Ljubavni Sastanak Upoznavanje

Kupovina Prodaja

Jezici :
:: Početna
:: Registracija
:: Pretraga
:: Forum
:: Chat
:: Blogovi
:: Clanak
:: POMOĆ
:: Prijava za nove profile
:: Linkovi
:: Statistika
:: Tipovi Članstva


Femina Magazin

YuPortal

Ljubavni Sastanak na Fejsbuku
Svako vece od 20 casova okupljanje u Pricaonici. Dobrodosli!

Forum
Forum :: Traži po forumu :: Forum Podesavanja :: Top Foruma

3. Opšte teme > Zdravlje & telo > Varikozne vene

Neuhvatljiva #1

Odgovori: 249


24. Avg 2007. 10:54:18
Varikozne vene

Varikozne vene – Varices cruris, venski varikoziteti se najèešæe javljaju na nogama, uglavnom potkolenicama, u vidu uveæanih, krivudavih vena koje su èesto povezane i sa nepravilnom funkcijom zalistaka. Pored neestetskog izgleda, one mogu biti uzrok i zdravstvenih problema, ulceracija, koje nastaju kao posledica hroniène venske staze, zapaljenja vena, poznatog kao flebitis, ili stvaranje ugrušaka krvi, koji su centar infekcije ili se mogu “otkinuti” i izazvati zaèepljenje krvnih sudova u udaljenim organima, npr. pluænu emboliju. Osobe sa varikozitetima veæim od 3 mm, kao i oni sa odreðenim tipovima manjih krvnih sudova, više su sklone pojavi tromboflebitisa, dubokoj venskoj trombozi, lipodermatosklerozi i venskim ulceracijama. Kod više od polovine takvih osoba, javljaju se i svrab, žmarci, jako kucanje u žilama – pulsiranje vena, grèevi, bolovi, oticanje, umor, težina u nogama i probadanje.

Donji ekstremiteti imaju dva venska sistema, površinski i duboki, koji su meðusobno povezani venama za komunikaciju. Vene nose krv od periferije organizma ka centru – srcu. Imaju zaliske koji stoje po dva jedan naspram drugog u unutrašnjosti vena. Zalisci spreèavaju vraæanje krvi ponovo ka periferiji, kako deluje sila zemljine teže. (npr. u nogama na dole), tako što se popunjavaju i šire – kao džepovi.

Zid vena podupiru mišiæi i bogata mreža vezivnih vlakana – kolagena i elastina. Mišiæi svojim kontrakcijama pomažu u pražnjenju džepova unutar vena i kretanju krvi nasuprot sili zemljine teže, a kolagena i elastinska vlakna deluju kao potpora zida krvnih sudova i naroèito su znaèajna za oèuvanje zida sitnijih krvnih sudova – kapilara.

Proširenje vena na nogama nastaje zbog promena anatomske strukture i èvrstine zida dubokih, površinskih i vena za komunikaciju. Promene nastaju najpre na zaliscima, zbog slabljenja tonusa mišiæa ili gubitka vezivne strukture koja podupire zid vena. Zbog toga nastaje poremeæaj venske cirkulacije, koji indirektno izaziva i promene u arterijskoj lokalnoj cirkulaciji. Usporeno je kretanje krvi i limfe, tkivo je slabije ishranjeno i prima manje kolièine kiseonika, a nakupljaju se toksiène i otpadne materije. Koža je znaèajno izmenjena po svom kvalitetu i nesposobna da normalno funkcioniše. Usporavanje kretanja krvi u venskim sudovima se naziva staza, proširuju se venski sudovi razlièitog dijametra i poveæava se propustljivost zidova suda. Zbog zastoja venske krvi, stvaraju se i otoci, uglavnom na potkolenicama, a najviše u donjoj treæini, oko skoènog zgloba, gde je i najveæi pritisak. Koža postaje plavo – ljubièasta sa tamnim, mrkim tonom, koji nastaje u tkivu zbog oksidacije pigmenata iz krvi. Ovo je stadijum tzv. Hroniène venske insuficijencije, a njene manifestacije su hiperpigmentacije, varikoziteti vena, lipodermatoskleroza i ulceracije nogu

Simptomi hroniène venske insuficijencije su slièni simptomima i slici venskih varikoziteta, ali izraženiji, posebno pojava otoka.

Osnovne manifestacije su:
Edem iznad skoènog zgloba,
Mrka pigmentacija,
Ekcematozne promene,
Rekurentni celulitis,
Lipodermatoskleroza (induracija i fibroza sa izraženom hiperpigmentacijom),
Ulceracije (najteža posledica).

Na površini kože postaju vidljive vijugave plave linije, koje se vremenom deformišu i »iskaèu« u vidu èvoriæa i neravnina. One se oseæaju pod prstima, bolne su na dodir, a i najmanji udar izaziva stvaranje krvnih podliva – hematoma koji sporo nestaju.

Ukoliko su varikoziteti veæo od 4 mm, èešæe se javljaju tromboflebitisi, duboke venske tromboze, lipodermsatoskleroza i venske ulceracije.

Ukoliko se ništa ne preduzme, može doæi do razvoja brojnih komplikacija, kao što su zapaljenja vena (tromboza i tromboflebitis), »otvaranja« rana na koži – ulcus-a praæenih krvarenjem. Kod osoba sa mrkim pigmentacijama i atrofijom kože, èesto se javljaju venske ulceracije na mestima manjih trauma, pa èak i bez prethodne traume. Kada ulceracija zahvati i varikoznu venu, nastaje krvarenje. Kako je tkivo u blizini ulkusa veoma deformisano i sa znaèajno oslabljenim moguænostima za regeneraciju tkiva, ove rane je teško leèiti. Razvijaju se tzv. Ulcus cruris, rane koje jako teško zarastaju, èesto krvare i stvaraju velike probleme osobama sa ovim poremeæajem.

