Ljubavni Sastanak Upoznavanje

Kupovina Prodaja

Jezici :
:: Početna
:: Registracija
:: Pretraga
:: Forum
:: Chat
:: Blogovi
:: Clanak
:: POMOĆ
:: Prijava za nove profile
:: Linkovi
:: Statistika
:: Tipovi Članstva


Femina Magazin

YuPortal

Ljubavni Sastanak na Fejsbuku
Svako vece od 20 casova okupljanje u Pricaonici. Dobrodosli!

Forum
Forum :: Traži po forumu :: Forum Podesavanja :: Top Foruma

3. Opšte teme > Politika, filozofija... > SRBI-KO SMO I ODAKLE SMO

chole #1
Odgovori: 36


05. Mar 2009. 14:00:37
SRBI-KO SMO I ODAKLE SMO

Srbi- Ko smo i odakle smo?
Istorija srpskog naroda je nedovoljno prouèena i istražena. U poslednjih 65 godina, dakle od 1969. godine može se reæi i da je namerno zapostavljana, bar što se tièe onih koji su bili na vlasti. A zapostavljana i sputavana je zato što komunistièki kadrovi i nauènici nisu dozvoljavali da se piše bilo šta afirmativno o Srbima i srpskom narodu u želji da se celokupna istorija srpskog naroda predstavi kao " hegemonistièka, velikosrpska, buržoaska i agresorska", u svemu nedostojna " internacionalistièkoj politici bratstva i jedinstva svih jugoslovenskih naroda i narodnosti"......
chole #2
Odgovori: 36


05. Mar 2009. 14:03:34
ko smo ustvari mi-Veliki narod ili ubice?

Vendi(Veneti, vindi, Vendeni, heneti, Eneti ), Tribali, Anti, Sarmati, Spori, Serbi, Sklavini...

Najstariji zapis o Srbima je ostavio Herodot, koji se smatra " ocem istorije" , koji je oko 444. godine pre Hrista zapisao:
" Traèani su , bar posle Indijaca, najveæi narod na zemaljskoj šaru. Kad bi Traèani imali jednog starešinu, ili bar kad bi bili medju sobom složni, bili bi oni najsilniji narod na zemlji. "
Opšte je prihvaæeno da govoreæi o Traèanima, Herodot misli o Rašanima, Srbima, misleæi da su oni najmnogoljudniji ( najverovatnije u tadašnjoj Evropi, koju je on poznavao). Grci su tad Rašane, Srbe, nazivali Traèanima, a kraj u kojem su živeli Trakija ( rac, Raška, dolazi od grèke reèi " trak ", " treh" ).
chole #3
Odgovori: 36


09. Mar 2009. 20:50:51


Francuski nauènik i slavista Siprijan Rober u svom delu " Le monde slave" , na strani 40. kaže:
"Ispoèetka su svi Sloveni nazivani Vendi ili Srbi.....ime Srbin, jednako kao i ime vend, obeležavalo celokupnu rasu."

Èeški istorièar Vaserod kaže u svojoj knjizi:
" Sarmathae Sirbi tum dicti..." ( Sarmati koji su se zvali Srbi)
" Sarmathae Sirbi populi" (Sarmati srpski narod- plemena).

grèki istorièar Laoniko Halkokondilo Atinjanin , u svojoj " Istoriji Vizantije od deset knjiga" , pisanoj u XV veku, opisujuæi vizantijsko carstvo od 1298-1463. godine piše sledeæe na strani 14. :
" Trzballos, Serblos, autem gentem esse totius orbis antiquissimam et maximam, compertum habeo" ( Tribali, SRbi, najstariji su i najveæi rod na celoj zemlji, pouzdano znam)- mislio je na Evropu, a ne na ceo svet.

" Etimološka analiza imena Spori ujkazuje na grèku reè: sejati, rasejati, rasejan, prema tome ime Srbin, odnosno Rasijani, Rašani, Rašèani, ili kako su to Grci izoblièili- Traèani, znaèilo bi prema njima: rasejani, rastureni itd."

I dva nemaèka istorièara Karl Ekerman i Šlecer misle isto. Karl Ekerman je u svom veæ navedenom delu napisao:
" Vindi, Spori, Srbi- to su opšta imena Srba."
chole #4
Odgovori: 36


09. Mar 2009. 20:56:00


Madjar Kalaj Benijamin u " Istoriji Srba" zapisao je:
" Po ispitivanjima najboljih nauènika svi slobenski narodi su se u prastaro vreme nazivali Srbi, a Sloveni i Anti bili su samo ogranci ove porodice".

