vrijeme mogu da se ipak ponovo vrate i tada nema lijeka...

Nisam èitala uvodni tekst, ne volim ovakve teme jer me podsjete na nešto loše.....................
A mogla bih puno toga napisati...............

-----------------
...od Vardara moja raja, do Triglava nema kraja...
ZYY #7
Raspunsuri: 162


11. Dec 2007. 12:19:22
zyy

nazalost sto mora do toga da dode ali sva sreca medicina je uznapredovala tako da je sada manji problem oko toga tj maternicesamo treba se redovno kontrolisati kod ginokologa
soned #8

Raspunsuri: 1743


15. Dec 2007. 14:50:28


obavezno kondomi i obavezan pap test svakih 6 meseci.

i kodrolisanje grudi,redovno napipavanje pri tusiranju.

-----------------
Everybody’s Free, Everybody’s Free

To Feel Good!


Neuhvatljiva #9

Raspunsuri: 436


23. Ian 2008. 10:05:55


Srbija drži neslavan rekord u Evropi sa 1.500 žena godišnje obolelih od raka grliæa materice, kažu struènjaci.

Pomoænica ministra zdravlja Snežana Simiæ je, na konferenciji za novinare povodom Evropske nedelje prevencije raka grliæa materice od 21. do 28. januara, rekla da je najèešæi uzrok nastanka karcinoma cerviksa infekcija humanim papiloma virusom (HPV), koji se prenose polnim odnosom.

Ona je kazala da je za rak grliæa materice moguæa prevencija i da akcija Ministarstva zdravlja nosi naziv "Znanje i akcija".

Znanje je, prema njenim reèima, usmereno na žene koje vrlo retko idu kod ginekologa, iako postoji dovoljan broj lekara na nivou primarne zdravstvene zaštite, dok æe akcija biti usmerena na dodatnu edukaciju zaposlenih u zdravstvenoj zaštiti.

Predsednik posebne radne grupe Ministarstva zdravlja za prevenciju raka grliæa materice Dimitrije Segedi naglasio je da, ako se žena javi na vreme, rak grliæa materice može da se izleèi.

"Krajnji cilj edukacije stanovništva trebalo bi da bude saznanje žena, familije i društva da se rak grliæa materice može prevenirati", dodao je on i napomenuo da bi uskoro u Srbiji trebalo da se pojavi vakcina protiv HPV.

Segedi je istakao da je uloga muškarca, takoðe, veoma važna u ovom procesu, tako što æe ohrabrivati i podsticati žene da se jave ginekologu.

Prema reèima Segedija, za Srbiju se predviða uvoðenje organizovanog skrininga, odnosno organizovanog pozivanja žena da se u zakazano vreme jave radi ginekološkog pregleda i uzimanja brisa grliæa materice.

Segedi je naglasio da su svi pregledi u okviru skrininga besplatni, da ne treba nikakav uput za pregled, veæ samo poziv, a da podaci predstavljaju službenu tajnu lekara i pacijenta.

Papanikolau test je jeftin, pouzdan i brz test kojim se može otkriti ne samo rak grliæa materice, veæ i promene koje prethode nastanku oboljenja.

Prema podacima koje je predstavilo Ministarstvo, u Srbiji dnevno umre jedna žena, oboli 10, a najèešæi razlog zašto je ovo oboljenje meðu vodeæim je zbog nedovoljne zdravstvene prosveæenosti ženske populacije.

-----------------
Mirno koraèam i nosim oklagiju sa sobom...
Neuhvatljiva #10

Raspunsuri: 436


23. Ian 2008. 10:09:30


Pa s obzirom da je Srbija prva u Evropi po stopi oboljevanja od raka grliæa materice mislim da je bilo krajnje vreme da se ovakve mere preduzmu ...
Nadam se da æe organizovano pozivanje imati pozitivan uticaj na zdravlje zena i smanjiti smrtnost obolelih od raka grlica materice...

-----------------
Mirno koraèam i nosim oklagiju sa sobom...
okisha #11

Raspunsuri: 5447


30. Apr 2008. 16:20:36


...samo vreme mnogo znachi. ja sam operisana pre 5 god, sada sam odlichno. i ako "nemem pola stomaka". samo mogu da posavetujem svaku zenu da ide redovno kod ginekologa.

-----------------

. "Sta ce meni tamo jedan mesec.Meni treba ovde jedna zemlja.".

Tu nu ai suficiente privilegii sa raspunzi in acest forum.


Share this link:
:: EROTSKE PRICE :: SANOVNIK :: ZABAVA
| Procesat in: 0.0190501 sec.| Membri online: - 3 | Vizitatori online: - 1070 | Powered by Ljubavni-Sastanak.com |

Marketing | Caracteristici | RSS News Feeds | Contact | Marturisiri | Conditiile de utilizare | Viata privata
Extreme eXTReMe Tracker