Ljubavni Sastanak Upoznavanje

Kupovina Prodaja

Jezici :
:: Početna
:: Registracija
:: Pretraga
:: Forum
:: Chat
:: Blogovi
:: Clanak
:: POMOĆ
:: Prijava za nove profile
:: Linkovi
:: Statistika
:: Tipovi Članstva


Femina Magazin

YuPortal

Ljubavni Sastanak na Fejsbuku
Svako vece od 20 casova okupljanje u Pricaonici. Dobrodosli!

Forum
Forum :: Traži po forumu :: Forum Podesavanja :: Top Foruma

Strana : [1] 2 3 4 . . . 6 Sledeća
SANYA #1

Odgovori: 4160


17. Feb 2007. 20:21:45
__Hriscanski post__

O postu

Hrišæanski post vodi poreklo od Isusa Hrista.
On je sam postio, govorio o postu i rekao da æe Njegovi uèenici postiti. Sveto pismo svedoèi da su apostoli i prvi hrišæani postili, a tako je bilo kroz svu istoriju Crkve do danas. "Post je sve svete rukovodio u životu po Bogu" (sv. Vasilije Veliki).
Cilj posta je oèišæenje tela, jaèanje volje, uzdizanje duše iznad tela, a više od svega, proslavljanje Boga i poštovanje Njegovih svetih. Pravi post ima dve strane, telesnu i duhovnu, a sastoji se kako u uzdržavanju od mrsne hrane, tako i u uzdržavanju od rðavih misli, želja i dela, umnožavanju molitava, dobroèinstva i vršenju sviju evanðelskih vrlina.
Stoga, sveti Vasilije Veliki opominje:
"Korist od posta ne ogranièavaj samo na uzdržavanje od jela, zato što je istinski post udaljavanje od zlih dela".

Višednevni postovi:- Èasni post i Strasna sedmica, od 26. februara do 15. aprila
- Petrovski post, od 11. juna do 12. jula
- Velikogospojinski post, od 14. do 28. avgusta
- Božiæni post, od 28. novembra do 07. januara

Jednodnevni postovi:
- Svake srede i petka, osim trapavih sedmica
- Krstovdan uoèi Bogojavljenja, 18. januara
- Usekovanje glave sv. Jovana Krstitelja, 11. septembra
- Vozdviženje Èasnog Krsta - Krstovdan, 27. septembra

http://www.pnhz-sabac.org.yu




Crkva uci da je post vazno sredstvo za duhovni & telesni zivot i zdravlje .

Telesni post ne koristi ako nije vezan sa duhovnim postom, kaze sveti Jovan Zlatousti:

" Ne govori mi:
Toliko dana sam postio, nsam jeo ovo ili ono,
nisam pio vina, isao sam u gruboj haljini;
nego kazi nam da li si od gnevnog coveka postao tih, od zestokog-blag .
Ako si iznutra pun zlobe, zasto si telo mucio?
Ako je u tebi zavist i ljubav prema sticanju, da li je od koristi sto si pio samo vodu?
Ako je dusa, koja je gospodarica tela, zabludela, zasto kaznjavas slugu njezinog - svoje telo ?
Ne hvali se telesnim postom, jer on sam ne uzdize na nebo bez molitve i milostinje. "



Koliko Vama lichno znachi post, ne bitno shto sam ja u nazivu stavila "hriscanski post" , mogu se slobodno izjasniti i ostali ...

Lepo je da stalno vodimo racuna o fizickome izgledu, ali je potrebno i neshto uchiniti za sopstvenu dushu, pa da li ikad postite?

Od cega zavisi da li ce neko postiti ili neche nikad?

Ko posti, dushu gosti !


Pozdrav








-----------------

(¨`•.•´¨) Always
`•.¸(¨`•.•´¨) Keep
(¨`•.•´¨)¸.•´ Smiling!
`•.¸.•´

picker #2
Odgovori: 61


17. Feb 2007. 20:38:08
je li ti poznat islamski post?

U osnovi iti razlozi i ciljevi -tijelo-dusa-Bog.Ali,sta je zaista post?Jedno od objasnjenja koje sam cuo je da bi oni koji imaju mosjetili kako je onoma koji nemaju. Valjda,kad ih shvate,probudice se u njima samilost koju propovijeda svaka monoteisticka religija. O pravilima i kodeksu posta ne bih ovom prilikom.Ako je post svjesno uzdrzavanje od tjelesnih i fizickih potreba,priznajem da ne postim Nemam ni potrebe
Moj zivot je post
Soco #3
Odgovori: 6