Sima Lukin-Laziæ ( 1863-1904)... u svom delu "Kratka povjesnica Srba-od postanja do danas" ( Zagreb, 1894.) piše:
" Ime Srbinpostalo je u nezapamæeno doba, na mnogo stoljeæa pre Hrista. A ime Sloven, kao opæe naše ime, poniklo je u VI vijeku po Hristu, kad se Srbi izbliže sukobiše sa Djermanima, a to su sadašnji Nijemci ili Švabe. To je bilo ovako:
Sva ona srpska plemena, koja su mogla medjusobom da slove ( da govore) i da se sporazumevaju, nazvaše se Sloveni, a svi oni tudjinci koji nijesu slovili ( govorili) srpski, nazvaše Nijemcima, jer oni za Srbe zbilja bijehu nijemi, jer govorahu nerazumljivim jezikom. Ali, sve dotle, današnji Sloveni nazivahu se jednim opæim imenom: Srbi tj. kao što su Srbi danas samo jedna grana velikog stabla slovenskog, tako su onda svi sadašnji narodi slovenski, bili samo ogranci stabla-srpskog. Rijeè Srbi postala je od stare srpske rijeèi Sorabi, a to æe reæi: rodjaci ili svojaci..."
chole #5
Odgovori: 36


09. Mar 2009. 20:59:30
Gde je prapostojbina Srba?

Indija, Kavkaz, Karpati, Baltik (Polablje), Mesopotamija, Podunavlje, Sibir....

Na poèetku treba reæi da postoji mnogo teorija stranih i domaæih istorièara, lingvista, etnografa, geografa i arheologa koji na osnovu svojih istraživanja tvrde da su Srbi došli iz Indije,Mesopotamije, Sibira, Trakije, Bojke (odnosno Polablja na severu Evope) , Male Azije itd. ali ima i onih koji smatraju da su Srbi oduvek živeli na Balkanskom poluostrvu, u Podunavlju.

chole #6
Odgovori: 36


09. Mar 2009. 21:00:14
Kazivanje vizantijskog cara Konstantina VII Porfirogenita koje zvanièna srpska istorija smatra za poèetak srke istorije

Današnja, zvanièna srpska istoriografija se zasniva na knjizi vizantijskog cara Konstantina VII Porfirogenita, koji je vladao od 945. do 959. godine nove ere. Njegovu knjigu " O upravljanju carstvom" ( " De administrando imperio" ) srpski istorièari uzimaju kao najvažniji dokaz da su se Sloveni, odnosno Srbi, doselili na Balkan u VII veku nove ere. Ova knjiga je poznata i pod naslovom " O narodima", pa se kao takva i pojavljuje u mnogim spisima. Po zvaniènim srpskih istorièarima, ovo delo Konstantina Porfirogenita oznaèava poèetak srpske istorije, što je u najmanju ruku nepotpuno i nedokazano, jer vizantijski car nije pisao ovu knjigu kao istoriju, veæ kao uputstvo svom sinu i nasledniku Romanu kako da vlada vizantijskim carstvom i narodima koji u njemu žive, pa i Srbima......
Mnogi priznati evropski nauènici dovode u sumnju kazivanje cara Konstantina, jer je u suprotnosti sa kazivanjima ostalih grèko-rimskih istoriografa i hronièara......
....Konstantin je Srbe opisivao kao robove o èemu svi istorièari i lingvisti daju sasvim drugaèije tumaèenje nastanka imena Srbi. Tako hrvatski filozof , lingvista i istorièar Tomo Maretiæ u svom delu " Slaveni u davnini" kaže za cara Konstantina sledeæe:
" Ima pisaca , kao što je vizantijski car Konstantin Porfirogenit, koji samovoljno tumaèi ime Srbin kao latinsku reè " servus" , što znaèi " rob". Ta njegova zlonamernost nije imala oslonca, jer je taèno utvrdjeno da je protivno i samom prièanju Porfirogenitovom da su se Srbi veæ pre dolaska na vizantijsko tle zvali Srbima. Osim toga, ime Lužnjaènih Srba i Ruskih Srba najbolje potvrdjuje originalnost srpskog imena, jer ovi ne imadjahu nikakve veze ni sa grèkim, ni sa rimskim carstvom."
chole #7
Odgovori: 36


09. Mar 2009. 21:06:06
UVOD

Pretežno, srpski dužbenici opisuju srpsku istoriju od šestoga veka, od vremena doseljavanja iz pribaltièkih zemalja na Balkan, kao da nas pre toga nije ni bilo. A gde su nam onda živeli pradedovi? Nisu valjda vanzemaljci? Tim doseljavanjem na Balkan Srbi su veæ imali usavršen jezik, izgraðen drustveni poredak, razvijen smisao za državu, sa obièajima i kulturnim temeljima. Imali su i dva, tri carstva. Pa gde nam je onda kolevka?
zedlion #8

Odgovori: 1225


10. Mar 2009. 12:53:44


Istorija srpskog naroda je nedovoljno prouèena i istražena. U poslednjih 65 godina, dakle od 1969. godine može se reæi i da je namerno zapostavljana, bar što se tièe onih koji su bili na vlasti. A zapostavljana i sputavana je zato što komunistièki kadrovi i nauènici nisu dozvoljavali da se piše bilo šta afirmativno o Srbima i srpskom narodu u želji da se celokupna istorija srpskog naroda predstavi kao " hegemonistièka, velikosrpska, buržoaska i agresorska", u svemu nedostojna " internacionalistièkoj politici bratstva i jedinstva svih jugoslovenskih naroda i narodnosti"......


