Ljubavni Sastanak Upoznavanje

Kupovina Prodaja

Jezici :
:: Početna
:: Registracija
:: Pretraga
:: Forum
:: Chat
:: Blogovi
:: Clanak
:: POMOĆ
:: Prijava za nove profile
:: Linkovi
:: Statistika
:: Tipovi Članstva


Femina Magazin

YuPortal

Ljubavni Sastanak na Fejsbuku
Svako vece od 20 casova okupljanje u Pricaonici. Dobrodosli!

Forum
Forum :: Traži po forumu :: Forum Podesavanja :: Top Foruma

SANYA #1

Odgovori: 4160


17. Feb 2007. 20:21:45
__Hriscanski post__

O postu

Hrišæanski post vodi poreklo od Isusa Hrista.
On je sam postio, govorio o postu i rekao da æe Njegovi uèenici postiti. Sveto pismo svedoèi da su apostoli i prvi hrišæani postili, a tako je bilo kroz svu istoriju Crkve do danas. "Post je sve svete rukovodio u životu po Bogu" (sv. Vasilije Veliki).
Cilj posta je oèišæenje tela, jaèanje volje, uzdizanje duše iznad tela, a više od svega, proslavljanje Boga i poštovanje Njegovih svetih. Pravi post ima dve strane, telesnu i duhovnu, a sastoji se kako u uzdržavanju od mrsne hrane, tako i u uzdržavanju od rðavih misli, želja i dela, umnožavanju molitava, dobroèinstva i vršenju sviju evanðelskih vrlina.
Stoga, sveti Vasilije Veliki opominje:
"Korist od posta ne ogranièavaj samo na uzdržavanje od jela, zato što je istinski post udaljavanje od zlih dela".

Višednevni postovi:- Èasni post i Strasna sedmica, od 26. februara do 15. aprila
- Petrovski post, od 11. juna do 12. jula
- Velikogospojinski post, od 14. do 28. avgusta
- Božiæni post, od 28. novembra do 07. januara

Jednodnevni postovi:
- Svake srede i petka, osim trapavih sedmica
- Krstovdan uoèi Bogojavljenja, 18. januara
- Usekovanje glave sv. Jovana Krstitelja, 11. septembra
- Vozdviženje Èasnog Krsta - Krstovdan, 27. septembra

http://www.pnhz-sabac.org.yu




Crkva uci da je post vazno sredstvo za duhovni & telesni zivot i zdravlje .

Telesni post ne koristi ako nije vezan sa duhovnim postom, kaze sveti Jovan Zlatousti:

" Ne govori mi:
Toliko dana sam postio, nsam jeo ovo ili ono,
nisam pio vina, isao sam u gruboj haljini;
nego kazi nam da li si od gnevnog coveka postao tih, od zestokog-blag .
Ako si iznutra pun zlobe, zasto si telo mucio?
Ako je u tebi zavist i ljubav prema sticanju, da li je od koristi sto si pio samo vodu?
Ako je dusa, koja je gospodarica tela, zabludela, zasto kaznjavas slugu njezinog - svoje telo ?
Ne hvali se telesnim postom, jer on sam ne uzdize na nebo bez molitve i milostinje. "



Koliko Vama lichno znachi post, ne bitno shto sam ja u nazivu stavila "hriscanski post" , mogu se slobodno izjasniti i ostali ...

Lepo je da stalno vodimo racuna o fizickome izgledu, ali je potrebno i neshto uchiniti za sopstvenu dushu, pa da li ikad postite?

Od cega zavisi da li ce neko postiti ili neche nikad?

Ko posti, dushu gosti !


Pozdrav








-----------------

(¨`•.•´¨) Always
`•.¸(¨`•.•´¨) Keep
(¨`•.•´¨)¸.•´ Smiling!
`•.¸.•´

picker #2
Odgovori: 61


17. Feb 2007. 20:38:08
je li ti poznat islamski post?

U osnovi iti razlozi i ciljevi -tijelo-dusa-Bog.Ali,sta je zaista post?Jedno od objasnjenja koje sam cuo je da bi oni koji imaju mosjetili kako je onoma koji nemaju. Valjda,kad ih shvate,probudice se u njima samilost koju propovijeda svaka monoteisticka religija. O pravilima i kodeksu posta ne bih ovom prilikom.Ako je post svjesno uzdrzavanje od tjelesnih i fizickih potreba,priznajem da ne postim Nemam ni potrebe
Moj zivot je post
Soco #3
Odgovori: 6


18. Feb 2007. 13:01:06
o postu

Uzdrzavanje od hrane na kakvu je vecina nas navikla (mrsne) , alkohola , ruznih ili strasnih dela donosi smirenje i to je moje licno iskustvo , mada nikada nisam postio vise od nedelju dana (na vodi ), ali sam se skoro uvek nakon posta pricestio sto i jeste najveca svrha posta " jedite ovo je telo moje , pijte ovo je krv moja novog zaveta koja ce se proliti za mnoge".
Da li ce neko postiti ili ne je individualna stvar i zavisi od mnogo stvari. Neko posti zbog zdravlja ili dijete . U svakom slucaju post jeste zdrav i za telo i za dusu.


ps. mislim da muslimani u vreme ramadanskog posta poste preko dana i to ne jeduci nista, dok im je uvece dozvoljeno konzumiranje hrane, katolici nemaju duzi post , a o jevrejima najmanje znam - subotom valjda izbegavaju bilo kakav fizicki rad.
picker #4
Odgovori: 61


18. Feb 2007. 18:07:42
Ali

statistika pokazuje da u vrijeme ramazana u N.Pazaru,gdje je vecinom muslimansko stanovnistvo,skoro se udvostruci prodaja prehrambenih artikala Princip je da se od svitanja do mraka ne jede nista,ne pije nista,moze se progutati samo pljuvacka,ne koriste cigarete.Zabranjen je dojiljama,bolesnicima i ljudima kojima bi uzdrzavanje moglo da naskodi zdravlju. Naravno,podrazumijeva se ciscenje od negativnih misli,emocija itd
SANYA #5

Odgovori: 4160


18. Feb 2007. 19:00:01





Picker otprilike priblizno znam za neke stvari oko islam., posta ...


"Da li ce neko postiti ili ne je individualna stvar i zavisi od mnogo stvari".

Jeste, jedan od tih moglo bi se reci manjak Volje, ima je svako, i svako je koordinuje na razlicite staze koje opredeljuju shta je za jednog pojedinca "bitno" a shta "ne bitno" ...

Inache religiozni post se ne treba zamenjivati za obichnom dijetom u kojoj se uzdrzava samo od hrane .

Picker kod nas mogu postiti i bolesnici kao i manja deca, njima se post malo ublazuje, ublazi ga sveshteno lice s pravim razlozima .



