Ljubavni Sastanak Upoznavanje

Kupovina Prodaja

Jezici :
:: Početna
:: Registracija
:: Pretraga
:: Forum
:: Chat
:: Blogovi
:: Clanak
:: POMOĆ
:: Prijava za nove profile
:: Linkovi
:: Statistika
:: Tipovi Članstva


Femina Magazin

YuPortal

Ljubavni Sastanak na Fejsbuku
Svako vece od 20 casova okupljanje u Pricaonici. Dobrodosli!

Forum
Forum :: Traži po forumu :: Forum Podesavanja :: Top Foruma

3. Opšte teme > Sport > svet ribolova

barjak #1
Odgovori: 706


19. Jul 2009. 19:36:59
svet ribolova

SPOVEST JEDNE PLETENCE


»Moje ime je pletenica, a poneko me zove i struna. Rec struna ipak u ribolovu može da oznacava više razlicitih pojmova. Ima mušicarskih struna, a to je takodje izraz kojim se ponekad nazivaju i sve veze u ribolovu.
Dakronska vlakna od kojih su me s pocetka struna-ere proizvodili pripadaju polako prošlosti. Upotreba ovih starih vlakana se zadržala još u mušicarskom delu gde služim kao »Backing«, kao i u nekim segmentima morskog ribolova.

U današnje vreme me prave od tzv. Dynnema vlakana. Inace materijal koji se koristi za moju izradu je polietilen. PE je krajem 50-ih godina prošlog veka vec korišcen za izradu plasticnih vrecica. Holandski hemijski gigant »DSM« je pronalazac dinema vlakana. Sem u Holandiji proizvodi me i japanska firma »Nippon Dinema«. U Americi takodje ima firma koja pravi dinema vlakna i zove se »Allied Signal«, a njen proizvod je dobro poznat po imenu »Spectra«-vlakna. Vlakna se mogu izradjivati u razlicitim debljinama, a sama debljina prvenstveno utice na nosivost.
Medjunarodno priznata jedinica mere za dinema ili spektra vlakna (to vam je isto) je dTex (skracenica »Deciteks«). Ona oznacava težinu nekog vlakna u dužini od 10.000 metara. Ako neko vlakno ima 150 dTex, to znaci da 10 kilometara tog vlakna ima težinu od 150 grama. Tr
barjak #2
Odgovori: 706


19. Jul 2009. 19:48:14


Kao što mi i samo ime pletenica kaže, ja se ne sastojim samo iz jednog vlakna, vec nastajem pletenjem dinema koncica. Pletenje dinema vlakana za upotrebu u ribolovu se vrši u mnogim zemljama sveta, a najbolje se to u Evropi za sad radi u Francuskoj, Nemackoj, Holandiji i Engleskoj. Moje pletenje se vrši tako što se prvo prave male grupice (snopovi, štrankice) od po nekoliko (desetina) vlakana koje se potom upredaju. Broj snopova odredjuje izgled mog poprecnog preseka. Ukoliko se upotrebljavaju samo tri štrankice, moj poprecni presek je više ovalan, i što ih je više moj poprecni presek je okrugliji. 6 – 8 grupica vlakana garantuju skoro pravilni okrugli poprecni presek, što je u današnje vreme kod ribolovaca najtraženija osobina. Naravno i broj upletenih snopova utice na krajnju cenu, jer upredanje njihovog veceg broja produžava vreme izrade. Sem ovoga i broj prepleta po jedinici dužine igra ulogu u finalnoj ceni koštanja. Standardni kvalitet iznosi 6 – 7 prepleta po dužnom centimetru, a ekskluzivne pletenice se rade sa 8 do cak 12 prepleta po centimetru dužnom. Ukoliko je »vez« sitniji necistoce koje unose kapi vode imaju manje šanse da udju u unutrašnjost, a s druge strane gušci preplet ima za posledicu smanjenje nosivosti, ipak to nije u nekim vecim razmerama da bi bilo previše bitno.
Dyneema vlakna od kojih me proizvode su vrlo male istegljivosti, najcešce oko 1%, a maksimalna istegljivost se krece do najviše 4-5%, tako da sam najinteresantnija za ribolovce koji mamce prezentuju tj. love na velikim daljinama. S obzirom na precnik i u usporedbi sa monofilima posedujem izuzetnu linearnu nosivost. Što se nosivosti na cvoru tice ona je tek nešto iznad 60%, a maksimalne vrednosti koje se redje srecu iznose oko 70-75% linearne nosivosti. Zbog mogucnosti korišcenja tanjih poprecnih preseka mojom upotrebom postižu se vece daljine zabacaja. Lov na moru na velikim dubinama je zadatak koji mogu perfektno odraditi, a svi ribolovci koji pecaju na vecim udaljenostima me rado upotrebljavaju. Feeder ribolov je bez mene postao skoro nezamisliv, jer slabim istezanjem odlicno prenosim i najfinije ugrize riba. Ribolovci koji upražnjavaju troling kao metodu ribolova takodje sve više posežu za mnom.
barjak #3
Odgovori: 706