Ovo, ovako napisano je neistina.
Socijalisticki sistem nije bio antisrpski vec antinacionalni. Ideja komunizma je ideja internacionalizma. Taj rezim nije tolerisao nacionalne ideologije, bez obzira sa koje strane je dolazilo, znaci bilo je antisrpsko, antialbansko, antihrvatsko i tako dalje...

Sto se istorije tice, zloupotreba materijalnih (arheoloskih) dokaza na teritoriji Vojvodine, kao i zalaganje akademika, ratovi sa sloganom ``S... s... s... s...`` ne ubedjuje me o postojanju jedne razvijene, emancipovane, demokratske i pravedne nacije.
Emancipovane nacije ne bacaju plasticne flase u svoje reke i potoke, to je cinjenica...
Itd, itd, itd...

Pomiri se ti sa svojim komsijama, udji u EU, i bit ce to sve na svom mestu...
astralprojection #9
Odgovori: 71


10. Mar 2009. 13:23:46
poznato je da je engleska reè SER (gospodin)

skraæenica od SERB.
chole #10
Odgovori: 36


11. Mar 2009. 02:00:24
Pomiri se ti sa svojim komsijama, udji u EU, i bit ce to sve na svom mestu...

vidis koliko gresis!!
prvo, ja nemem nameru ni sa kim da se mirim jer ja nisam se ni sa kim zavadio.
drugo, ti i neznas da je kosovo ( kosovo i metohija) ocepljeno bas po ustavu koji je socijal komunisticka partiaja visenarodna i visenacionalna sprovodila od "45-pa nadalje"
trece, neznas ni sta znaci rec "metohija" jer da znas nebi lupetao ovoliko.
cetvrto, ti ovde nisi meni nista mogao da poreknes - TI PORICES RECI CUVENIH EVROPSKIH ISTORICARA KOJI SU OVO PISALI!!!
A posto su to istoricari iz zemalja koei su sada u toj evropskoj unij, kako mislis da ti onda zasluzujes da u nju udjes kad neverujes u to sto su oni sami napisali???

mozda smo ih prisilili i
chole #11
Odgovori: 36


11. Mar 2009. 02:16:15
poznato je da je engleska reè SER (gospodin)

poznato je da je engleska reè SER (gospodin)
skraæenica od SERB.

ovo mi nije poznato, ali posto sam naisao do sada na mnoge slicne anegdote neverujem da nije istina.

INACE, ZA NEUPUCENE REC SRBIN, SERBIN, SERB, SRB, SPORI(SARMATI, SKLAVINI, TRIBALI, ANTI-isto znacenje samo zavisi kako nas je ko nazivao t.j. sa kog su podnevlja bili ti narodi) JE STARIJA REC OD RECI "SLOVEN".
Nisam ja ovo dokazao vec ISTORICARI koji su i pisaili istorijui!!!
chole #12
Odgovori: 36


11. Mar 2009. 02:36:44
da vidimo najstariji pomen SRBA

potice iz Asirije iz 19 veka pre Hrista i zapisan za klinastom pismu, a glasi ovako:

UR NINA SAR SERBULA

UR - GOSPODIN (GOSPODAR)
NINA - NINO BELOV
SAR (SAH ILI CAR) - CAR
SERBULA - SRBA ILI SRBIJE

OVO JE CITANJE CUVENOG BRITANSKOG ARHELEOGA I ORJENTALISTE "ARCIBALDA SAJSA"
zedlion #13

Odgovori: 1225


11. Mar 2009. 20:51:54


rec srb potice od latinske reci servus, sto znaci sluziti.
od toga je i prostor dobilo ime servia, serbia, srbija a rec srbin je neko ko potice sa tih prostora.
sarmati su ziveli na ovim teritorijama medjutim nemaju slavska obelezlja, a Srbi su Slaveni.

Ovo je moje laicko posmatranje stvari i ne nameravam se upustati u vasu argumentaciju.

vidis koliko gresis!!
prvo, ja nemem nameru ni sa kim da se mirim jer ja nisam se ni sa kim zavadio.
drugo, ti i neznas da je kosovo ( kosovo i metohija) ocepljeno bas po ustavu koji je socijal komunisticka partiaja visenarodna i visenacionalna sprovodila od "45-pa nadalje"
trece, neznas ni sta znaci rec "metohija" jer da znas nebi lupetao ovoliko.
cetvrto, ti ovde nisi meni nista mogao da poreknes - TI PORICES RECI CUVENIH EVROPSKIH ISTORICARA KOJI SU OVO PISALI!!!
A posto su to istoricari iz zemalja koei su sada u toj evropskoj unij, kako mislis da ti onda zasluzujes da u nju udjes kad neverujes u to sto su oni sami napisali???

mozda smo ih prisilili i


A sto se Kosova tice, NATO je udario jer je to vec bio treci rat u koji su se Srbi upleli devetdesetih i Milosevica je trebalo zaustaviti daljih krvopolica. Mislim da je neko ipak trebao imati mooda da kaze Arkanu da ne sme da ode na Kosovo.