-----------------

(¨`•.•´¨) Always
`•.¸(¨`•.•´¨) Keep
(¨`•.•´¨)¸.•´ Smiling!
`•.¸.•´

SANYA #6

Odgovori: 4160


18. Feb 2007. 19:11:16
[B]Pripremne nedelje pre Vaskrsa[/B]



Zbog velikog znaèaja dogaðaja Vaskrsenja Hristovog, crkva svoje vernike priprema da bi što dostojnije doèekali ovaj praznik. Ta priprema traje deset nedelja. Nedelje idu sledeæim redom:
Nedelja mitara i fariseja - Na deset nedelja, odnosno, sedamdeset dana pred Vaskrs pada ova nedelja. To je prva i poèetna nedelja pripreme za dan Vaskrsenja Hristovog. Sedmica ove nedelje je razrešena posta (trapava), dakle, ne posti se sreda i petak. Nedelja je nazvana po poznatoj Hristovoj prièi o gordom fariseju i smirenom cariniku.

Nedelja bludnog sina - Deveta nedelja pred Vaskrs. Podseæanje na znamenitu Hristovu prièu o bludnom sinu.
Nedelja mesopusna - Osma nedelja pred Vaskrs. Ova nedelja je posveæena seæanju na Strašni sud. U ovu nedešu padaju mesne poklade. Mesopusna se zove, jer je poslednja pred Vaskrs kada se jede meso.

Nedelja siropusna - Sedma nedelja uoèi Vaskrsa. Uovu nedešu padaju bele poklade, u toku ove nedelje se ne jede meso, veæ samo sir, kajmak i ulje. Zato se zove sirna ili bela nedelja. Posle ove nedelje poèinje Èasni post.


Nedelja prva posta - Èista (Nedelja Pravoslavlja) -
Šesta nedelja pred Vaskrs kojom poèinje vaskršnji ili Èasni post. Ove nedelje se posti "na vodi". Ne jede se, dakle, ni meso, ni riba, niti mast, niti ulje, jer se vernici spremaju za sveto prièešæe. Zove se Nedelja Pravoslavlja, jer se praznuje pobeda Pravoslavlja nad jeresima 842. godine.

Nedelja druga posta -
Peta nedelja pred Vaskrs, nazvana paèista, jer dolazi iza èiste nedelje. Ova nedelja je posveæena još i sv. Grigoriju Palami, arhiepiskopu solunskom i èudotvorcu. (+1368.), voði isihasta.
Nedeša treæa posta - Krstopoklona - Èetvrta nedelja pred Vaskrs. Ova nedelja je posveæena Èasnom krstu Gospodnjem. Tokom nedelje je strogi post - ne jede se riba.

Nedelja èetvrta posta - Sredoposna - Treæa nedelja pred Vaskrs. Posveæena sv. Jovanu Lestvièniku (525-600), piscu znamenitog dela "Lestvici". Predoposna se zove jer pada u sredinu posta.

Nedelja peta posta - Gluvna - Druga nedelja pred Vaskrs, posveæena sv. Mariji Egipæanki, najpre velikoj grešnici koja je pokajanjem postala velika svetiteljka.

Nedelja šesta posta - Cvetna - Nedelja pred Vaskrs, posveæena je sveèanom Hristovom ulasku u Jerusalim. U petak ove nedelje (petak uoèi Cveti) završava se èasni post - sveta èedrdesetnica. Ostali dani do Vaskrsa su takoðe posni - Lazareva subota, Cveti i dani Velike nedelje.

Strasna sedmica - Velika nedelja -
Sedmica uoèi Vaskrsa. Dani ove sedmice posveæeni su stradanju Hristovom.
Veliki ponedeljak - seæanje na Hristov put u Jerusalim kada je prokleo besplodnu smokvu; i na Josifa koga su braæa prodala u Egipat.

Veliki utorak - Hristos propoveda u Jerusalimskom hramu. Starešine jevrejske traže naèina da ga uhvate i ubiju. Ovoga dana crkva podseæa vernike na prièu "o deset vojnika" iz Jevanðelja.

Velika sreda - seæanje na ženu koja je mirom pomazala Hrista i tako ga pripremila za pogreb i na Judu izdajnika, koji je odluèio da izda svoga uèitelja za 30 srebrnika.

Veliki èetvrtak - uspomena na Hristovu tajnu veèeru sa uèenicima, kada je ustanovljena sveta tajna prièešæa. Ovoga dana je Hristos uhvaæen i predat na stradanje i smrt.

Veliki petak - dan Hristovog stradanja i smrti.

Velika subota - dan Hristovog pogreba. U sve dane ove sedmice posti se strogi post. na veliki petak ne jede se ništa, osim malo suve posne hrane i vode.


http://www.pnhz-sabac.org.yu






-----------------

(¨`•.•´¨) Always
`•.¸(¨`•.•´¨) Keep
(¨`•.•´¨)¸.•´ Smiling!
`•.¸.•´

surk #7
Odgovori: 1


18. Feb 2007. 19:39:33
POST

Šta je post? Izgladnjivanje ? Post bez MOLITVE nema nikakve vrednosti.
klaskampstrasse #8
Odgovori: 126


18. Feb 2007. 20:08:21
POST je

DUHovni I TEL(O)ESNI prePOROD
SANYA #9

Odgovori: 4160


18. Feb 2007. 20:11:03



Jeste, molitve su vazan deo posta koje trebaju da izlaze iz srca :}





-----------------

(¨`•.•´¨) Always
`•.¸(¨`•.•´¨) Keep
(¨`•.•´¨)¸.•´ Smiling!
`•.¸.•´

Soco #10
Odgovori: 6


19. Feb 2007. 21:34:05


Sto jos mogu reci na ovu temu je da se nakon pricesti uvek osecam sjajno i naravno da post treba da bude pre svega duhovni i bez molitva ne moze (makar na liturgiji). Za ostala objasnjenja smatram da nisam dovoljno kompetentan i da ne mogu dati prave odgovore. Bolje je o tome pitati neko svesteno lice.
SANYA #11

Odgovori: 4160


20. Feb 2007. 15:26:05
...

Da osecaj "radosti" je nakon pricesca mnogo jak i lep osecaj .

Mislim da jedan post nije nikad coveku dovoljan, ja uvek imam osechaj da se je moglo uciniti jos bolje, i da je taj osecaj radosti magao da bude jos vise radostniji .

Inache se ta radost nemoze usporedjivati ni sa jednom drugom .










-----------------

(¨`•.•´¨) Always
`•.¸(¨`•.•´¨) Keep
(¨`•.•´¨)¸.•´ Smiling!
`•.¸.•´

SANYA #12

Odgovori: 4160


20. Feb 2007. 15:34:26
Dobrochinstvo



Prièa o suzi sirotinjskoj

Neki pravednik prisustvovao smrti jednog èoveka. Kada èovek umre, pravednik se pomoli Bogu da mu otkrije o stanju duše pokojnikove. I otvori mu Bog vid te on pogleda i vide, a to ona duša stoji pred terazijama. S jedne strane angeli Božji stavili sva dobra dela èovekova na terazije, a s druge strane demoni stavili sva njegova zla dela. I tako terazije ne mogu da prevagnu ni tamo ni amo. Na jednom angel Božji stavi suzu na stranu dobra i terazije prevagnuše na desno, i duša ode u Raj. Kad se onaj pravednik èuðaše, kakva je to suza i otkud, objasni angel Božji: Na jednoj æupriji stajao je snužden prosjak. Masa ljudi prolazila je mimo njega, no niko na nj nije pogledao. A ova duša kad je smotrila prosjaka, zaustavi se i udeli mu milostinju i ohrabri ga govoreæi: "Ne boj se, brate, Hristos æe ti pomoæi"! Ta milostinja i te reèi ganu prosjaka do srca i on ispusti jednu suzu. Eto to je ta suza koja je sada rešila sudbu ove duše.