18. Feb 2007. 13:01:06
o postu

Uzdrzavanje od hrane na kakvu je vecina nas navikla (mrsne) , alkohola , ruznih ili strasnih dela donosi smirenje i to je moje licno iskustvo , mada nikada nisam postio vise od nedelju dana (na vodi ), ali sam se skoro uvek nakon posta pricestio sto i jeste najveca svrha posta " jedite ovo je telo moje , pijte ovo je krv moja novog zaveta koja ce se proliti za mnoge".
Da li ce neko postiti ili ne je individualna stvar i zavisi od mnogo stvari. Neko posti zbog zdravlja ili dijete . U svakom slucaju post jeste zdrav i za telo i za dusu.


ps. mislim da muslimani u vreme ramadanskog posta poste preko dana i to ne jeduci nista, dok im je uvece dozvoljeno konzumiranje hrane, katolici nemaju duzi post , a o jevrejima najmanje znam - subotom valjda izbegavaju bilo kakav fizicki rad.
picker #4
Odgovori: 61


18. Feb 2007. 18:07:42
Ali

statistika pokazuje da u vrijeme ramazana u N.Pazaru,gdje je vecinom muslimansko stanovnistvo,skoro se udvostruci prodaja prehrambenih artikala Princip je da se od svitanja do mraka ne jede nista,ne pije nista,moze se progutati samo pljuvacka,ne koriste cigarete.Zabranjen je dojiljama,bolesnicima i ljudima kojima bi uzdrzavanje moglo da naskodi zdravlju. Naravno,podrazumijeva se ciscenje od negativnih misli,emocija itd
SANYA #5

Odgovori: 4160


18. Feb 2007. 19:00:01





Picker otprilike priblizno znam za neke stvari oko islam., posta ...


"Da li ce neko postiti ili ne je individualna stvar i zavisi od mnogo stvari".

Jeste, jedan od tih moglo bi se reci manjak Volje, ima je svako, i svako je koordinuje na razlicite staze koje opredeljuju shta je za jednog pojedinca "bitno" a shta "ne bitno" ...

Inache religiozni post se ne treba zamenjivati za obichnom dijetom u kojoj se uzdrzava samo od hrane .

Picker kod nas mogu postiti i bolesnici kao i manja deca, njima se post malo ublazuje, ublazi ga sveshteno lice s pravim razlozima .



-----------------

(¨`•.•´¨) Always
`•.¸(¨`•.•´¨) Keep
(¨`•.•´¨)¸.•´ Smiling!
`•.¸.•´

SANYA #6

Odgovori: 4160


18. Feb 2007. 19:11:16
[B]Pripremne nedelje pre Vaskrsa[/B]



Zbog velikog znaèaja dogaðaja Vaskrsenja Hristovog, crkva svoje vernike priprema da bi što dostojnije doèekali ovaj praznik. Ta priprema traje deset nedelja. Nedelje idu sledeæim redom:
Nedelja mitara i fariseja - Na deset nedelja, odnosno, sedamdeset dana pred Vaskrs pada ova nedelja. To je prva i poèetna nedelja pripreme za dan Vaskrsenja Hristovog. Sedmica ove nedelje je razrešena posta (trapava), dakle, ne posti se sreda i petak. Nedelja je nazvana po poznatoj Hristovoj prièi o gordom fariseju i smirenom cariniku.

Nedelja bludnog sina - Deveta nedelja pred Vaskrs. Podseæanje na znamenitu Hristovu prièu o bludnom sinu.
Nedelja mesopusna - Osma nedelja pred Vaskrs. Ova nedelja je posveæena seæanju na Strašni sud. U ovu nedešu padaju mesne poklade. Mesopusna se zove, jer je poslednja pred Vaskrs kada se jede meso.

Nedelja siropusna - Sedma nedelja uoèi Vaskrsa. Uovu nedešu padaju bele poklade, u toku ove nedelje se ne jede meso, veæ samo sir, kajmak i ulje. Zato se zove sirna ili bela nedelja. Posle ove nedelje poèinje Èasni post.


Nedelja prva posta - Èista (Nedelja Pravoslavlja) -
Šesta nedelja pred Vaskrs kojom poèinje vaskršnji ili Èasni post. Ove nedelje se posti "na vodi". Ne jede se, dakle, ni meso, ni riba, niti mast, niti ulje, jer se vernici spremaju za sveto prièešæe. Zove se Nedelja Pravoslavlja, jer se praznuje pobeda Pravoslavlja nad jeresima 842. godine.