Zato ne vidim cemu ono stalno busanje u Srpstvo, samo rad moze da uzdigne jedan narod a ne prazne price i destrukcija svega u okolini zarad lazniog nacionalnog ponosa.
Dylan_Dog #14

Odgovori: 5986


11. Mar 2009. 23:38:29
Socijalisticki rezim je itekako bio antisrpski

Socijalisticki tj. komunisticki rezim je proglasio naciju " Muslimani " ! To je paradoks kakvog nema u istoruji sveta . Ti Srbi muslimanske vere su uz pomoc komunistickog rezima kreirali naciju " Musliman " ! ! ! Pa kako ne postoji nacija : Pagan , Budista , Satanista ... Isto takva vestacka nacija je Crnogorska . Petar II Petrovic Njegos je za sebe tvrdio da je Srbin
DANAS SMO U SITUACIJI DA JE SRPSKA NACIJA PODELJENA NA ZEMLJE : SRBIJA ,KOSOVO , CRNA GORA , REPUBLIKA SRPSKA , FEDERACIJA ...

-----------------
chole #15
Odgovori: 36


13. Mar 2009. 01:39:26
A sto se Kosova tice, NATO je udario jer je to vec bio treci rat u koji su se Srbi upleli devetdesetih

ti mene kao uopste neiznenadjujes!
mozda bi i ja pruzao otpor kada bi mi neko nasilno iznosio neke cinjenice koje protive nekom mom misljenju. meni nije stalo da ti prosipam neku pamet u vezi svega ovoga ali lakse je poverovati u laz koja se izgovori hiljadu puta nego u istinu koja se cuje prvi put!!!!
idemo dalje: General Pavkovic je imao plan da iseli Srbe sa prostora Kosova i Metohije i da udje sa vojskom u teritoriju slobodnu za dejstvovanje po separatistima. tako nesto slicno nailazimo kod bugara kada su se cistili od istih. ali ovo je za tebe duboka tema pa da neskrecemo sa prvobitne!!!

chole #16
Odgovori: 36


13. Mar 2009. 01:56:44
DANAS SMO U SITUACIJI DA JE SRPSKA NACIJA PODELJENA NA ZEMLJE : SRBIJA ,KOSOVO , CRNA GORA , REPUBLIKA SRPSKA , FEDERACIJA ...

Ne samo da imamo vec vise drzava koje su nezavisne, a po nacionalnoscu su srbi, vec nemamo izglede da cemo uspeti da dokazemo i da imamo nacionalno pismo. odavno se pretenduje da se stvore uslovi koji bi se zasnivali na nekim laznim cinjenicama da smo navodno jezik primili od hrvata!! to ce tek da bude bolno po javno mnjenjue i tek onda bi svi alarmi bili ukljuceni zarad opstanka jedne mozda i najstarije civilizacije!!! negovorim ovo bez argumenata.

svi znamo da je rimokatolicka crkva proglasila CIRILICU djavolim pismom! pa zar mi nekom trn u oku? odavde je potekla civilizacija, neprihvataju vincansko pismo pismo, sluze se prevarama i to javno bez dlake na jeziku sire kroz svet, a najveca PRAVOSLAVNA zemlja Rusija cuti. Cuti jer ima korist.

na Kosovu i Metohiji ima Lignita toliko da se evropska unija obezbedi bar jedno 5000 (pet hiljada) godina, zameni derivat koji pokrece svet i resi sve probleme samo jednim cepkanjem Srbije!!!!!!!!!
chole #17
Odgovori: 36


13. Mar 2009. 02:01:59
Nemac Jirgen Španut, istražujuæi nemaèku istoriju, otkriva srpska groblja na tlu Španije, Portugalije i Bretanje od 3.000 godina pre Hrista. On takoðe u peæini kod mesta Mas-d’ Azil u Francuskoj otkriva belutke, koji predstavljaju prve poèetke stvar