Ako imaš iskušenja, to nije rðav znak. To svedoèi da si njivu duše uzorao i posejao. Na usev padaju tièurine i bubunje i miševi i stoka i zverovi. Što usev napredniji i stariji to napadi jaèi. I tako do žetve.
A ti što se hvališ da nemaš iskušenja, bolje ne hvali se no plaèi. Jer time svedoèiš, da njiva tvoje duše nije još ni uzorana ni posejana. Nego si kao prljuša i vododerina, na kojoj se ništa ne zaustavlja. Ko æe na prazninu napadati i o prazninu se otimati? Nego požuri da se udostojiš iskušenja.

Episkop Nikolaj









-----------------

(¨`•.•´¨) Always
`•.¸(¨`•.•´¨) Keep
(¨`•.•´¨)¸.•´ Smiling!
`•.¸.•´

Petar29NS #13

Odgovori: 825


19. Okt 2007. 16:02:57


Hrišæanski post je nešto zbog èega sam se, i pored toga što verujem u boga, udaljio od Crkve! Kakvo je to proèišæenje duše kada smo, nakon višenedeljnog posta, svedoci svojevrsnog masakra nad nedužnim biæima, božijim stvorenjima, i to na najveæi hrišæanski praznik- Božiæ!
I sve to Crkva vidi i prièeæenima ne kaže na taj dan: "Ne ubij!"
Ima li takav post smisla,ako je "finish" ovakav!?

-----------------
Haljinicu boje lila
O
Ti si dušo oblaèila
MaliGun #14

Odgovori: 1417


19. Okt 2007. 22:10:18
ne cini pre LJube

rece Bog, aSrbi precrtase broj 7...

-----------------

Forumas godine 2007!
Petar29NS #15

Odgovori: 825


20. Okt 2007. 02:28:17


..kad onako pricesceni,duhovno ocisceni,kao gladne zveri zatvorene u kavezima bez hrane 6 nedelja,pocnu da terorisu bozicne trpeze! potrebno je 2-3 nedelje da se pripremi za post iskljucivanjem namirnica,a onda odjednom holesterolske bombe!? ako na to prase, ili vec sta bude na meniju, ti vernici gledaju kao na CILJ posta, onda je taj post bio uzaludan!

-----------------
Haljinicu boje lila
O
Ti si dušo oblaèila
sanjin75 #16

Odgovori: 3362


21. Okt 2007. 21:07:55



Potpisujem post iznad



-----------------
Biti isti, biti poseban, biti slobodan, biti samo svoj
MaliGun #17

Odgovori: 1417


22. Okt 2007. 18:42:40
ako me secanje dobro sluzi

bozicni post kod pravoslavnih pocinje svake godine 28.11. a otkad znam za sebe, a stariji jos blje pamte, svakog 29.11. smo imali svinjokolj... kako su se sad ti koljaci malih lepih prasica pretvorili u isposnike, nikako mi nije jasno?


-----------------

Forumas godine 2007!
Petar29NS #18

Odgovori: 825


30. Okt 2007. 11:09:37
.

Zbog cega Crkva od vernika ne zahteva potpuno nenasilje, sto je i sustina SVAKE velike religije?
Zasto nemati cistu dusu i savest tokom cele godine, a ne samo kada to pise u kalendaru?
Daj Boze da odgovor nije taj da se Crkva plasi da ce izgubiti vernike ako od njih bude zahtevala da uvek budu pravi hriscani,da budu dobri,humani, to jest ako im ne dozvoli malo "slobode".. Daj Boze samo da to nije ta "kalkulacija"!

-----------------
Haljinicu boje lila
O
Ti si dušo oblaèila
MaliGun #19

Odgovori: 1417


03. Nov 2007. 06:04:22
jednostavan je odgovor - kao i uvek

crkva i religija su dva razlicita pojma...
crkva je firma, kao i svako drugo preduzece.. proizvod koji ti prodaje je kvazi-duhovnost.. crkva je politicka institucija od samog svog pocetka.. sta ce popovima krstace od pola kila zutog? nek mi to neko objasni.. zasto nijedan od njih ne vozi automobil stariji od tri godine? Sta bi tek bilo da se nisu zakleli na skromnost?

-----------------

Forumas godine 2007!
CatchMeIfYouCan #20

Odgovori: 2575


03. Nov 2007. 12:31:58


Slazem se i sa M.G.i sa Petrom.
Crkvu sam uvijek vidjela kao instituciju.
Primjetila sam da u posljednje vrijeme sve vise ima ogranaka krscanstva koje propovijeda humanitost, slogu, razumijevanje, dobrocinstva, slobodu govora, ne nasilje, ali oni su u manjini, nisu toliko jaki upravo zbog toga sto Crkva ne stoji iza njih.
Donekle stoji, ali ne propovijeda isto.



-----------------
Out of sight....out of mind...
ana9 #21

Odgovori: 3879


03. Nov 2007. 16:29:42



Božiæni post poèinje uvijek istog datuma i taèno je da je 29. novembar poznat kao dan kada je bilo ustaljeno da se vrši svinjokolj.
Sve je to vezano za sam period--vrijeme komunizma, vrijeme kada su se ljudi priklonili u ogromnom broju toj ideji i nije bilo apsolutno bitno da li æe se klanje malih prasiæa raditi za vrijeme posta ili ne.

Mislim da je i tada ipak bilo porodica koje su o tome vodile raèuna ali to je zanemarljiv broj.
Ali najgore od svega je što su se ti isti ljudi preko noæi priklonili crkvi, religiji i što sada misle da znaju sve o svemu. I sada su veliki "vjernici"!!!

Post kakvim ga praktikuje veæina ljudi danas nije ni blizu onoga kakav bi trebao da bude. Sam post, uzdržavanje od odredjene vrste hrane je apsolutno ništa ako nije upotpunjen i sa drugim djelima.
Ako neko posti a pri tome misli zlo svom najbližem, ako èini loša djela, ako za svojoj posnom trpezom mora da ima sve moguæe vrste hrane, ako to radi jer to rade i drugi, komšije, prijatelji....onda je sve to skupa jedno veliko ništa!
Posebno sam osjetljiva kada su u pitanju osobe koje sa ushiæenjem kažu--postiæu da smršam par kg--u šta se to sve pretvorilo????