19. Jul 2009. 19:49:18


Najviše me ipak upotrebljavaju varalicari, jer su moje prednosti nad monofilom, u ovom nacinu pecanja, više nego ocigledne. Uocavanje napada na varalicu od strane ribe je istovremena, kontra je brža, kontrola varalice bolja, zabacaji su dalji, spašavam cešce skupe veštacke mamce, a takodje varalicar može i na velikim daljinama i dubinama osetiti da li dobro, kako i da li uopšte njegov, recimo vobler, uopšte radi, ili je možda prebacen preko veze ili je pak usput pokupio neku travku ili kakav drugi »trejler«.
Zbog moje mekoce šarandžije me rado koriste kao predvez jer riba nije tako podozriva kao pri uzimanju mamca koji se nudi na nekim krucim materijalima. Pri kupovini je najbolje da se orijentišete na podatke koji govore o mojoj nosivosti, jer nije retka pojava da se s mojim precnicima preteruje i na špulni navodi daleko manji precnik od stvarnog. Ne dešava se retko ni na primer, da me ribolovac kupi na metar i u želji da popuni špulnu do kraja pribavi onoliko metara koliko mu je za to potrebno, a pri namotavanju mu ostane nekoliko desetina metara »viška«
barjak #4
Odgovori: 706


19. Jul 2009. 19:49:47



Još bi malo rekla o svojim manama. Nahvaljena netegljivost je ujedno i prednost i mana, jer se »borbe na kratko« mogu lako završiti u korist ribe, pogotovo ako je ribolovac nedovoljno koncentrisan ili nije mekše naštelovao kocnicu. Tu naravno postoji i mogucnost pucanja štapa, ali mogu reci da se to pre svega dešava pocetnicima, dok za vec priviknute varalicare na minimalno istezanje, to se može desiti samo retko i to uz niz drugih propratnih koincidencija. Usecanja u karike i rasklimavanje mašinica koja se najcešce pominju kao najvece mane uistinu postoje, ali mogu reci da su one predimenzionisane. Sad postoji velika paleta jakih i otpornih karika, tako da njihova oštecenja mogu nastati tek veoma dugom upotrebom. Sem toga sve opasnosti koje se pominju, a to su kao najcešce pucanje štapa, oštecenje karika i rasklimavanja mašinice, najviše zavise od nacina pecanja, samog terena, ali dobrim delom i veštine ribolovca, kao i pravilnom ophodnjom sa priborom u toku pecanja, te njegovim održavanjem.
O mojoj ceni sam vec rekla nekoliko napomena, ipak kad se na stvari pogleda iz drugih uglova, priznacete da ona samo prividno izgleda visoka. Ova moja tvrdjenja cu potkrepiti sa nekoliko cinjenica. Kao prvo cesto koštam tek dvostruko više od najkvalitetnijih monofila. Pošto su Dyneema vlakna neosetljiva na ultraviolentna zracenja, mogu zaista dugo biti u funkciji, cesto se to meri godinama. Na težim terenima prilikom rada voblerima najcešce se isplatim vec u prvom pecanju, pošto ove skupe varalice ne ostaju tek tako lako da vise na podvodnim preprekama, kamenu, lokvanjima, trsci, travi...
Dobar savet po ovom pitanju je i taktika kojom me ribolovci kupuju na vecim špulnama, pri cemu dužni metar košta manje.
barjak #5
Odgovori: 706


