Ljubavni Sastanak Upoznavanje

Kupovina Prodaja

Jazyky :
:: Úvod
:: Registrace
:: Hledání
:: Forum
:: Chat
:: Blogs
:: Articles
:: FAQ
:: Subscription
:: Links
:: Statistiky
:: Membership


Femina Magazin

YuPortal

Ljubavni Sastanak na Fejsbuku
Svako vece od 20 casova okupljanje u Pricaonici. Dobrodosli!

Forum
Forum :: Search by forum :: Forum Options :: Forum`s Top

2. Zabava, kultura, umetnost > Film, bioskop, pozoriste > pozoriste duga iz svajcarske u srbiji

MaRiJa #1
Posts: 2


19. Èe 2008. 16:07:07
pozoriste duga iz svajcarske u srbiji

Plan gostovanja pozorišta Duga u Srbiji



23.06.2008 – PKB-Korporacija

Industrijsko naselje b.b, 11213 Padinska Skela – Beograd, sa poèetkom u 14.00,



24.06.2008 – Studentski kulturni centar
Kralja Milana 48

11000 Beograd u h 19.00



25.06.2008 – Dom kulture Obrenovac

11500 Obrenovac sa poèetakom u 19.00



27.06.2008 – Kulturni centar – Svilajnac

35210 Svilajnac sa poèetakom u 20.00





Komedija E D U K O V A N A Ž E N A



Komedija u dva èina
Gastarbajter Ðuro nakon više godina provedenih u peèalbi dovodi suprugu Anðu u Švajcarsku. Dugotrajna razdvojenost je uslovila drugaèiji razvoj dvoje supružnika. Dok se Ðuro ni moralno ni mentalno nije mrdnuo od onog trenutka kada je spakovao kofere i otišao na zapad, Anða se iz seljanke preobrazila u malograðanku, jer se, kako sama kaže, edukovala. Andja po svaku cenu želi da zaradi novac, pa uz pomoæ komšinice Dane ulazi u ilegalan posao prodaje pegli, koji se svodi na varanje kupaca…



Lica:

Djuro (muž) - Miæo Mihajloviæ

Andja (supruga) - Milica Dupont Misiæ

Dana (komšinica) - Kristina Kuèinac



Autor: - Miodrag Lukiæ

Ton i rasveta: - Laza Paèu

Režija: - Gordana Randjeloviæ



Monodrama G A S T A R B A J T E R



Gastarbajter je prièa o èovjeku, naivnom i poštenom gorštaku, koji je èitav svoj radni vijek proveo kao gastarbajter u Švajcarskoj. Život mu je prošao kao ružan san, živio je i radio u Švajcarskoj, a sanjao da živi u svom rodnom selu Podbriježju. U trenutku kada je donio konaènu odluku da ode u preveremenu penziju i planirao da se vati kuæi poèeo je NATO napad na Srbiju....



Igra: Miæo Mihajloviæ Miæara

Autor i režija: Miodrag Lukiæ

Ton i rasveta: Laza Paèu





Pozorište Duga je prvo srpsko pozorište osnovano u zapadnoj Evropi. Postoji od dve hiljade i pete godine, taènije od drugog jula iste godine, kada je registrovano u gradiæu Nojenhofu pod nazivom Srpsko-švajcarsko pozorište Duga. Kao što naziv kazuje osnovali su ga Srbi koji žive u Švajcarskoj sa svojim sugraðanima Švajcarcima, sa ciljem da kroz negovanje pozorišne umetnosti približe ova dva naroda.

Pored tog cilja koji je plemenit i koristan, cilj pozorišta je da oèuva srpski jezik kod Srba u Švajcarskoj jer je oèigledno da veæ druga generacija Srba ima ozbiljnih poteškoæa sa maternjim jezikom.

Komedija „Bankarka ili laž naša nasušna“ bila je prvi pozorišni komad realizovan u pozorištu u nastajanju, i ujedno proba posle èije premijere smo znali da smo na dobrom putu da ostvarimo našu zamisao. Pored teškoæa koje su se pojavljivale nastavljeno je sa radom i sa ovom komedijom pozorište je proputovalo celu Švajcarsku.

U narednoj godini su premijerno prikazani komadi:

„Peèat jezika“ (monodrama posebno napravljena za maturante srpske dopunske škole u Švajcarskoj),
„Vidovnjak Djoka i paraziti“, komedija koja ukazuje na pogubnost lakovernosti koja je veoma izražena kod naših sunarodnika kako u matici tako i u dijaspori, komedija
„I da sam pametan poludeo bih“ delo koje govori o nesreæi genijalnog pronalazaèa koji upada u ruke pohlepne doktorke koja umesto da ga leèi, pokuša da se domogne njegovog otkriæa, i
„Božiæ Bata ponovo medju Srbima“ pozorišni komad za decu .


Dve hiljade i sedme godine ostvarena je saradnja sa jednim švajcarskim integracionim forumom pa je za potrebu upoznavanja dece odigrana adpatacija srpske bajke;

„Devojka nadmudrila cara“.

U martu iste godine premijerno je izvedena monodrama;

„Gastarbajter“, pozorišni komad koji je do sada najèešæe igran i prvi put je njime pozorište predstavljeno izvan Švajcarske u Nemaèkoj i Republici Srpskoj.

Na dvogodišnjicu osnivanja pozorišta premijerno je izvedena komedija

„Odlaganje života“, komedija koja je do sada privukla najviše gledalaca, a igrana je i u dobrotvorne svrhe u okviru akcije „Pomozimo Ðurðici“, kada je u saradnji sa Udruženjem žena Sunce, za pomoæ Ðurðici Kovaèeviæ iz Šapca prikupljeno pet hiljada franaka.