Ja ne mogu sasvim reæi da je crkva institucija, imam otklon prema svemu, pisala sam na drugoj temi. Ipak je to Božiji dom i mjesto koje bi se trebalo poštovati, naravno ovo pišem misleæi na one koji su vjernici.
Otiæi u crkvu sa vjerom u svom srcu bez razmišljanja da li sveštenici rade ovako ili onako je neka moja navika!

Otklon prema crkvi se zapravo u mojoj porodici formirao onog dana kada je jedan sveštenik prilikom smrtnog sluèaja u mojoj porodici, i to prilièno davno, mom ocu rekao prilikom plaæanja--Hajde xxxxxx pokaži se sada!

Nije to bilo slavlje, nego sahrana i te rijeèi su moju porodicu na poseban naèin odvratile od crkve, ali kao što sam veæ pisala...vjera ostaje, ona se ipak podrazumijeva na neki naèin i moj stav o tome ne može promijeniti ponašanje sveštenstva.

Bitno je naæi vjeru u svom srcu i spoznati koliko to èovjeka može da ispuni.
Otiæi samo u crkvu i misliti da je to dovoljno je jako pogrešno!

Kada bi svi ljudi živjeli onako kako to Božiji spisi propovijedali i kad bi se sve poštovalo...pa gdje bi bio kraj svemu dobrome na zemlji...


-----------------
...od Vardara moja raja, do Triglava nema kraja...
Petar29NS #22

Odgovori: 825


03. Nov 2007. 18:38:09
.

Ne treba boga "zarobiti" u instituciju! Bog ne govori samo iz usta svestenika! Svako od nas treba da pokaze svojim delima da je bog u nama samima,u svemu oko nas.."a ne u zgradi od kamena i drveta"(kako to kazu cenzurisana,apokrifna jevandjelja)
Sto se mene tice, ja postim 365 dana u godini,a uzdrzavanje od ljubavi ne smatram neophodnim-naprotiv,bog nas podstice na ljubav!

-----------------
Haljinicu boje lila
O
Ti si dušo oblaèila
CatchMeIfYouCan #23

Odgovori: 2575


03. Nov 2007. 18:48:58


Nisam vjernik, ne postim.
Za mene je bitno da se ljudi povode dobrim, razumnim, s ljubavlju, a ako to nalaze u vjeri i ako im vjera daje snagu i nadu, to je sasvim u redu.
Svi se mi povodimo necim, imamo neke uzore, morale i shvatanja pa ma kako se to zvalo i sta to vec predstavljalo.

-----------------
Out of sight....out of mind...
ana9 #24

Odgovori: 3879


03. Nov 2007. 22:48:22


Bog ne govori samo iz usta svestenika! Svako od nas treba da pokaze svojim delima da je bog u nama samima,u svemu oko nas..


Jako lijepo napisano



-----------------
...od Vardara moja raja, do Triglava nema kraja...
Petar29NS #25

Odgovori: 825


03. Nov 2007. 23:35:00
.


thanx Anchy!

-----------------
Haljinicu boje lila
O
Ti si dušo oblaèila
Petar29NS #26

Odgovori: 825


04. Nov 2007. 11:31:30


Ljudi, da li cete slediti Hrista i apostole koji su SVI bili,moderno receno,"vegetarijanci" ili Pavla(Savla iz Tarza) koji je odobravao jedenje mesa,inace pretece hriscanstva kao religije koji je boga zarobio u crkvu i koji je do svog volsebnog preobracenja bio najveci progonitelj Hrista,Zelota i Nazarena..?
Pod uticajem tog Pavla je car Konstantin(utemeljitelj RKC) naredjivao da se vernicima koji ne jedu meso sipa otopljeno vrelo olovo u grla,povesani su stotine Katara(inace vegetarijanaca,sledbenika Hristovih ideja) jer nisu hteli da kolju kokoske..
A sam Hrist je rekao:
"za ovakav ishod ja dodjoh na ovaj svet,da otklonim sve krvne prinose i jedenje mesa zivotinja i ptica koje se kolju od strane ljudi" i
"ljubav zelim,a ne zrtve klanja,Bozju spoznaju umesto zrtve spaljivanja"

-----------------
Haljinicu boje lila
O
Ti si dušo oblaèila
matis #27

Odgovori: 266


08. Nov 2007. 01:47:46
Post...

..slava mi ove godine pade u petak,posni.Nema prasici i
jagnjici...jesce se sarancici,al sta mari kadse mora jesti,
kako da recem jesce se riba,pa i ona je neko meso...

-----------------
MIROVANJE I POKRET
ana9 #28

Odgovori: 3879


09. Nov 2007. 00:31:57



U vezi slava i posta....
Bila sam prošle godine na par slava koje su bile posne i bila mi je èast da budem na takvim mjestima gdje se zaista sve priredilo onako kako to pravoslavna vjera nalaže. Skromno, jednostavno i naravno ukusno

Baš me sve skupa jako dojmilo, i ponašanje onih koji slave i hrana.



-----------------
...od Vardara moja raja, do Triglava nema kraja...
matis #29

Odgovori: 266


09. Nov 2007. 16:55:17


Da znas da je lepo na slavama,posebno zbog osecaja katarze,prvi
put mozes da se ponasas ritualno, ponekada i teatralno,a da ti niko ne zameri.Pricescivanje.pa zdravice...svi te gledaju,a ti se kao nesto pravis vazan,zar to ne izaziva secanja na detinstvo,podmladjuje...
Na na slavama vidim drage ruke i nasmejane oci,tetke,stricevi...pa
te svi nesto nutkaju i dolivaju,ko da si jedini na svetu...Ziveele slave,preslave,tetke,stricevi,gibanice,rakijice,prsutice.

-----------------
MIROVANJE I POKRET
Petar29NS #30

Odgovori: 825


23. Nov 2007. 18:11:56
+

Kako kod vas teku "pripreme" za post?
Ja se ne pripremam,nastavljam "po starom". (:

-----------------
Haljinicu boje lila
O
Ti si dušo oblaèila
sanjin75 #31

Odgovori: 3362


24. Nov 2007. 07:39:36



I kod mene je jako slièno, samo nastavljam...
Istina sa malim promenama ali u suštini to je to....



-----------------
Biti isti, biti poseban, biti slobodan, biti samo svoj
ana9 #32

Odgovori: 3879


24. Nov 2007. 12:05:49



Ja se vama dvojici zaista divim i jako cijenim vaš stav o svemu!!!
Treba imati jaku volju i strpljenje...

Ja neæu postiti cijeli post iz nekih liènih razloga!
Mada bi bilo lijepo.......