Tromboflebitis je delimièno ili potpuno zatvaranje vene trombom sa zapaljenskom reakcijom zida krvnog suda. Ovaj proces zahvata i duboke i površinske vene, najèešæe potkolenica.

Insuficijencija venskog sistema nastaje zbog sledeæih razloga:

1. slabost zida vene ili zalistaka, koja je najèešæe nasledna,
2. dugo stajanje ili sedenje koje je normalno kod razlièitih zanimanja – apotekari, stomatolozi, frizeri itd.
3. pritisak na vene kod trudnica,
4. pritisak koji stvara tumor na krvne sudove,
5. zapaljenje vena koje može nastati zbog razlièitih uzroka,
6. uzimanje odeðenih lekova (oralni kontraceptivi itd.),
7. hormonski poremeæaji (npr. Kod žena u trudnoæi, tokom menstruacije ili u menopauzi).

Proširene vene su vrlo èest problem i predstavljaju najèešæe od svih vaskularnih poremeæaja donjih ekstremiteta, procenjuje se da pogaðaju npr. oko 60% odraslih Amerikanaca. Mnogo èešæe obolevaju žene od muškaraca. U leèenju se koriste vazodilatatori, fibrinolitici (da bi spreèili stvaranje ugrušaka i eventualne embolije), vazoprotektori, preparati koji jaèaju zid krvnog suda, kao i sredstva koja podstièu metabolizam æelija krvnog suda i okolne kože i spreèavaju štetno delovanje slobodnih radikala na æelije kože i zida krvnog suda. Ispituje se i moguænost korišæenja rutacida, koji mogu smanjiti zapaljensku reakciju venula, stabilizovati endotelni zid krvnog suda da bi se ogranièila zastupljenost hroniène venske insuficijencije.

Uèestalost pojavljivanja popucalih kapilara ili varikoznih vena, poveæava se sa starenjem. Verovatno je da nasledni faktor igra znaèajnu ulogu. Kod žena, trudnoæa i hormonske promene naroèito tokom menstruacija i u menopauzi, doprinose pojavi uveæanja krvnih sudova. Još uvek ne postoji naèin da se spreèi njihova pojava na koži/ispod kože, ali je jedna od moguænosti da se odloži pojava varikoznih vena na nogama nošenje elastiènih èarapa ili zavoja, kao i održavanje optimalne telesne težine.

Poznato je da se sa starenjem, u koži smanjuje kolièina kolagenih I elastinskih vlakana, To se odražava I na krvne sudove, naroèito kod starijih osoba, kod onih kod kojih su mišiæi opušteni usked slabog kretanja ili odsustva fizièke aktivnosti. Takože, osobe koje se mnogo sunèaju, èešæe obolevaju od proširenih vena, jer sunèanje znaèajno smanjuje kvalitet I funkcionalnost kolagenih I elastinskih vlakana. Ovo je naroèito vidljivo na licu, gde najfiniji krvni sudovi lako pucaju, ukoliko se koža prekomerno izlaže zraèenju bez zaštite.

-----------------
Mirno koracam i nosim oklagiju sa sobom...
Neuhvatljiva #2

Odgovori: 249


24. Avg 2007. 11:00:04


Kako se leèe?

Pošto se venski zalisci ne mogu popraviti, niti hirurški zameniti, jedini je naèin leèenja - ukloniti ih. Time æe se ukloniti i osnovna karika u mehanizmu nastanka proširenih vena. Proširene vene treba ukloniti kako bi se uspostavila normalna venska cirkulacija i u površinskim venama. Time se onemoguæuje prevelik dotok venske krvi u duboki venski krvotok i komplikacije koje su sa tim povezane, a ako je prisutna otvorena rana, ona æe spontano zarasti za 4 do 6 nedelja.
Kada ukloniti proširene vene? Pproširene vene treba operisati kada su one vidljive i kada se ultrazvukom utvrdi ošteæenje venskih zalistaka.
Operacija proširenih vena se radi ambulantno, u lokalnoj anesteziji , a pacijent neposredno nakon zahvata ide sam kuæi, bez tuðe pomoæi.

Operacije proširenih vena se rade savremenom tehnikom, kroz otvore u koži od samo 2-3 milimetra, koje ne treba zašivati. Nakon nekog vremena ožiljci postaju nevidljivi, pa se, osim funkcionalnog, postiže i odlièan estetski uèinak.
Svaki poremeæaj površinskog venskog sistema nastalu zbog proširenih vena treba leèiti odmah. Operacija kojom se u ranom stadijumu uklanjaju proširene vene nije nikako zahvat koji se preduzima radi izgleda, nego operacija koja treba da spreèi ošteæenje dubokih vena i kasnije vrlo teške komplikacije.

-----------------
Mirno koracam i nosim oklagiju sa sobom...

Nemate dovoljno prava da odgovorite na ovom forumu.


Podelite Ovu Stranicu:
:: EROTSKE PRICE :: SANOVNIK :: ZABAVA
| Učitavanje stranice trajalo: 0.0174470 sek.| Članovi online - 1 | Gosti online: - 967 | Powered by Ljubavni-Sastanak.com |

Marketing | Mogucnosti | RSS Novosti | Kontakt | Uspesna Ljubavna Muvanja | Uslovi Koriscenja Sajta | Polisa Privatnosti
Extreme eXTReMe Tracker