Najstariji haldejski, asirski i misirski rukopisi i kameni spomenici ljudske civilizacije stari su oko sedam hiljada godina. Po njima najmanje toliko je stara i srpska istorija. U tim spomenicima spominje se ime Srbin, ali ne i Sloven. I "Kineski dvorski dnevnik", koji je neprekidno pisan od oko dve hiljadite godina pre Hrista, sadrži podatke da su tada Srbi živeli u azijskoj Sarmatiji i u zemljama iza Dona. Tada je srpski narod živeo na prostorima od Sibirije do italijanske Venecije. Francuz Rober Siprijan razvio je teoriju o poreklu svih Slovena od Iliro-Srba, tj. od podunavskih balkanskih Srba, koji su se prostirali od Baltièkog i Crnog mora do Kavkaza i Kaspijskog jezera. Srbe donjeg Dunava on naziva proto-Srbi ili prvobitni Srbi i za proto-Srbe tvrdi da su ta podruèja nastanjivali ranije od vremena u kome je živeo Mojsije. Za kasniji dolazak Srba na Balkan Siprijan kaže da su oni samo došli sabraæi u pomoæ u borbama protiv Rimljana. Nije èudo da su od tada neki narodi modifikovali jezik pa èak i davali sebi druga imena, zbog ogromnih razdaljina i otežanog komuniciranja.
chole #18
Odgovori: 36


13. Mar 2009. 02:04:18
!!!!!!!!!!!!!!

Nemac Jirgen Španut, istražujuæi nemaèku istoriju, otkriva srpska groblja na tlu Španije, Portugalije i Bretanje od 3.000 godina pre Hrista. On takoðe u peæini kod mesta Mas-d’ Azil u Francuskoj otkriva belutke, koji predstavljaju Francuprve poèetke stvaranja pisma, poèev od ledenog pa do ranoistorijskog perioda. A u mestu Glozel otkrio je kamenje na kome je našao iklesane jelene, medvede i životinje koje mogu biti panteri ili divlji konji, sa oznakama koje pripisuje filistinskom ili sinajskom pismu. Ove iskopine procenjene su na devet do deset milenijuma starosti pre Hrista. ski arheolog Morle nazvao je to pismo azbuka Glozel, a Jirgen Španut navodi: "Oni koji su izmislili ovo pismo su postavili kamen temeljac naše civilizacije". On misli da se radi o Filistincima, a po uporedbi sa nasom æirilicom proizlazi da se radi o Srbima. Platon smatra da je isto kraljevstvo vladalo Sredozemljem i Egiptom i preko Tirenskog mora protezalo svoj uticaj sve do Gibraltara. Na sve to Ilija Živanèeviæ napisao je da je Slovenstvo bilo rastureno od Vladivostoka do Jadrana, kao kièma èoveèanstva
zedlion #19

Odgovori: 1225


14. Mar 2009. 22:39:58


mozda bi i ja pruzao otpor kada bi mi neko nasilno iznosio neke cinjenice koje protive nekom mom misljenju.


Procitaj malo sta sve pises...
Kada bi ono sto si napisao bil istina, a Srbi danas imaju (samo) slavenski jezik, samo pravoslavlje, samo malu teritoriju negde na balkanu...
Pa ako su nekad ``Srbi`` vladali svetom a sve to odbacili, bili bi prilicno ljigavi, zar ne?
Zar nije lepse reci da su Srbi Slaveni, dosli sa drugim slavenima iz Azije i drze do svog jezika i tradicije?

Da li znas da moderne reci server i serva imaju zajednicko sa poreklom reci Srb, Srbin?

chole #20
Odgovori: 36


15. Mar 2009. 11:38:45
Emancipovane nacije ne bacaju plasticne flase u svoje reke i potoke, to je cinjenica...

jel to sto si napisao prethodno treba da se odnosi na ljigave ljude?
chole #21
Odgovori: 36


15. Mar 2009. 11:41:26
Da li znas da moderne reci server i serva imaju zajednicko sa poreklom reci Srb, Srbin?

Neznam, cujem za to prvi put! Ako imas neke podatke prosledi, samo nebi bili lepo i za to da me osudis.
chole #22
Odgovori: 36


15. Mar 2009. 11:52:51
istina ili manipulacija

Aleksandar Veliki poklonio je srpskim plemenima mnogo zemlje u Srednjoj Evropi u znak zahvalnosti za ratne zasluge, nazivajuæi te nove zemljoposednike Panovi (gospodari). Smatrao ih je velikomoænim i najèuvenijim narodom, koga je nazvao Slavan. Na samrti je izrazio želju da svi narodi od Jadranskog do Hladnog mora žive po zakonima "Slavnih". Tako je kažu, odluèio umiruæi pobednik u belom gradu Aleksandriji. Dr. Deretiæ navodi da je iza Aleksandra Velikog ostalo zapisano da je neki veliki vojskovoða, pre njega, preduzeo pohod sa Helmskog (Balkanskog) poluostrva iz Srbije na istok sve do Indije. Bilo je to nešto preko 2000 godina pre Hrista, a taj veliki vojskovoða zvao se Nino Belov, koji se u "Svetom pismu" spominje kao Nebrod. Cilj mu je bio Indija. Krenuli su iz današnjeg Niša, prešli Malu Aziju i stigli do Indije. U starim zapisima zabeleženo je da je to prvi prodor Arijevaca, a ime su dobili po bogu Aronu, èiji su tragovi kulta pronaðeni na današnjim predelima Kosmeta.
zedlion #23