-----------------
...od Vardara moja raja, do Triglava nema kraja...
borderhill3 #33

Odgovori: 63


24. Nov 2007. 12:47:18


ja bih ovde postavila nesto sto mozda, na prvi pogled nema veze s postom (bar ne explicitno jer vecina kada kaze post uglavnom misli samo na hranu) ali post kao deo pravoslavne tradicije je deo neceg mnogo veceg, jednog sistema vrednosti kome se na zalost sve vise u savremenom svetu okrecu ledja.

prof. Slobodan Antonic
"
Ali znamo da život nije veèna zabava. I da ne treba to ni da bude. Valjda smo mi još nešto osim stomaka i genitalija? Ali odgovor koji nam daje globalistièka elita žalosno je jednoznaèan. Elita koja pravi taj virtuelni, medijski svet reæi æe vam da se samo "opustite" i "uživate". Elita, pak, iz ekonomskih magazina savetovaæe vas to isto, samo æe vam prethodno preporuèiti da zaradite što više para. A elita iz sistema edukacije nauèiæe vas da "imate pravo" šta god da hoæete. Da budete sebièni, da radite sa svojim telom šta vas je volja, da tako nešto kao što je duša ne postoji i da je ne možete niti potrošiti niti izgubiti... A da je najvažnije da ste "kreativni", da se, kako god to znate, "samoostvarite"!

Svima koji ulaze u bozicni post zelim da im on protekne u duhovnoj radosti i miru.
sanjin75 #34

Odgovori: 3362


24. Nov 2007. 15:56:28



Hvala borderhill

U vezi posta, naravno da se sve ne svodi na uzdržavanje od hrane

U naslovu teme je lepo pojašnjeno pa da ne pametujem



-----------------
Biti isti, biti poseban, biti slobodan, biti samo svoj
SANYA #35

Odgovori: 4160


26. Nov 2007. 18:14:28



Zbog cega Crkva od vernika ne zahteva potpuno nenasilje, sto je i sustina SVAKE velike religije?
Zasto nemati cistu dusu i savest tokom cele godine, a ne samo kada to pise u kalendaru?
Daj Boze da odgovor nije taj da se Crkva plasi da ce izgubiti vernike ako od njih bude zahtevala da uvek budu pravi hriscani,da budu dobri,humani, to jest ako im ne dozvoli malo "slobode".. Daj Boze samo da to nije ta "kalkulacija"! Petar29NS


Zar crkve nisu kao majke, zar one ne bi trebale pre da uce no da zahtevaju ...


-----------------

(¨`•.•´¨) Always
`•.¸(¨`•.•´¨) Keep
(¨`•.•´¨)¸.•´ Smiling!
`•.¸.•´

matis #36

Odgovori: 266


27. Nov 2007. 13:19:05


HRISCANSKI POST VODI POREKLO OD JOVANA KRSTITELJA,A
PRE NJEGA OD ZAJEDNICE ESENA.

-----------------
MIROVANJE I POKRET
tajnooruzje #37

Odgovori: 1467


27. Nov 2007. 15:57:48



Za pravoslavne crkve i vernike koji poštuju stari Julijanski kalendar 28. novembra(sutra) poèinje èetrdesetodnevni Božiæni post koji traje do praznika Hristovog roðenja i koji po važnosti sledi Vaskršnji iili Veliki Èasni post.



-----------------
... Ne teèe to reka, veæ voda! Ne prolazi vreme , nego mi!! ’’ ...

Petar29NS #38

Odgovori: 825


27. Nov 2007. 16:28:55
+

Svi mi kojima od sutra pocinje post, upitajmo se:
Kakva ce nam biti Bozicna trpeza,sta ce nam se naci za stolom? Hoce li to za stolom biti verna preslika nase,postom prociscene,duse ili ce pokazati da smo nakon posta kao pusteni iz kaveza?


-----------------
Haljinicu boje lila
O
Ti si dušo oblaèila
tajnooruzje #39

Odgovori: 1467


27. Nov 2007. 16:44:16


Pravoslavni hrišæani se slobodnom voljom odluèuju na ovaj podvig èija je svrha oèišæenje duše i tela koje se postiže ne samo uzdržavanjem od mrsne hrane veæ i od loših misli, reèi i dela.

Postom se potvrðuje snaga volje onih koji kao hrišæani žele da svojim razumom vladaju u svim iskušenjima, pa se kaže da je post - podvig celokupne liènosti i etièki stav.



-----------------
... Ne teèe to reka, veæ voda! Ne prolazi vreme , nego mi!! ’’ ...

MaliGun #40

Odgovori: 1417


27. Nov 2007. 23:21:59
mozda je post nekada imao smisla

kod Krstitelja, Esena, Hrista,...
ali danas u 21.-om veku, postiti je nemoguce.. cak i oni koji misle da to rade, zavaravaju samo sebe.. jer to bi znacilo da niko od tih sto "poste" nece posetiti ovaj sajt, da nece ukljuciti tv, da nece pomisliti nijednog trenutka na "bezobrazluke", da ce okrenuti glavu na drugu stranu kada ugleda nesto "primamljivo", da ce jesti hranu koju nigde ne moze da nabavi, i jos mnogo toga sto sprecava da se taj post izvede.. dakle, kada cujem nekog kako se uz jutarnju kafu i cigaretu hvali kako posti i kako nece da odlomi parce vruceg bureka i zalije ga sa jogurtom, dodje mi da ga gadjam istim... jogurtom...

-----------------

Forumas godine 2007!
ana9 #41

Odgovori: 3879


27. Nov 2007. 23:46:54



Svima koji su istinski vjernici i koji sutra poèinju sa Božiænim postom želim od srca da im protekne u miru i istinskoj duhovnoj radosti!!!

Nastupa period u kome uzdržavnjem od mrsne hrane, od loših djela i misli možemo doprinijeti oèišæenju našeg duga i jaèanju vjere u Boga.
--------------------------

Puno toga se promijenilo u odnosu na neki raniji period vezano za post ali ne mislim da je nemoguæe postiti, jer itekako postoje pravi istinski vjernici koji drže i dalje do sebe i svojih stavova i principa.

Nije u redu da se post svede na puko izmišljanje hrane, na punjenje trpeze kojekakvim posnim namirnicama za koje naši preci nisu nikada ni èuli, nije u redu da se posti i da se rade loša djela, da se imaju loše misli jer je onda post besmislen.
Nije u redu da pojedinci poste jer to zaboga i drugi rade, da poste da bi skinuli višak kilograma, ili da bi se pokazali pred komšijama kao vjernici...
Puno toga nije u redu ali svako odluèuje kako æe provesti naredne dane i posebno na kakav naèin æe da doèeka Božiæ koji predstoji!


-----------------
...od Vardara moja raja, do Triglava nema kraja...
ana9 #42

Odgovori: 3879


28. Nov 2007. 01:31:33



Dobila sam upravo jedan tekst koji je idealan baš za ovaj trenutak:

" Svakoga dana Gospod nam daruje- zajedno sa suncem - jedan trenutak kada je moguæe izmeniti sve ono što nas èini nesreænim. Svakoga dana nastojimo da obmanemo sami sebe kako nismo prepoznali taj trenutak, kako on ne postoji, kako je današnji dan istovetan juèerašnjem i kako æe biti jednak sutrašnjem. Ali, onaj ko obrati pažnju na dan koji traje, otkriva èarobni trenutak. On može biti sakriven u èasu kad izjutra otkljuèavamo vrata, u onoj kratkotrajnoj tišini koja naglo nastupi posle ruèka, u hiljadu i jednoj stvari koje nam izgledaju isto. Taj trenutak postoji - trenutak kad nas sva snaga zvezda namah prožme i omoguæi nam da èinimo èuda.
Sreæa je ponekad blagoslov, ali je najèešæe osvajanje. Èarobni trenutak koji se javlja svakoga dana pomaže nam da se menjamo, navodi nas da se upustimo u potragu za svojim snovima. Patiæemo, preživljavaæemo teške èasove, suoèiæemo se s’ mnogim razoèarenjima – ali sve je to prolazno, i ne ostavlja trag. I jednog dana, u buduænosti, moæi æemo da se osvrnemo unazad s’ ponosom i verom..."

