Ljubavni Sastanak Upoznavanje

Kupovina Prodaja

Språk :
:: Hem
:: Registrera
:: Sök
:: Forum
:: Chat
:: Blogs
:: Articles
:: Hjälp
:: Subscription
:: Links
:: Statistik
:: Membership


Femina Magazin

YuPortal

Ljubavni Sastanak na Fejsbuku
Svako vece od 20 casova okupljanje u Pricaonici. Dobrodosli!

Forum
Forum :: Search by forum :: Forum Options :: Forum`s Top

3. Opšte teme > Zdravlje & telo > Kako se hraniti u trudnoæi?

Neuhvatljiva #1
Posts: 238


12. Aug 2007. 14:41:58
Kako se hraniti u trudnoæi?

Pravilna ishrana ima znaèajnog udela u zdravom životu u svakom dobu, a posebno onda kada ostanete u drugom stanju, ili kada to planirate. Tokom trudnoæe, pravilna ishrana æe doprineti da se vaša beba razvija i raste, i da se vi oseæate dobro i odmorno. Svakodnevnom raznovrsnom ishranom omoguæiæete ravnomeran unos hranljivih materija potrebnih za razvoj bebe. Isto tako, da ne biste brinuli, neke namirnice je najuputnije izbaciti iz upotrebe u tom periodu. Najbolje vreme da se poène sa zdravom ishranom je pre zaèeæa - na taj naèin osiguraæete i sebi i svojoj bebi odlièan start. Poènite da planirate kako i kada da jedete i dovedite svoju težinu na normalu, da ne biste brinuli o višku kilograma tokom i posle trudnoæe. Najgore posledice neadekvatne ishrane po bebu jesu one u prvim danima trudnoæe i u zadnjem trimestru kad se razvija bebin mozak. Fetusi hranljive materije dobijaju direktno od majke i zato je važno da trudnica zna koje vrste namirnica najviše koriste njenom detetu. Ukoliko ste se i do trudnoæe pravilno hranili, vrlo je malo izmena potrebno da i tokom trudnoæe nastavite tako - jedina razlika je što se poveæavaju potrebe za kalorijama, belanèevinama, vitaminima, mineralima i vodom. Koliko je upravo vama potrebno, potrebno je da odredite vi i vaš lekar, jer to zavisi od vaše starosti, težine, nivoa aktivnosti i individualnog metabolizma. Sasvim je normalno da vam se apetit poveæa i da jedete više nego obièno zbog toga što vam metabolizam radi brže, ali to ne znaèi da treba "jesti za dvoje". Potreba za energijom nije mnogo poveæana, što znaèi da je dovoljno 300-500 dodatnih kalorija. Nema potrebe jesti "za dvoje". Ono što je bitno jeste kvalitet hrane, a ne njen kvantitet.
U pravilnoj ishrani treba da budu zastupljeni ugljeni hidrati, belanèevine, vitamini I minerali, odnosno treba dnevno unositi predstavnike svih osnovih grupa hrane - meso I njegove alternative bogate belanèevinama, hleb i žitarice, voæe, povræe, žitarice, mleko i mleène proizvode.
Neuhvatljiva #2
Posts: 238


12. Aug 2007. 14:43:20
Šta i koliko jesti u trudnoæi

Meso, riba i alternative -Birajte nemasno meso, sa živinskog mesa skinite kožu i kuvajte, odnosno pecite na minimumu masnoæe. Barem jednom nedeljno jedite ribu. U ovu grupu spada meso (izuzev džigerice), riba, živina, jaja, mahunarke, koštunjavi plodovi (ali ne i kikiriki).
Hleb, ostale žitarice, krompir - neka predstavnici ove grupe budu glavni deo svakog obroka (dnevno šest i više jedinica). Namirnice iz ove grupe su site, bez mnogo kalorija, i predstavljaju važan izvor vitamina i vlakana. Jedite proizvode od integralnog brašna. Ovde spadaju hleb, krompir, žitarice (muzli), testa, riža, mekinje, kukuruz.
Mleko i mleèni proizvodi - Ova grupa namirnica obuhvata mleko, jogurt i mlade sireve. Ovo je važna grupa namirnica zbog toga što sadrže kalcijum i druge hranljive materije bitne za razvoj bebe. Birajte niskokaloriène proizvode i unosite 3-4 jedinice dnevno, u niskokaloriènim varijantama obranog mleka.
Voæe i povræe - u voæu i povræu se nalaze vitamini i minerali, kao i vlakna koja pomažu varenje i spreèavaju zatvor. Najbolje je da se povræe što kraæe kuva i to u malo vode, ili da se jede sirovo, da bi se saèuvalo što više hranljivih materija.
Pokušajte da smanjite unos šeæera i slatkiša poput keksa, kolaèa i slatkih napitaka kao što je koka-kola. Isto tako, treba smanjiti unos masti i masne hrane. Mast ima veoma visok nivo kalorija, a previše kalorija vodi preteranoj težini i poveæanom riziku od srèanih oboljenja. Izbegavajte peèeno, skidajte masnoæu s mesa, namaze nanosite štedljivo i budite oprezni kada je reè o pecivima, èokoladi i prženim krompirima koji sadrže mnogo masti. Uzmite onu vrstu tih namirnica koja je niskokalorièna, kao što su polu-obrano i obrano mleko, nemasni jogurt, i sl.
Neuhvatljiva #3
Posts: 238


12. Aug 2007. 14:43:58
Kod ishrane obratiti pažnju da:

Svo meso bude dobro oprano i skuvano tako da na njemu nema tragova krvi ili neskuvanih delova. Time se spreèava infekcija toksoplazmom koja može naškoditi bebi.
Voæe, povræe i salate treba pažljivo i dugo prati.
Jaja treba da budu tvrdo kuvana tako da belance i žumance butu èvrsti èime se spreèava rizik od zaraze salmonelom. Takoðe treba izbegavati namirnice od živih jaja kao što su domaæi majonez, sladoled i neki kolaèi.
Izbegavajte sve vrste svežih pašteta i zrelih mekih sireva poput kamembera i bria, jer postoji rizik od infekcije listerijom. Bezbedni su tvrdi sirevi i oni pravljeni od pasterizovanog mleka kao i sirni namazi.
Pijte samo pasterizovano ili UHT mleko u kome su uništene sve štetne bakterije.

You haven`t enough privilegies to reply in this forum.


Share this link:
:: EROTSKE PRICE :: SANOVNIK :: ZABAVA
| Senaste uppdatering tog: 0.0148270 sek.| Användare online: - 8 | Gäster online: - 1123 | Powered by Ljubavni-Sastanak.com |

Marketing | Features | RSS News Feeds | Skicka åsikter till oss | Testimonials | Terms Of Use | Privacy Statement
Extreme eXTReMe Tracker