19. Jul 2009. 19:55:51


Gubljenje boje je za sad nerešiv problem za moje proizvodjace. Vecina varalicara me koristi u vidljivijim bojam, za ljudsko oko: fluozelenoj, narandžastoj ili žutoj pri cemu imaju perfektnu kontrolu mamca. Ovo nije samo praksa ribolovaca koji love po mraku, u drugim situacijama smanjene vidljivosti, ili u mutnoj vodi. Sve više ribolovaca i u bistrim vodama me rado ima na špulni. Dobar broj njih oboji deo 1-2 metra do varalice u crno, medjutim mogu reci da im to služi najviše na psihološkom planu, jer je skoro dokazano da ribe isto vide sve pletenice bez obzira na njihovu boju.
Baš ta vidljivost za ribu je i moja najveca mana. Mnogi ribolovci ipak mi kažu: »-Pletenico, ti koliko dobrog nosiš u ribolov, to se ne može nikakvim manama poništiti!« Postoje i tehnike i nacini ribolova, ili varalice koje su nezamislive bez moje upotrebe. Razmislite o tome. Ostanite takodje verni i monofilima za segmente ribolova u kom su oni nezamenljivi, a to su pre svega lov mirnih vrsta riba, kompletno pecanje u kristalno bistrim stajacim vodama, varalicarenje na malim vodama koji odlikuje borba na kratko, kao i mnoge discipline ribolova na moru, ja se necu ljutiti.
Svim posetiocima Ribarske za kraj jedno veliko BISTRO! I vidimo se što cešce na vodi.«
barjak #6
Odgovori: 706


19. Jul 2009. 20:04:24


Športski ribolov se èesto povezuje sa izrazima rekreacijski ribolov ili ribolov iz zabave gdje je smisao u traženju i hvatanju ribe pomoæu pribora za športki ribolov, a ne radi jela ili prodaje ribe. U športkom ribolovu se ulovljena riba pušta ili se može ponijeti dopušteni broj riba. Riba koja se ponese iz ribolova mora biti odreðenih osobina npr. duljne, težine, mora pripadati vrsti na koju je ribolov dozvoljen i zadovoljavati sve druge kriterije propisane zakonom o športskom ribolovu zemlje, èesto i županije ili opæine , odnosno ribolovne udruge koja gospodari vodama na kojim lovimo
barjak #7
Odgovori: 706


19. Jul 2009. 20:05:50


Zašto športski ribolov [uredi]
Boravak u prirodi svakako djeluje opuštajuæe. A nadmudrivanje ribe te hvatanje i prilagoðavanje tehnike ribolova, pokreta ruku i štapa ponašanju ribe vodeæi raèuna o vodenim strujanjima. Rezultiraju prevaraom te izvlaèenjem ribe iz vode. A to je sav smisao športskog ribolova. Nadmudriti divlju životinju i prevariti je te izvaditi iz vode. I obièno nakon slikanja, a ponegdje i oproštajnog poljubca vratiti u vodu.

barjak #8
Odgovori: 706


19. Jul 2009. 20:07:18


Podjela [uredi]
Športski ribolov djelimo po vodama na kojima lovimo na:

ribolov na moru
ribolov na jezeru
ribolov na rijekama
Po naèinu ribolova:

sa obale
iz èamca
podvodno - ronjenjem na dah
Po tehnikama ribolova:

Štapom za ribolov
ribolov živim mamcima
keder
crvi
kukci
ribolov umjetnim mamcima
varalice
mušice
ribolov puškom
panulavanjem
Kod športskog ribolova važno je nabaviti dozvolu za ribolov na odreðenom podruèju i loviti prema pravilniku i zakonu koji vrijedi na podruèju na kojem lovimo. Drugi važan uvjet je da imamo ribolovnu opremu. Oprema za ribolov se razlikuje ovisno o vrsti ribolova. Najèešæi naèin športskog ribolova je sa obale i ribièkim štapom. Za velike morske i jezerske ribe obièno se lovi iz èamca sa štapom, uobièajen je naziv Big Game Fishing za tu vrstu ribolova
barjak #9
Odgovori: 706