Paulo Koeljo


-----------------
...od Vardara moja raja, do Triglava nema kraja...
Petar29NS #43

Odgovori: 825


06. Jan 2008. 21:11:00
Kako cete "krunisati" Bozicni post?

Sta ce vam se naci na Bozicnoj trpezi nakon 6-nedeljnog posta?

-----------------
Haljinicu boje lila
O
Ti si dušo oblaèila
sanjin75 #44

Odgovori: 3362


07. Jan 2008. 00:24:44



Uobièajena hrana, ništa novo ni posebno!
Ne bi mogao zamisliti da promenim svoje navike!


SRETAN BOŽIÆ svima koji slave



-----------------
Biti isti, biti poseban, biti slobodan, biti samo svoj
Petar29NS #45

Odgovori: 825


10. Mar 2008. 16:50:18
!

Nadam se da ce Vaskrsnji post ove godine ohladiti mnoge glave i razbistriti njihove misli...

-----------------
Haljinicu boje lila
O
Ti si dušo oblaèila
arabel #46

Odgovori: 3314


25. Mar 2008. 00:36:00


E, Petre nema tu ove godine!
Imamo dva dana u nedelji,
praznike i cetvorotvorogodisnji crkveni ciklus
koji je ne promenjiv od postanka,
stoga nema pomena razbistenju,
jer ne cini se to samo o ovim cetvorogodisnjim no...

-----------------
*** Prisutna kao svetlost bez glasa ***



Petar29NS #47

Odgovori: 825


26. Mar 2008. 10:46:38
!

Nadam se da ce takvi, osvesteni, ove godine uci u taj "ritam"... Post nepobitno vodi ka napretku i uzdizanju.

-----------------
Haljinicu boje lila
O
Ti si dušo oblaèila
SANYA #48

Odgovori: 4160


28. Mar 2008. 13:40:27


mozda je post nekada imao smisla

kod Krstitelja, Esena, Hrista,...
ali danas u 21.-om veku, postiti je nemoguce.. cak i oni koji misle da to rade, zavaravaju samo sebe..


To si rekao kao da bi ja rekla nesto slicno; Nekad se je mozda radilo, danas je to nemoguce, cak i oni koji rade, zavaravaju samo sebe i ostale...

Surov nacin razmisljanja...

Xrist je znao gde ce ga i kad koji apostol zatajiti ili ga nece, tu sposobnost nisu imali ni apostoli, pa ni mi sami je nemamo, jer nemozemo znati gde cemo sebe zatajiti, al to ne znaci da je bilo koji nas rad, bilo koja ljubav ili bilo koji post bio bez smisla ako smo ucinili nekoliko greskica, ispravili i nastavili dalje...I to ne znaci da trebamo zbog svoje jos nepotpune spremnosti bezati od ljubavi, rada ili posta i takodje ne znaci jos da zbog nekoliko greskica u ljubavi i radu i postu trebamo s tim prekinuti odmah vezu...Ako si nejak odazvaces se kao Juda, ako si jak krenuces u inat zatajenju sa srcem i verom napred...

-----------------

(¨`•.•´¨) Always
`•.¸(¨`•.•´¨) Keep
(¨`•.•´¨)¸.•´ Smiling!
`•.¸.•´

Xerx #49

Odgovori: 142


25. Apr 2008. 10:27:44
Postio sam yedanput ...

...tako shto nisam yeo nishta 36 sati . Samo sokowi i kafa . Chudno,ali posle tog wremena nisam bio gladan,i chak sam se dobro osecao
TAFKAP #50

Odgovori: 27


11. Maj 2008. 12:17:02
To nije post!

...uz sokice i kafe.
A naravno da se osecaj gladi izgubi posle izvesnog vremena, a onda mozes i ceo post izdrzati bez unosenja cvrste hrane!

-----------------
ς umetnost je duga, a zivot kratak ς
Boki_bg #51

Odgovori: 1693


11. Maj 2008. 20:58:08


Postio sam yedanput ...

...tako shto nisam yeo nishta 36 sati . Samo sokowi i kafa . Chudno,ali posle tog wremena nisam bio gladan,i chak sam se dobro osecao

I za tebe to znachi POST!
A mene je sramota da pishem o tome jer sam greshnik i ne postim.

-----------------
> <
kasapin #52

Odgovori: 15


13. Maj 2008. 16:55:22
...

..poslednji hriscanin je umro na krstu..
Friedrich Neitzsche

-----------------
my name is love
my game is sex
forget my name
let’s play the game
Petar29NS #53

Odgovori: 825


21. Maj 2008. 23:57:50
!

F. Nietzsche je sto se toga tice bio (skoro) u pravu... ali se isto tako i sam on hranio isposnicki, kao i Hrist i apostoli.

-----------------
Haljinicu boje lila
O
Ti si dušo oblaèila
kasapin #54

Odgovori: 15


22. Maj 2008. 04:51:38
ako si ti neinformisan

ne moras druge da dezinformises

-----------------
my name is love
my game is sex
forget my name
let’s play the game
Petar29NS #55

Odgovori: 825


22. Maj 2008. 05:14:15
Najgore je biti polu-informisan...

..a ovo je tema koja zahteva ozbiljnost.

-----------------
Haljinicu boje lila
O
Ti si dušo oblaèila
kasapin #56

Odgovori: 15


22. Maj 2008. 16:22:14
tako je

zato do daljnjeg ne treba ni da ucestvujes u istoj dok se malo ne informises
uostalom jevreji su vam smislili bajku u hristu da u nju verujete a ni oni sami u nju ne veruju vec su zadrzali svoju

-----------------
my name is love
my game is sex
forget my name
let’s play the game
Petar29NS #57

Odgovori: 825


22. Maj 2008. 23:11:13
!

Ja u bajke ne verujem...
...ali mi i dalje nije jasno kakve veze sa temom imaju Jevreji, Hristovo raspece i Niceov komentar toga.
O tome otvori novu temu!