Odgovori: 1225


15. Mar 2009. 15:34:56


ja te ne osudjujem, jedino iznosim svoj stav...
Sarmate su ukrasavali svoju grncariju motivima kojima se Slaveni a ni Srbi nisu sluzili.
Osim toga Sarmate su ostavile arheoloske tragove na sirem podruclju nase okoline kao i grobove a Srbi (Slaveni) nisu (koliko mi je poznato, spaljivali su mrtve...).
Pa gde je onda kontinuitet?

astralprojection #24
Odgovori: 71


16. Mar 2009. 07:48:22
...hmm...ja bih samo voleo da znam...

otkada postoji fuckin NATO,dali su njegove dve jedine intervencije bile uperene protiv Srba-bombardovanje Srba u Bosni i Srba u Srbiji?
zedlion #25

Odgovori: 1225


16. Mar 2009. 12:50:03


..hmm...ja bih samo voleo da znam...

otkada postoji fuckin NATO,dali su njegove dve jedine intervencije bile uperene protiv Srba-bombardovanje Srba u Bosni i Srba u Srbiji?


sta to ima sa istorijom Srba?
chole #26
Odgovori: 36


16. Mar 2009. 13:02:12
Sarmati - preci modernih Srba

Do poèetka hrišæanske ere, u starim pisanim spomenicima, naziv Belosrbija, odnosno Sarmatija, zamenio je ime Skitija, kojim se ranije oznaèavao istoèni deo Evrope. On je bio izveden od imena Sarmata, naroda koji je došao na mesto Skita u stepama severno od Crnog mora. Sarmati (Sauromati, Saurobati, Sarbati) zbiran je naziv za brojna srpska plemena, koja prvi put pominje Herodot u petom veku pre n. e, pod nazivom Sauromati. Ime Srbin docnije pominje Plinije u I veku, Ptolomej u III veku, brojni rimski istorièari i vizantijski hronièari (Pseudo-Skilaks).

Srbi su pripadali indoevropskim narodima sa iranske visoravni i bili su u srodstvu sa Skitima, Meðanima, Paræanima i Persijancima; njihov prvobitni jezik bio je srodan Avesti. Herodot kaže da su se oni služili skitskim jezikom,“ali su ga govorili iskvareno“. Ni jedan od pisanih tekstova Serboa (kako ih naziva Ptolomej), nije saèuvan, izuzev izvesnog broja liènih imena, obièno vladarskih. Ali, govor današnjih Srba iz Srbije i Oseta, iz srednjeg dela Kavkaza, koji se razvio iz sarmatsko-alanskih dijalekata (od Alana današnji Srbi iz Srbije vode direktno poreklo), može se smatrati modernim sarmatskim jezikom.

Ptolomejevo delo je važan izvor za onomastiku vezanu za Srbe; kod njega nalazimo: Serbinum, Sarbacum, Sirbonis (jezero), Sauranium, Sarvena; Sarbina, Sura, Saura, Sarvon, Sarba, Sarabis (reka) i mnoge druge nazive koji potvrðuju prisustvo Srba na širokom prostoru Azije, Evrope i Afrike.

Oèita je geografska veza sa iranskom visoravni i oblašæu Lugistana - Laristana, srpske prapostojbine, gde se uoèavaju nazivi: Sarabend, Serbendan, Serbenan, Serbistan i Serbas. Strabon u Likiji navodi grad Sirbis, Saraptu, Saru... Saronas u Palestini, Sarus u Kilikiji, Surijum i Sarapanu na Kolhidi.

U Plinijevo vreme, oko 79. g, u zaleðu i oko Azovskog mora, žive srpsko-sarmatska plemena:“Vali, Serbi, Areci, Zingi, Psesi“. Sva ova plemena pripadaju Sarmatima - Vali mogu biti pomorci, a Psesi ili Pljesi oni koji su živeli u moèvarnim predelima. O kavkaskoj, tzv. „labo-srpskoj“ zemlji, Plinije kaže:“ Sav prostor, od Kura do Azovskog mora, zahvataju Labanci, posle njih Iverci, koje deli reka Lazana, utièuæi u Kuru. Odmah na granici Labije, na svim vrhovima planinskim, živi svirepi narod Silvi (ljudi iz šume, Drvljani ili Divljani), a niže njih LJubeni. Po nazivima ovih plemena nije teško zakljuèiti da su u pitanju Sloveni.