19. Jul 2009. 20:08:24


Športski ribolov na jezeru [uredi]
U pravilu na jezerima je zabranjen komercijalni ribolov ali je dozvoljen športski ribolov ukoliko nije odreðena zabrana. Na jezerima lovimo štapom za ribolov, rijetko, tamo gdje je dozvoljeno, ronjenjem na dah i podvodnom puškom za športski ribolov.
Love se slatkovodne ribe:

Amur
Babuška
Drlja
Klen
Kalifornijska pastrva
Jezerska pastrva
Potoèna pastrva
Podbila
Som
Šaran
barjak #10
Odgovori: 706


19. Jul 2009. 20:09:04


Ribolov živim mamcima na jezeru [uredi]
Koji mamci se koriste:

Keder (mala živa ribica)
Crvi
Gliste
barjak #11
Odgovori: 706


19. Jul 2009. 20:09:50


Ribolov umjetnom mušicom na jezeru [uredi]
Na jezeru isto možemo loviti umjetnim mušicama. Koristimo suhe mušice, mokre mušice i nimfe. Vrstu mušice za ribolov biramo ovisno o vremenu, godišnjem dobu, dobu dana te kukcima koji se u to vrijeme roje na vodom ili žive u vodi. Najpouzaniji naèin je da se uhvati par vrsta kukaca i po ponašanju ribe (znakovima na ili u vodi) ocjenimo koju vrstu kukaca riba jede u to vrijeme. Nakon toga izvajamo potencijalne kukce iz asortimana ulovljenih i biramo mušice prema njima. Važno je izabrati boju, velièinu i oblik kukca kojeg imitiramo. Ovisno o vrsti mušice koju koristimo razlikujemo i naèin ribolova. Zbog velike udaljenosti i velike površine jezera obièno se koristi ribolov štapom za športski ribolov na mušice i vodenom kuglom koja se koriti kao plovak i kao otežanje da možemo izvesti dovoljno dalek zabaèaj.

Dobavljeno iz "http://hr.wikipedia.org/wiki/Ribolov_na_jezeru"
barjak #12
Odgovori: 706


19. Jul 2009. 20:10:34


Ribolov umjetnom mušicom na jezeru [uredi]
Na jezeru isto možemo loviti umjetnim mušicama. Koristimo suhe mušice, mokre mušice i nimfe. Vrstu mušice za ribolov biramo ovisno o vremenu, godišnjem dobu, dobu dana te kukcima koji se u to vrijeme roje na vodom ili žive u vodi. Najpouzaniji naèin je da se uhvati par vrsta kukaca i po ponašanju ribe (znakovima na ili u vodi) ocjenimo koju vrstu kukaca riba jede u to vrijeme. Nakon toga izvajamo potencijalne kukce iz asortimana ulovljenih i biramo mušice prema njima. Važno je izabrati boju, velièinu i oblik kukca kojeg imitiramo. Ovisno o vrsti mušice koju koristimo razlikujemo i naèin ribolova. Zbog velike udaljenosti i velike površine jezera obièno se koristi ribolov štapom za športski ribolov na mušice i vodenom kuglom koja se koriti kao plovak i kao otežanje da možemo izvesti dovoljno dalek zabaèaj.



Nemate dovoljno prava da odgovorite na ovom forumu.


Podelite Ovu Stranicu:
:: EROTSKE PRICE :: SANOVNIK :: ZABAVA
| Učitavanje stranice trajalo: 0.0203640 sek.| Članovi online - 4 | Gosti online: - 1185 | Powered by Ljubavni-Sastanak.com |

Marketing | Mogucnosti | RSS Novosti | Kontakt | Uspesna Ljubavna Muvanja | Uslovi Koriscenja Sajta | Polisa Privatnosti
Extreme eXTReMe Tracker