-----------------
Haljinicu boje lila
O
Ti si dušo oblaèila
kasapin #58

Odgovori: 15


24. Maj 2008. 00:23:59
vidi se da ne citas ni naslov teme

__Hriscanski post__


a kamoli sta je autor napisao

Hrišæanski post vodi poreklo od Isusa Hrista.


a posto doticni lik nije ni postojao (bar ne u onoj formi u kojoj to jevrejska bajka objasnjava, i na osnovu koju su zaljubljenici u istu napravili sebi religiju) samim tim je besmisleno i govoriti dalje na istu temu

a Nietzsche je to samo lepse i krace objasnio. pored toga post, ukoliko tako nesto uopste i postoji, se kao pojam pojavljivao i mnogo pre doticnog mucenika, a to je vec za kao sto i sam kazes za neke druge teme. sve u svemu, hrist je mrtav, hriscanstvo takodje, bog je umro, samo jos ima neobavestenih, tako da oni koji se danas bave tom tematikom nisu vernici, vec istoricari i pomalo nostalgicari. podsecanja radi, ovo je 2008. godina, u kojoj je jedini bog gospodin Dolar, svako ko misli ili veruje drugacije veruje u bajke.

-----------------
my name is love
my game is sex
forget my name
let’s play the game
Petar29NS #59

Odgovori: 825


24. Maj 2008. 16:51:30
!

Hristos nije Bog.
Hristos je postojao.
Hriscanstvo je nastalo naravno posle Hrista, kao legenda koja je mistifikovala i romansirala njegov zivot, i u danasnjoj formi, hriscanstvo bi u Hristovo doba i sam on smatrao bogohuljenjem.
Tvorac hriscanstva je najveci Hristov progonitelj, Pavle.
Danasnje hriscanstvo je, u stvari, biblistika...
Sto se tice posta, njegov uticaj na duhovno i telesno prociscenje ne treba slepo vezivati za religioznost ukoliko je ne mozemo/ ne zelimo razumeti.

-----------------
Haljinicu boje lila
O
Ti si dušo oblaèila
Petar29NS #60

Odgovori: 825


24. Maj 2008. 16:55:28
US$ NIJE MOJ BOG!!!

...i ovaj biblijski mi je MNOOOGO blizi od tog ’zelenog’!
I ovaj ’moj’ Bog nece umreti nikada, kao taj ’zeleni’...

-----------------
Haljinicu boje lila
O
Ti si dušo oblaèila
Petar29NS #61

Odgovori: 825


05. Jun 2008. 11:04:05
!

Crkveni post je besmislen jer za vreme svog trajanja dozvoljava UBIJANJE zivotinja radi ishrane.
A Gospod je zapovedio: ’NE UBIJ!’

-----------------
Haljinicu boje lila
O
Ti si dušo oblaèila
arabel #62

Odgovori: 3314


22. Jul 2008. 01:56:56
VS

Hristos nije Bog.
Hristos je postojao.
Hriscanstvo je nastalo naravno posle Hrista, kao legenda koja jemistifikovala i romansirala njegov zivot, i u danasnjoj formi,hriscanstvo bi u Hristovo doba i sam on smatrao bogohuljenjem.
Tvorac hriscanstva je najveci Hristov progonitelj, Pavle.
Danasnje hriscanstvo je, u stvari, biblistika...
Sto se tice posta, njegov uticaj na duhovno i telesno prociscenje ne treba slepo vezivati za religioznost ukoliko je ne mozemo/ ne zelimo razumeti.
Hristos je postojao.
Hriscanstvo je nastalo naravno posle Hrista, kao legenda koja jemistifikovala i romansirala njegov zivot, i u danasnjoj formi,hriscanstvo bi u Hristovo doba i sam on smatrao bogohuljenjem.
Tvorac hriscanstva je najveci Hristov progonitelj, Pavle.
Danasnje hriscanstvo je, u stvari, biblistika...
Sto se tice posta, njegov uticaj na duhovno i telesno prociscenje ne treba slepo vezivati za religioznost ukoliko je ne mozemo/ ne zelimo razumeti.

***
Naravno da je nastalo posle Xrista,
ali postojalo je i puno toga pre Njega u Starome Zavetu
kao najava onogo sto ce se pretociti, obistiniti i
Oboziti u Novome !
Bog je postao Covek da bi covek postao bog po blagodati .
Ali, covek nebi mogao da se Obozi da se prethodno Bog
nije ovaplotio !
Kroz Ovaplocenje Logosa, ostvarena je druga zajednica
Boga i coveka .
Prva zajednica- ona rajska bila je narusena grehopadom
i covek je otpao od Boga.
A, druga zajednica- tj. zajednica Boga i coveka ne moze biti raskinuta jer je ostvarena u Licnosti Isusa Xrista !
Isus Xristos se u Svetom Pismu naziva :
Putem, Dverima, Pastirom, Zivotom, Vaskrsenjem, Svetoscu…
Prvi Adam nas je svojom neposlusnoscu i egoizmom
odvojio od Boga,
drugi Adam- Xristos nas iznova prisjedinjuje Bogu Ocu
kroz kroz Svoju ljubav
i poslusnost Bogu Ocu do smrti na Krstu .
Delo novog Adama je zahtevalo i delo nove Eve tj.
Presvete Bogorodice !
Ovaplocenje Logosa i Obozenje coveka i jesu najveca tajna
nase vere i naseg bogoslovlja !
Sve u crkvi potvrdjuje Bozije Ovaplocenje i covecije Obozenje !


-----------------
*** Prisutna kao svetlost bez glasa ***



arabel #63

Odgovori: 3314


22. Jul 2008. 01:59:31


Sanya, izvini odstupih od teme,
ali morala sam odgovoriti .

-----------------
*** Prisutna kao svetlost bez glasa ***



Petar29NS #64

Odgovori: 825


22. Jul 2008. 02:21:16
!

Isusa je proglasio Pavle,
Konstantina- Euzebije,
a sutra ce George Bush-a Ratzinger da proglasi hristom, mesijom, bogom... a mozda i Borisa neko unapredi jer je to sledeci stepen od ovoga.
Mila moja, sve je to politika!

-----------------
Haljinicu boje lila
O
Ti si dušo oblaèila
arabel #65

Odgovori: 3314


22. Jul 2008. 03:10:51


"Ko ima usi da cuje ..."

-----------------
*** Prisutna kao svetlost bez glasa ***



lilien #66
Odgovori: 131


26. Jul 2008. 21:30:34
!!!

Post je ustanovljen jos u Raju!
lilien #67
Odgovori: 131


26. Jul 2008. 21:42:10
!!!

Praroditelji su jeli sa drveta poznanja dobra i zla,i tako osudili ceo svoj rod da se muci!Posto covek ima slobodu da bira izmedju dobra i zla,BOG nije kriv zbog covekovog izbora.Post nije ustanovljen na stetu,no na korist coveku!
Petar29NS #68

Odgovori: 825


26. Jul 2008. 23:47:39


Hrist i apostoli nisu uopste jeli meso, niti je u njihovo vreme post (kakvog danas poznajemo) bio uobicajen... pa me ’cudi’ zasto Crkva ne insistira na ishrani kakvu su imali njeni utemeljitelji...
a Arabel, kao osvedoceni poznavalac tematike, mogla bi da nam kaze da li svoja znanja i ubedjenja primenjuje u praksi, t.j. da li posti!?