Nedelja druga posta -
Peta nedelja pred Vaskrs, nazvana paèista, jer dolazi iza èiste nedelje. Ova nedelja je posveæena još i sv. Grigoriju Palami, arhiepiskopu solunskom i èudotvorcu. (+1368.), voði isihasta.
Nedeša treæa posta - Krstopoklona - Èetvrta nedelja pred Vaskrs. Ova nedelja je posveæena Èasnom krstu Gospodnjem. Tokom nedelje je strogi post - ne jede se riba.

Nedelja èetvrta posta - Sredoposna - Treæa nedelja pred Vaskrs. Posveæena sv. Jovanu Lestvièniku (525-600), piscu znamenitog dela "Lestvici". Predoposna se zove jer pada u sredinu posta.

Nedelja peta posta - Gluvna - Druga nedelja pred Vaskrs, posveæena sv. Mariji Egipæanki, najpre velikoj grešnici koja je pokajanjem postala velika svetiteljka.

Nedelja šesta posta - Cvetna - Nedelja pred Vaskrs, posveæena je sveèanom Hristovom ulasku u Jerusalim. U petak ove nedelje (petak uoèi Cveti) završava se èasni post - sveta èedrdesetnica. Ostali dani do Vaskrsa su takoðe posni - Lazareva subota, Cveti i dani Velike nedelje.

Strasna sedmica - Velika nedelja -
Sedmica uoèi Vaskrsa. Dani ove sedmice posveæeni su stradanju Hristovom.
Veliki ponedeljak - seæanje na Hristov put u Jerusalim kada je prokleo besplodnu smokvu; i na Josifa koga su braæa prodala u Egipat.

Veliki utorak - Hristos propoveda u Jerusalimskom hramu. Starešine jevrejske traže naèina da ga uhvate i ubiju. Ovoga dana crkva podseæa vernike na prièu "o deset vojnika" iz Jevanðelja.

Velika sreda - seæanje na ženu koja je mirom pomazala Hrista i tako ga pripremila za pogreb i na Judu izdajnika, koji je odluèio da izda svoga uèitelja za 30 srebrnika.

Veliki èetvrtak - uspomena na Hristovu tajnu veèeru sa uèenicima, kada je ustanovljena sveta tajna prièešæa. Ovoga dana je Hristos uhvaæen i predat na stradanje i smrt.

Veliki petak - dan Hristovog stradanja i smrti.

Velika subota - dan Hristovog pogreba. U sve dane ove sedmice posti se strogi post. na veliki petak ne jede se ništa, osim malo suve posne hrane i vode.


http://www.pnhz-sabac.org.yu






-----------------

(¨`•.•´¨) Always
`•.¸(¨`•.•´¨) Keep
(¨`•.•´¨)¸.•´ Smiling!
`•.¸.•´

surk #7
Odgovori: 1


18. Feb 2007. 19:39:33
POST

Šta je post? Izgladnjivanje ? Post bez MOLITVE nema nikakve vrednosti.
klaskampstrasse #8
Odgovori: 126


18. Feb 2007. 20:08:21
POST je

DUHovni I TEL(O)ESNI prePOROD
SANYA #9

Odgovori: 4160


18. Feb 2007. 20:11:03



Jeste, molitve su vazan deo posta koje trebaju da izlaze iz srca :}





-----------------

(¨`•.•´¨) Always
`•.¸(¨`•.•´¨) Keep
(¨`•.•´¨)¸.•´ Smiling!
`•.¸.•´

Soco #10
Odgovori: 6


19. Feb 2007. 21:34:05


Sto jos mogu reci na ovu temu je da se nakon pricesti uvek osecam sjajno i naravno da post treba da bude pre svega duhovni i bez molitva ne moze (makar na liturgiji). Za ostala objasnjenja smatram da nisam dovoljno kompetentan i da ne mogu dati prave odgovore. Bolje je o tome pitati neko svesteno lice.
SANYA #11

Odgovori: 4160


20. Feb 2007. 15:26:05
...

Da osecaj "radosti" je nakon pricesca mnogo jak i lep osecaj .

Mislim da jedan post nije nikad coveku dovoljan, ja uvek imam osechaj da se je moglo uciniti jos bolje, i da je taj osecaj radosti magao da bude jos vise radostniji .

Inache se ta radost nemoze usporedjivati ni sa jednom drugom .










