Ljubavni Sastanak Upoznavanje

Kupovina Prodaja

Jezici :
:: Početna
:: Registracija
:: Pretraga
:: Forum
:: Chat
:: Blogovi
:: Clanak
:: POMOĆ
:: Prijava za nove profile
:: Linkovi
:: Statistika
:: Tipovi Članstva


Femina Magazin

YuPortal

Ljubavni Sastanak na Fejsbuku
Svako vece od 20 casova okupljanje u Pricaonici. Dobrodosli!

Forum
Forum :: Traži po forumu :: Forum Podesavanja :: Top Foruma

MIKI_CHETNIK #1

Odgovori: 53


11. Feb 2009. 21:15:07
Istorijsko neznanje

„Šote mori šote“

Na proslavama, svadbama i ostalim zabavama igraju Srbi "Šote mori šote" neznajuæi za sumorne istorijske èinjenice vezane za tu „narodnu igru“.



Æerime Haljilji Galica – Šota i Azem Bejta iz sela Galica
Èim spomenemo rijeè "šota" odmah pomislimo na igru koja se, nažalost, igra na svakoj srpskoj svadbi. Porijeklo imena šota dolazi od imena Šota Galica, ženi srbomrsca "kaèaka" (odmetnika) Azema Bejte iz sela Galice (1889.-1924.) koji je svojevremeno harao po Kosmetu i Metohiji.

Šota Galica je nakon muževljeve pogibije zulumæarila i predvodila odmetnike.
U srpskom narodu saèuvano je sjecanje na užasan dogaðaj kada je Šota uhvatila šestoro srpske dece, èobanèadi kod stada, na planini Mokri, povezala ih, naložila vatru i sve ih bacila u oganj.

Dok su deca gorjela Šota je sa "kaèacima" igrala svoju igru oko vatre, orgijala i pjevala: "Šote mori šote, šote mašala, davno želim šote, mori, šote, da te igram ja!". Na mestu stradanja nevine deèice podignuta je spomen-ploèa koja je stajala do kraja II svetskog rata, kada su je komunisti uklonili kako bi saèuvali "bratstvo i jedinstvo", još jednom poturajuæi narodu lažne istorijske èinjenice.

Provjerite i sami na Internetu... Azem Bejt ili Bejta je idol Šiptarima na forumima....
Planina Mokra se je na severozapadu Kosmeta. Za Šotu Galicu (èesto i Šota Galjinica) sam pronašao pravo ime: Qerime Halili Galica – Šota, što bi se na srpsko èitalo kao Èerimi Haljilji Galica - Šota.

Možda neki mislite i da je ovo neko novo srbovanje jer se dijametralno razlikuje od dosadašnjih objašnjenja (komunistièke istorije) da se radi o šiptarskoj narodnoj igri gde devojka izaziva momka.... Tekst o tome je napisao i svestenik iz RS. Nalazi se u listu "Svetosavsko zvonce", objavljen poèetkom 2007.
“Šota" nije nastala tako davno, da se je ljudi ne bi seæali odnosno znali kako je nastala.

Šta æu od sada da radim, pitate se? Pa vrlo jednostavno i razumno. Ozbiljan sam kad vam kažem da æu po svaku cijenu pokušati spreèiti sviranje ili pjevanje šote na bilo kojem veselju. Naèina ima mnogo od objašnjenja šta je to „Šota“.... Druga stvar koju mogu da uradim (ako veæ ne mogu da spreèim): napustiæu mesto dogaðaja, jer se ne mogu veseliti i pevati „Šote mori šote“ dok mi je u mislima slika kako su uz tu pesmu gorela srpska deca. Bilo kad i bilo gde.
Svakako da je najlakši naèin odmah na poèetku reæi muzici: "bez šote", pa ako insistiraju i uz objašnjenje zašto bez „šote“.

Mnogi æe možda smatrati kako ja opet pretjerujem i šta ja uopšte znam, da bih prekrajao istoriju. Nemam te namere (a ni želje) da prekrajam istoriju i menjam druge ljude. Možda mogu samo da vam na ovaj naèin da vam pružim još jednu informaciju više. A ako vi ne cenite sebe i svoje poreklo ja vam ne mogu pomoæi.

Šta želim od vas? Pa bilo bi mi vrlo drago kad bi ovu informaciju o „šoti“ prosledili svim Srbima koje poznajte jer mnogi se iz neznanja vesele nad jednim svirepim zloèinom u kojem su gorela nevina deca. Bilo bi mi drago kad bi na bilo koji naèin i vi reagovali i onemoguæili sviranje iste. (ili da prije kažete muzici ili da to uèinite u poèetnim taktovima). Najmanje što možete da uèinite je da kad se svira ova pesma sedete na svoje mjesto, zamislite kako je bilo toj deci koja su živa izgorela i kako je bilo njihovim roditeljima. Znaci, da se ne veselite, jer za to stvarno nema nikakvog povoda...

Cena naše inferiornosti i neznanja je suviše skupo plaæena da sebi JOŠ jednom u istoriji dozvolimo "bratstvo i jedinstvo" preko krvi i kostiju naših predaka, naše dece i našeg naroda.



Izvor.......srpskapolitika.com

-----------------
MIKI_CHETNIK #2

Odgovori: 53


11. Feb 2009. 21:17:09






-----------------
ninorota #3

Odgovori: 460


15. Feb 2009. 05:32:42


Ovo sam vec negde video. Mislim, na ovom forumu.

A ovo je poznata stvar. Treba je redovno ponavljati posto smo kao narod zaboravni.
arabel #4

Odgovori: 3314


24. Apr 2009. 01:36:44


Znam za ovu i tuzno je veoma !
Ali kome reci kad nikome to nije bitno !?!

-----------------
*** Prisutna kao svetlost bez glasa ***




Nemate dovoljno prava da odgovorite na ovom forumu.


Podelite Ovu Stranicu:
:: EROTSKE PRICE :: SANOVNIK :: ZABAVA
| Učitavanje stranice trajalo: 0.0165210 sek.| Članovi online - 3 | Gosti online: - 986 | Powered by Ljubavni-Sastanak.com |

Marketing | Mogucnosti | RSS Novosti | Kontakt | Uspesna Ljubavna Muvanja | Uslovi Koriscenja Sajta | Polisa Privatnosti
Extreme eXTReMe Tracker