-----------------
Haljinicu boje lila
O
Ti si dušo oblaèila
lilien #69
Odgovori: 131


27. Jul 2008. 14:45:03
...

Ne treba osudjivati one koji ne poste,niti se gorditi ako postis!
Svako treba da nadje sebi meru u postu,jer nisu nam telesne potrebe iste.Ako je neko telesno slabiji,postice blaze.Jer,BOGU nije cilj da covek posteci iznemogne!Post,za razliku od dijete,ima tu duhovnu dimenziju,koja coveku daje snagu da izdrzi dane posta.
Cesto ljudi pitaju,kako mozes da izdrzis visednevne postove?
U pocetku nije lako,priznajem.Ali,vremenom,sila PRICESCA,daje nam i telesnu snagu!Znam ljude iz svoje najblize okoline,koji su ozdravili kada su poceli da poste,i da se pricescuju.
Petar29NS #70

Odgovori: 825


29. Jul 2008. 13:06:46
!

Jacanje psihe i tela kroz post je stvar fiziologije- nema tu puno uplitanja ’nevidljivih sila’... Ljudi 99% poste iz pomodarstva i nemaju pojma sta je post, a na takve post nema ocekivani efekat. Na primer: bozicni post, i veliki bozicni pokolj bozijih stvorenja...


-----------------
Haljinicu boje lila
O
Ti si dušo oblaèila
lilien #71
Odgovori: 131


30. Jul 2008. 00:46:23
...

BOG stoji pred vratima naseg srca i kuca zeleci da ga primimo.Ali,nece da udje bez naseg pristanka!Da bi doslo do preumljenja,potrebna je nasa volja da se promenimo.Kad covek shvati da mu je na korist sve ono sto mu BOG nudi,tada sila pocinje da deluje,i tek tada oseti blagodeti posta i PRICESCA!Tada pomodarstvo prestaje to da bude,i covek pocinje da daje svom zivotu novu dimenziju.
SANYA #72

Odgovori: 4160


30. Jul 2008. 01:24:05



arabel izvinjnjenje je suvishe , zanimljiv komentar.

Petre kakv si ti efekat osetio?

-----------------

(¨`•.•´¨) Always
`•.¸(¨`•.•´¨) Keep
(¨`•.•´¨)¸.•´ Smiling!
`•.¸.•´

Petar29NS #73

Odgovori: 825


30. Jul 2008. 11:33:13
!

Pomenutih 99% u post ulazi iz razloga da bi ’izgladnjivanjem’ izgubili na kilazi, i da bi imali bolji apetit kad nasrnu na astal kad se bivsa zivotinja predstavi za ’bozicni rucak’ (na primer).
Post mora biti sebi svrha, a ne od njega ocekivati korist.
Ja ishranom i mislima ’postim’ vec 8 godina, i nista negativno iz toga nije proisteklo... i naravno da post po Bozijim ’pravilima’ mora da iskljuci ribu iz ishrane! Post uz koriscenje ribe(zivotinje) je u stvari ’light’ varijanta posta i zapravo u sustini se direktno sukobi sa temeljnim principima posta.

-----------------
Haljinicu boje lila
O
Ti si dušo oblaèila
lilien #74
Odgovori: 131


30. Jul 2008. 13:54:23
...

Tacno je da mnogi na pocetku ne razlikuju post od dijete,pa im tesko pada da poste.Sa obozenjem coveku nije nista tesko,pa ni da posti.
Ne treba bez blagoslova nametati sebi strogi post,jer to vodi u gordost,a zna se kako je prosao onaj koji se pogordio!!!
Post nije cilj,vec sredstvo za zadobijanje blagodeti.
Gospod Isus Hristos je blagoslovio ribu!(Videti Jevandjelje).
Petar29NS #75

Odgovori: 825


30. Jul 2008. 15:20:07
!

Hehe, ’Jevandjelje’! Mislis na neko od ovih cenzurisanih od strane cara Konstantina, utemeljitelja hriscanstva? Mogu i ja da napisem zitije Hristovo na osnovu ’necijih prica’... Tako da taj izvor ne smatram validnim.
A i po tim, ’podobnim’ Jevandjeljima, Isus nije jeo ni ribu ni meso, niti je odobravao ribarenje...i nije gladne nahranio ulovljenom i ubijenom ribom, vec GOTOVOM, BOZANSKOM ENERGIJOM STVORENOM hranom u obliku ribe!

-----------------
Haljinicu boje lila
O
Ti si dušo oblaèila
lilien #76
Odgovori: 131


30. Jul 2008. 17:51:34
...

Treba citati i svetootacku literaturu.
Predanje bese pre pisanog Jevandjelja.
Petar29NS #77

Odgovori: 825


30. Jul 2008. 19:06:31
Ajoj!!!

Tek tamo svasta pise! Tamo se poucava klanju i zrtvovanju, a Gospod je Isusa poslao da to zaustavi!

-----------------
Haljinicu boje lila
O
Ti si dušo oblaèila
lilien #78
Odgovori: 131


30. Jul 2008. 22:19:23
...

Nije rec o Starom zavetu,VEC O PREDANJU!!!
Petar29NS #79

Odgovori: 825


30. Jul 2008. 23:11:13
!

U svakom slucaju, post uz upotrebu ribe je kao kad musliman prase nazove jagnjetom, samo da bi ga pojeo jer ne moze da savlada sebe... Post je ustanovljen daleko posle Hrista, a pravila posta su podesena prema necijim licnim stavovima, a ne svetim principima...


-----------------
Haljinicu boje lila
O
Ti si dušo oblaèila
lilien #80
Odgovori: 131


31. Jul 2008. 13:46:49
...

DA SU SE ADAM I EVA PRIDRZAVALI ZAPOVESTI O POSTU,MI BI DANAS ZIVELI U RAJU!!
STO ZNACI...
Petar29NS #81

Odgovori: 825


01. Avg 2008. 12:37:14
!

Isus je blagoslovio UBIJANJE ribe za vreme posta, a jedna od bozijih zapovesti je ’NE UBIJ!’
Kontradiktornost ili ja nesto ne razumem?
Ostajem pri ubedjenju da Isus to nije blagoslovio jer je i sam bio protivnik ubijanja zivotinja za hranu i zrtvovanja.

-----------------
Haljinicu boje lila
O
Ti si dušo oblaèila
lilien #82
Odgovori: 131


02. Avg 2008. 01:31:15
...

!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
lilien #83
Odgovori: 131


02. Avg 2008. 01:41:44
...

Totalno nepoznavanje porekla posta!!!
Smisla posta,vere pravoslavne.

Nemate dovoljno prava da odgovorite na ovom forumu.


Podelite Ovu Stranicu:
:: EROTSKE PRICE :: SANOVNIK :: ZABAVA
| Učitavanje stranice trajalo: 0.0491230 sek.| Članovi online - 5 | Gosti online: - 1015 | Powered by Ljubavni-Sastanak.com |

Marketing | Mogucnosti | RSS Novosti | Kontakt | Uspesna Ljubavna Muvanja | Uslovi Koriscenja Sajta | Polisa Privatnosti
Extreme eXTReMe Tracker