-----------------

(¨`•.•´¨) Always
`•.¸(¨`•.•´¨) Keep
(¨`•.•´¨)¸.•´ Smiling!
`•.¸.•´

SANYA #12

Odgovori: 4160


20. Feb 2007. 15:34:26
Dobrochinstvo



Prièa o suzi sirotinjskoj

Neki pravednik prisustvovao smrti jednog èoveka. Kada èovek umre, pravednik se pomoli Bogu da mu otkrije o stanju duše pokojnikove. I otvori mu Bog vid te on pogleda i vide, a to ona duša stoji pred terazijama. S jedne strane angeli Božji stavili sva dobra dela èovekova na terazije, a s druge strane demoni stavili sva njegova zla dela. I tako terazije ne mogu da prevagnu ni tamo ni amo. Na jednom angel Božji stavi suzu na stranu dobra i terazije prevagnuše na desno, i duša ode u Raj. Kad se onaj pravednik èuðaše, kakva je to suza i otkud, objasni angel Božji: Na jednoj æupriji stajao je snužden prosjak. Masa ljudi prolazila je mimo njega, no niko na nj nije pogledao. A ova duša kad je smotrila prosjaka, zaustavi se i udeli mu milostinju i ohrabri ga govoreæi: "Ne boj se, brate, Hristos æe ti pomoæi"! Ta milostinja i te reèi ganu prosjaka do srca i on ispusti jednu suzu. Eto to je ta suza koja je sada rešila sudbu ove duše.

Ako imaš iskušenja, to nije rðav znak. To svedoèi da si njivu duše uzorao i posejao. Na usev padaju tièurine i bubunje i miševi i stoka i zverovi. Što usev napredniji i stariji to napadi jaèi. I tako do žetve.
A ti što se hvališ da nemaš iskušenja, bolje ne hvali se no plaèi. Jer time svedoèiš, da njiva tvoje duše nije još ni uzorana ni posejana. Nego si kao prljuša i vododerina, na kojoj se ništa ne zaustavlja. Ko æe na prazninu napadati i o prazninu se otimati? Nego požuri da se udostojiš iskušenja.

Episkop Nikolaj









-----------------

(¨`•.•´¨) Always
`•.¸(¨`•.•´¨) Keep
(¨`•.•´¨)¸.•´ Smiling!
`•.¸.•´

Petar29NS #13

Odgovori: 825


19. Okt 2007. 16:02:57


Hrišæanski post je nešto zbog èega sam se, i pored toga što verujem u boga, udaljio od Crkve! Kakvo je to proèišæenje duše kada smo, nakon višenedeljnog posta, svedoci svojevrsnog masakra nad nedužnim biæima, božijim stvorenjima, i to na najveæi hrišæanski praznik- Božiæ!
I sve to Crkva vidi i prièeæenima ne kaže na taj dan: "Ne ubij!"
Ima li takav post smisla,ako je "finish" ovakav!?

-----------------
Haljinicu boje lila
O
Ti si dušo oblaèila
MaliGun #14

Odgovori: 1417


19. Okt 2007. 22:10:18
ne cini pre LJube

rece Bog, aSrbi precrtase broj 7...

-----------------

Forumas godine 2007!
Petar29NS #15

Odgovori: 825


20. Okt 2007. 02:28:17


..kad onako pricesceni,duhovno ocisceni,kao gladne zveri zatvorene u kavezima bez hrane 6 nedelja,pocnu da terorisu bozicne trpeze! potrebno je 2-3 nedelje da se pripremi za post iskljucivanjem namirnica,a onda odjednom holesterolske bombe!? ako na to prase, ili vec sta bude na meniju, ti vernici gledaju kao na CILJ posta, onda je taj post bio uzaludan!

-----------------
Haljinicu boje lila
O
Ti si dušo oblaèila
Strana : [1] 2 3 4 . . . 6 Sledeća

Nemate dovoljno prava da odgovorite na ovom forumu.


Podelite Ovu Stranicu:
:: EROTSKE PRICE :: SANOVNIK :: ZABAVA
| Učitavanje stranice trajalo: 0.0212660 sek.| Članovi online - 6 | Gosti online: - 1036 | Powered by Ljubavni-Sastanak.com |

Marketing | Mogucnosti | RSS Novosti | Kontakt | Uspesna Ljubavna Muvanja | Uslovi Koriscenja Sajta | Polisa Privatnosti
Extreme eXTReMe Tracker