IZ FELJTONA koji se trenutno objavljivao u "Glasu javnosti", saèinjenom po knjizi Miodraga Milanoviæa "Srpski stari vek".
Knjiga se, inaèe, može naruèiti od izdavaèa na tel: 065-839-6202/011-2665-411 po ceni od 660 dinara
chole #27
Odgovori: 36


16. Mar 2009. 13:10:22
...hmm...ja bih samo voleo da znam...

O tome mozemo raspravljati na tvojoj temi posto nato ima za zadatak da iskljucivo brani interese amerike i njene saveznike u pokusaju vladanja svetom putem laznih medijskih propagandi i snaznom vojnom intervencijom! sta ce ljudi nemaju druga posla, a samo cisto da kazem da americki spoljni dugovi iznose 300 000 (trista hiljada) dolara po glavi stanovnika!!!!!!

mnogo para slozicete se
astralprojection #28
Odgovori: 71


17. Mar 2009. 07:42:35
zeldion

naravno da ima ,i to bombardovanje je deo srpske istorije.onda,koga je još NATO tukao osim nas? ja mislim nikoga.
astralprojection #29
Odgovori: 71


17. Mar 2009. 07:46:33
odnosno

zedlion,izvini...
zedlion #30

Odgovori: 1225


17. Mar 2009. 10:39:30


astral:

1. Jeste deo istorije i sramota mi je sto smo imali rukovodstvo koji se upleo cak i sa najvecom svetskom silom u rat a posle se predala kao poslednja...
2. NATO je oba puta jasno rekao da ce udariti ako Srbi ne prestaju sa vojnim deljstvima. Pa i dete udaris po guzi ako cacka i protiv opomene tamo gde ne treba... Naravno, dete ce uvek misliti da je u pravu a znamo da nije!

chole:
danas genetika na osnovu uzorka pljuvacke moze ustanoviti tacnu genetsku pripravnost svakog naroda te je to lako dokazljivo.
osim toga Srbi se naselili na prostoru rimskog carstva a Sarmati su naseljavali panonsku dolinu i bili su u stalnom konfliktu sa rimljanima na limesu...
zedlion #31

Odgovori: 1225


17. Mar 2009. 10:41:18


zedlion,izvini...


ma nema ljutis, samo razmenjujemo misljenja u cilju da se upoznamo, uspostavimo sire poglede i jacu saradnju u interesu bolje buducnosti nase dece...
astralprojection #32
Odgovori: 71


17. Mar 2009. 13:09:58
onda znaèi definitivno smo mi Srbi jedini na planeti

koje je NATO demolirao,kao NATO.pa ne može niko da me ubedi da smo mi baš toliko loši da smo jedini zaslužili da nas bombarduje toliko država i to zbog Raèka gde su stradali teroristi u fer borbi.i to se sada i zna pa opet Srbi ko vas jebe, ni izvinite ni ništa...pih,ovaj svet je kurvanjski 100% i ako želimo u EU i dobru saradnju sa USA i NATO moramo se ponašati kao kurve,eto u tome je sva mudrost.
chole #33
Odgovori: 36


17. Mar 2009. 13:42:31
bezveze bi bilo ako nesto ne zakljucimo

taj zakljucak ja nemogu da donesem, nego vi.
ja cu nastojati da sa onim sto raspolazem iznesem vama, a sami ce te na kraju doci do zakljucka.
chole #34
Odgovori: 36


17. Mar 2009. 13:51:21
1. Jeste deo istorije i sramota mi je sto smo imali rukovodstvo koji se upleo cak i sa najvecom svetskom silom u rat a posle se predala kao poslednja...

najvecom silom?
pa oni su dobili na silu sta su trazili ali su dobili i po nosu, moderne picke robovlasnicke. dugo ja nevidim tu nas poraz, posto oni nisu krocili cizmom na nase tlo vec su samo pobacali rakete kojima je isticao rok trajanja pa se vidi iz priloga da ih je dosta ostalo neaktivirano. DODUSE POKAZALI SU NAM NJIHOV PONOS KOJIM SU HRANILI LJUDE SIROM SVETA O NAJBOLJEM NAORUZANJU- F-117-a. da je kojim rat malo vise produzen nemacka bi se raspala opet na dva dela. A iskreno verujem da bi smo im i oborili B-2. Sto su bombardovali Kinesku ambasadu? Sto su bombardovali kolonu siptarskih izbeglica. ma bre pogledajte ceski dokumentarac koji se zove OTETO KOSOVO. SAD IM DOLAZI IZ DUPETA U GLAVU. Al bolje sad nego nikad.
chole #35
Odgovori: 36


