Ljubavni Sastanak Upoznavanje

Kupovina Prodaja

Jezici :
:: Početna
:: Registracija
:: Pretraga
:: Forum
:: Chat
:: Blogovi
:: Clanak
:: POMOĆ
:: Prijava za nove profile
:: Linkovi
:: Statistika
:: Tipovi Članstva


Femina Magazin

YuPortal

Ljubavni Sastanak na Fejsbuku
Svako vece od 20 casova okupljanje u Pricaonici. Dobrodosli!

Forum
Forum :: Traži po forumu :: Forum Podesavanja :: Top Foruma

Strana : Prethodna 1 2 3 [4]
stepski_vuk #1

Odgovori: 535


18. Feb 2012. 17:12:19
1912.




Ove godine slavimo stogodišnjicu pobede u Prvom balkanskom ratu i stogodišnjicu osloboðenja Kosova i Metohije posle 500 godina Turske okupacije.


Ponosan sam na naše pretke.
Veliki su to ljudi bili.
Èasni ratnici.
Èasni domaæini.





p.s.

šta æe za nas reæi naši potomci?!






-----------------
Vuk se nalazi u svakom od nas
i nije teško doæi do njega...

_______________________
Tweetily #44

Odgovori: 2586


01. Apr 2012. 14:35:53
Lave,

kada ja govorim o osvajanju govorim iz ugla vojne doktrine, koja nema veze sa politikom. Politika ne osvaja veæ odluèuje da æe nešto biti osvojeno, onda je vojska ta koja mora organizovati i sprovesti to osvajanje.
Ono gde me možeš osporavati jeste da li uopšte postoji osvajaèki mentalitet ili se osvajanje ubraja u vojnu doktrinu kao veštaèku tvorevinu. Kada govorimo o mentalitetu mi govorimo o prirodnom stanju stvari, neèim što je uroðeno.
Zato i jeste Damjan potpuno u pravu što se buni. Meðutim ne prenosi se osvajaèki mentalitet genima, niti telom, jer niko se nauèen nije rodio, veæ živi ili ne živi u duhu jednog naroda.
Drugo stajalište sa koga bi Damjan ili bilo ko mogao napasti bi bilo postojanje reinkarnacije. Onda genetika potpuno gubi smisao. Meðutim duh naroda ostaje bez obzira i na to.

-----------------
"Ko igra za raju i zanemaruje taktiku završit æe karijeru u nižerazrednom Vratniku" - dr Karajliæ
lion_heart #45

Odgovori: 730


01. Apr 2012. 15:39:02


Ne slazem se sa time da je mentalitet urodjena stvar, postoje neke indicije da osnovni temperament i sklonost ka ponasanju jeste genetski kodovano, medjutim to dokazano nije. Zbog toga sve ono sto spada u mentalitet je zapravo kulturoloske dimenzije i spada u duhovno nasledje koju narod prenosi i presadjuje u svoja pokolenja.

Ja sam samo protiv propagande da se drugi proglese izvorom svih losih stvari jer to jednostavno ni logicki, ni fakticki nije istina. O temi mozemo pricati mesecima, no ziva prica bi vise pomogla od sto stranica pisanog teksta.

Cinjenica jeste da posle 100 godina od napomenutog dogadjaja Srpski narod jedva poznaje svoje komsije (a te komsije takodje smatraju sebe casnim i neosvajackim narodima).

Drugi aspekt, sto se osvajackog ``mentaliteta`` tice, pa dovoljno je narod ubediti da brani samog sebe i nikad nece shvatiti da se osvajacki ponasa...

-----------------
U ljubavi nema ponosa, samo dostojanstva!
kovacdamjan #46

Odgovori: 3734


01. Apr 2012. 15:43:26


Kad sam rekao : A Srpski narod je po tradiciji opredijeljen za slobodu i odbranu svoga a ne za osvajanje nekog drugog.

To sam rekao više u smislu da je Srpski narod više u svojoj istoriji vodio oslobodilaèke i odbrambene ratove,a ne osvajaèke.I da su Srbi uèeni da su jedino takvi ratovi poželjni.Ali i takav stav zavisi od okolnosti u kojima su se Srbi nalazili.
I slažem se sa tvojim stavom da osvajanje nije stvar mentaliteta,veæ stvar odreðenih okolnosti i voðenja odreðene politike.