Uoèi Božiæa i Nove godine širom Švajcarske prikazan je komad za decu;

Božiæ Bata, nova verzija, ovaj put sa troje glumaca. Naša deca su sa oduševljenjem prihvatila da vide srpskog Deda Mraza i njegove dve vile koje ga prate kada deci donosi poklone za Božiæ. Ovaj pozorišni komad toplo je prihvaæen i od strane sveštenika Srpske pravoslavne crkve, Djordja Lukiæa iz Lugana koji je po završetku predstave petnestak minuta nadahnuto govorio o suštini predstave Božiæ Bata.

U dve hiljade osmoj godini, treæoj godini postojanja pozorišta, premijerno je izvedena komedija;

„Edukovana žena“ pozorišni komad koji verno prikazuje gastarbajtersku svakodnevnicu i sa kojim æe se pozorište Duga predstaviti u Beogradu u junu ove godine.

U pripremi su komedija;

„Zvezde dna“ i

monodarama Mileva Mariæ Ajnštajn na srpskom i nemaèkom jeziku.

Sva dela koja su do sada odigrana u pozorištu Duga, proizašla su iz pera našeg književnika Miodraga Lukiæa koji je ujedno i režirao sve dosadašnje predstave osim komedije Edukovana žena koju je sjajno režirala glumica Gordana Ranðeloviæ.

Prvi predsednik pozorišta Duga, a ujedno i doživotni poèasni predsednik je Milena Deon koja je bez preterivanja napravila prvu infrastrukturu pozorišta i zahvaljujuæi svojoj umešnosti i kontaktima obezbedila publiku.

Od samog osnivanja pozorišta u svojstvu savetnika uvek je prisutan i Dragan Jovanoviæ, inaèe poverenik vlade Srbije, to jest ministarstva za dijasporu.

Aktualni predsednik pozorišta je Miodrag Lukiæ, književnik, autor više romana, dramskih dela i filmskih scenarija.

Potpredsednik pozorišta je glumica Gordana Randjeloviæ koja je ove godine debitovala i kao režiser.

Blagajnik u pozorištu Duga i èovek zadužen za ozvuèenje i rasvetu je Dejan Iliæ od milja prozvan „Laza Paèu“.

Sekretar pozorišta je Jelena Paunoviæ.



Glumci koji igraju u trenutno aktualnim pozorišnim komadima su:

Milica Misiæ Dupont, Kristina Kuèinac i Miæo Mihajloviæ Miæara – Edukovana žena.
Miæo Mihajloviæ Miæara – Gastarbajter.
Gordana Randjeloviæ, Stefan Ðukiæ, Marija Nikoliæ, Zorica Radisavljeviæ, Aleksandar Jankoviæ i Kristina Kuèinac – Odlaganje života.
Stefan Djukiæ, Snežana Nektarijeviæ, Snežana Todoroviæ, Snežana Gajiæ, Miloš Simiæ, Filip Kostoviæ i Marija Nikoliæ – Zvezde dna.
Gordana Ranðeloviæ – Mileva Mariæ Ajnštajn, na srpskom jeziku.
Mariane Haas – Mileva Mariæ Ajnštajn, na nemaèkom jeziku.
Trenutno bez uloga:

Patrik Mock, Marion Huber, Gordana Grgiæ i Marko Dakoviæ.


Probe kao i premijere odvijaju se u hotelu Vinkelried u Vetingenu (dvadeset kilometara udaljen od Ciriha). Zahvaljujuæi vlasnici hotela Johani Vili (Johana Willi) pozorište je relativno jeftino dobilo prostor za rad kao i prostorije za smeštaj rekvizita i jednu prostoriju ispod same pozornice za održavanje sastanaka i druženje. Èlanovi pozorišta su ovu prostoriju pretvorili u ukusno namešten prostor u kome pored sastanaka redovno organizuju zabave za èlanove i prijatelje pozorišta.

Pored pozorišnih predstava pozorište se bavi i organizovanjem promocija knjiga i integeracionih veèeri gde se zajedno okupljaju Srbi i Švajcarci. Prošle godine pred oko tri stotine gledalaca promovisana je knjiga Spirala šaha, švajcarskog pisca Oskara Frajzingera koji je ujedno i visoko kotirani politièar, poslanik u švajcarskom parlamentu iz kantona Valis.

Medijsku podršku pozorištu su do sada pružili; Vesti, Novosti, RTS i radio Beograd.

U dva navrata pozorište su posetili predstavnici ministarstva za dijasporu, Neda Maletiæ i Bojan Ðuriæ, državni sekretari.

Ove godine ministarstvo za dijasporu odobrilo je pomoæ pozorištu Duga, zahvaljujuæi kojoj æe ono gostovati u Beogradu.











www.pozoristeduga.com

Gordana Randjelovic
+41 79 723 49 43
Miodrag Lukic
+41 76 228 82 67
Laza Pacu
+41 79 438 73 72


You haven`t enough privilegies to reply in this forum.


Share this link:
:: EROTSKE PRICE :: SANOVNIK :: ZABAVA
| Processing time: 0.0160089 sec.| Registrovaných online: - 0 | Neregistrovaných online: - 1466 | Powered by Ljubavni-Sastanak.com |

Marketing | Features | RSS News Feeds | Kontakt | Testimonials | Terms Of Use | Privacy Statement
Extreme eXTReMe Tracker