17. Mar 2009. 13:53:48
samo jos da dodam da ne sidjemo sa teme-slozicete se

U kazivanju starih pisaca o obicajima i navikama, kao i o srodnosti jezika i porekla Sarmata nema zaista nicega zbog cega isti nebi mogli biti preci danasnjih Slovena, pa otud sve zavisi od ubedljivosti razloga koji se uzimaju za istovetnost oba naroda. veza koja proizilazi sa Pejtingerove karte, Venadi Sarmatae, kao i slicna Sarmatae Lupiones (ljubici?) konacno je da se posumnja u sada uobicajeno razdvajanje reci Sarmatis Venedis kod Plinija IV 27. i dokazuje neosporno, da suse Venedi smatrali Sarmatima.Diodorus Siculus II 43., P. Mela "(Sarmatae) gens habitu armisque Parthicae proxima” IV 3. i Plinije “Sarmatae Medorum, ut fuerunt, soboles” VI. в. 7. postojbinu Sarmata izvode iz Medije.Tvrdi se da su ime i narod Sarmata sasvim nestali nakon 471. god. i nijedan pisac iz tog vremena, iz tog doba ni Jordanes ni Prokopije nije zabelezio Slovene pod imenom Sarmati. Shafarik, opet smatra da nijedan pisac iz istoga doba, ni Jordanes ni Prokopije nije zabelezio Slovene pod imenom Sarmati, pociva otuda posto su oni najpre bolje poznavali samo juzno pleme velikog naroda, prave Slovene, kod kojih je vec odavno nestalo ime Sarmat (SERB), a one udaljenije, gde je ovo ime i dalje zivelo, zabelezili su keltsko germanskim imenima Veneda i Anta, a osim toga bili su naviknuti da uobicajenom zamenom geografskig imena pod imenom Sarmata obuhvate keltsko-germanske narodnosti, ( Alane, Roksolane i Jutungalane/Jazige/). ali izgleda da su kasniji pisci rano otkrili tajnu: jer jedva stotinu godina nakon Prokopija nalazimo rec Sarmat, pravilno upotrebljenu prema prvobitnom odredjeju i vazenju od severnih Srba potomaka pravih genetskih Sarmata.
zedlion #36

Odgovori: 1225


17. Mar 2009. 15:15:46


astral: njih ne vodi ponos, vec biznis...
ponosni gladuju, poslovni prosperiraju...
biznis i ponos ne idu bas zajedno...
druga su ova vremena...
astralprojection #37
Odgovori: 71


17. Mar 2009. 16:08:23
nema veze ponos...nema tu pravde brate

to je ono što meni lièno najviše smeta...nema veze,ko se sile laæa od sile æe i propasti,samo da to doèekamo...
chole #38
Odgovori: 36


18. Mar 2009. 12:11:38


Mozda bi mogli da otvorimo psebnu temu u vezi nato agresije na SRJ ili bolje receno na Srbiju? Jer koliko vidim ima potencijala za to. Nesmeta mi sto se na ovoj temi vode dijalozi u vezi nato-a ali ipak je ovo tema za razmenu misljenja o prevashodno postjanju Srba i pre 7 veka. Nadam se da ce se ukljuciti jos ljudi i da ce malo pazljivije pristupiti navedenim detaljima koje cinjenicno imaju snaznu i jaku potporu i dobar razlog koji, stice se utisak, vec decenijama, stolecima i milenijuma ugrozavaju Srpsku nacionalnos.

p.s. skoro sam cuo od jednog coveka (nije mogao izvor da mi navede) da je neki americki naucni institut izjavio da ce do 2100 god. biti jako tesko za opstanak na zemljinoj kugli i za svega milijardu ljudi. Kako mi je objasnio bice velikih vrucina i prosek temperature bice 43c. a ono sto ce se navodno moci da se spase od od tolikih vrucina, zivece po nekim katakombama duboko u zemlji! sta ce se desiti sa ostalih 5 milijardi (mozda taj broj poraste natalitetom u svetu)?????
malanastija #39
Odgovori: 381


07. Jun 2009. 03:47:10
Srbi su slovenskog porekla

U prilog tome govore osim lingvistièkih etnoloških arheoloških i istorijskih opservacija i medicinske opservacije fenomena poreklo Srba.genetska ispitivanja su to pokazala a najjednostavnije je da veæina Srba ima krvnu grupu koja preovladjuje u slovenskim narodima.
stepski_vuk #40

Odgovori: 535


29. Avg 2010. 18:38:54
Svi Srbi su van-zemunci



Ali... jednom æe se neko i nas setiti, kada nas više ne bude, ili jednom kada nas svuda bude, i snimiti neki film kao što je "Ples sa vukovima"... reæi æe tada da im je, onako, baš žao... dobro zaraditi, otresti prašinu, oprati ruke (prljava je to tema) i otiæi na koktel za novinare...



-----------------
Vuk se nalazi u svakom od nas
i nije teško doæi do njega...

_______________________

Nemate dovoljno prava da odgovorite na ovom forumu.


Podelite Ovu Stranicu:
:: EROTSKE PRICE :: SANOVNIK :: ZABAVA
| Učitavanje stranice trajalo: 0.0317531 sek.| Članovi online - 2 | Gosti online: - 1109 | Powered by Ljubavni-Sastanak.com |

Marketing | Mogucnosti | RSS Novosti | Kontakt | Uspesna Ljubavna Muvanja | Uslovi Koriscenja Sajta | Polisa Privatnosti
Extreme eXTReMe Tracker