-----------------
"Kažu da je svako svoje sreæe kovaè,samo što sudbina daje jednom i èekiæ i usijano gvožðe a drugi ga mora kovati èesto hladno a èesto i golom pesnicom"- filozof Božidar Kneževiæ.
lion_heart #47

Odgovori: 730


01. Apr 2012. 15:46:33


elem, na nekoj temi ste dosli do zakljucka da covek dnevno mora da ucini bar 7 vrsta grehova, jer je priroda zivota na planeti Zemlji takva.

vrlo opasna pretpostavka jer time se amnestira greh!

a mozda je ta pretpostavka i istinita?

ukoliko je pretpostavka istinita, pa za politiku sto puta jace vazi da je ponekad potrebno pociniti greh da bi se prezivelo?
u tom slucaju opet dolazimo do zakljucka da taj greh zapravo i nije greh, vec samo ostvarenje interesa, a u sirem kontekstu tada i ne postoje neprijatelji jer su oni samo subjekti koji cine svoj greh iz moranja.

iz toga opet sledi da ni Tursko carstvo nije bilo apsolutno zlo (i naravno da nije jer jeste sirio vrstu kulture na odredjenim prostorima), a takodje ni neke druge drzave nisu bas bile toliko zle, kolikim se predstavljaju.

iz toga opet sledi da su zli momci uvek bili grupacije i klanovi, a na to bi onda dodali da je i takva konstatacija na mestu, obzirom da i ratni sudovi deluju protiv pojedinaca i klanova a ne protiv citavih drzava...

ovo otvara opet niz drugih konstatacija, koje sada ne mogu napisati ali se odlicno uklapaju u kontekst. mozda jednom... ;)

-----------------
U ljubavi nema ponosa, samo dostojanstva!
Tweetily #48

Odgovori: 2586


01. Apr 2012. 16:43:33
Lave

ja sam pomenuo tih sedam obaveznih grehova, to je bila neka studija koja se time bavila, da li èovek može da živi bezgrešno. Ali ih ne umem sada više nabrojati, zaboravio sam ih.
Ne amnestira se greh sa ovim, Naime to istraživanje su vršili praktièno nauènici ili ateisti, ili za raèun ateista. Ono što nikada nije bilo dobro kod ateista jeste što nisu puštali druge da žive. naime svoj ateizam obavezno dokazuju pobijajuæi Hrišæanstvo. To je zlo. treba da izgrade svoj ateizam van svake druge religije, a ne da ga grade rušeæi ih ili na njihovim ruševinama.
Što se tèe verovanja, Hrišæanstva. Ako si ti veran Bogu nikada neæeš ni doæi u situaciju da poèiniš greh, jer Bog to neæe dozvoliti. Dakle onaj ko je njemu veran neæe doæi nikada u situaciju da mora ubiti da bi preživeo, odnosno ubiæe Bog za njega jer Njegova ljubav je nesamerljiva i nama nedokuèiva pošto nismo božanska biæa. A vezano za amnestiranje greha jeste to da se svaki greh plaæa, i amnestija ne postoji u smislu kada ti znaš šta èiniš. Kako je Isus spašavao svoje muèitelje? Tako što je Ocu govorio da oni ne znaju šta èine i da im se oprosti. Rekao on to ili ne Bogu je isto, On æe svoje zakone ispoštovati. Meðutim Isus nije bilo isto, time što je to rekao Njemu je dodato blago onog sveta. Opet se pokazuje ravnopravnost da za èoveka važi sve što važi i za boga, odnosno da i Bog mora poštovati zakone koje je nametnuo ili doneo èoveku. Isus je Bog i opet i on dobija platu jednako kao i svaki èovek. Dolaskom Boga u èovekovom obliku Bog nam je pokazao da sve što važi za nas važi i za Njega. I to oslikava Njegovu velièinu.
Sve što se poèini u neznanju biva oprošteno. Imaš izreku da lude i hrabre Bog èuva. Zašto? Zato što oni ne znaju šta èine, nisu toga svesni, posebno ne ovi drugi. Ako se to ne bi praštalo, niko ne bi opstao, jer koliko toga beba samo poèini zato što ne zna. Èesto je roditelj kriv zbog toga, jer on je tu da otkloni to neznanje. Meðutim kada nešto sazna beba, a nastavi to da èini, onda veæ odgovara za sebe, a roditelj je tu da pokuša da se žrtvuje, a Bog odluèuje da li æe tu žrtvu primiti. Meðutim najveæi problem nastaje kada je neko nerazuman, a nije lud... tu leka nema, takvi dobijaju po leðima od Boga. Zato je dobro slušati savete za spasenje od crkve, jer oni veæ znaju utvrðeni recept. Dovoljno je da ti izabereš samo jednu Božiju zapovest i poštuj samo nju, i Bog æe ti onda pomoæi da poštuješ i sve ostale, a tebi æe to izgledati da je došlo spontano. Meðutim koju god zapovest izabrao i samo nju, brzo shvataš koliko je teško uzdržati i samo nju. Na primer kada se pomene preljuba, a ne èiniti nju je najvažnija zapovest, nakon one dve glavne, jer u njoj je koren svega, èak i koren napuštanja Boga i Njegovog puta, iako je to u biti nemoguæa misija, jer Bog je uvek u nama. Pametni su oni koji shvate da Bogu ne mogu pobeæi i koji se sa tim pomire... brzo steknu neverovatnu slobodu, ali u reèima sv. Pavla: sve mi je dato, a sve ne koristim.
Znaèi kada želiš ispoštovati zapovest koja obraðuje preljubu, ti preljubu ne posmatraš samo u odnosu muškarca i žene, veæ u njenoj celokupnosti. Na primer ako si do sada bio "zaljubljen" u eure, ne poèini preljubu sa švajcarcima ili dolarima i slièno. Jer poenta ne èinjenja preljube jeste u tome da se uèiš odanosti i vernosti i istrajnosti u ljubavi. Zašto se tome uèiš? Zato što je bog takav, a On ti je Otac i Stvoritelj i On te uèi najboljem postojeæem, svojim naèinom i svojim metodama. A Njegova metoda jeste ovaj život, ovakav kakav nam je ovde na Zemlji dat.
Ali opet poštuj ti zapovest o preljubi i èvrsto je se drži samo kroz ženu koja ti je data od Boga, i opet æe ti se sve otvoriti vremenom,nauèiæeš da ne èiniš preljubu u ma kom njenom obliku, a uvideæeš i brzo koliko je velika plata onome ko poštuje Božiju zapovest.
Ono što oni koji odluèe da se okrenu Bogu u jednom trenutku ne shvataju, to jeste da je to ustvari èin pokajanja. Iza tog pokajanja prvo usledi kazna, obièno strašna, dogodi se nešto strašno èoveku, obièno dve tako strašne stvari, a zatim poèinje to blagostanje. Zato je lako onima koji su od malena od svojih roditelja veæ okrenuti Bogu, nauèeni o Bogu. Meðutim Bog prašta onima koje roditelji nisu nauèili, ali prašta samo dok su u neznanju.
Ljudski rod se muèio, i u doba Noja se muèio i nije se približavao spasenju, pa je Bog pokušavao da to sve malo navede, usmeri, jer se sve rasplinulo na sve strane i svuda je vodilo, a spasenje se udaljavalo. Zato je Noje dobio zapovest šta da èini, zato je izmeðu ostalog na koncu Isus došao meðu nas i opet æe doæi jer svoje stado nikada neæe ostaviti. Jer ako nema stada, nema ni Njega, jer On toliko voli svoje stado da je prosto mrtav bez njega, neæe se oseæati živim. Sve je nama na dohvat ruke sve mi to možemo shvatiti i dokuèiti na ljubavi koja je u nama, jer Bog je ljubav. Samo ljubav obitava u svakom èoveku, svakom živom stvoru i ona je jedino što je svima zajednièko, a Ljubav je Bog i Bog je Ljubav.

u tom slucaju opet dolazimo do zakljucka da taj greh zapravo i nije greh, vec samo ostvarenje interesa, a u sirem kontekstu tada i ne postoje neprijatelji jer su oni samo subjekti koji cine svoj greh iz moranja.

Ovo je duboka misao i ne znam koliko bi ti je teologija prihvatila, ali filozofija je potpuno razume. Meðutim tvoje saznanje da ne postoje neprijatelji je veliko i ono je Božije. Zato nas je Isus i uèio da ljubimo neprijatelje svoje, jer oni ne postoje, veæ su i oni bližnji naši. Kolika je samo Njegova velièina. Vidiš ja Njega potpuno razumem, ali to mi uopšte ne olakšava da to što razumem i sprovodim. I tu je i razlika izmeðu Boga i èoveka, èovek teži da nauèi ono èemu ga Bog poduèava.

I ovo što za Turke govoriš jeste taèno i to je u duhu onoga što ja kažem ne nasleðujte ono što je loše i negatvno, veæ ono što je dobro i pozitivno. A nije to moje, to je Bog rekao Noju kada mu je rekao koje životinje da uzme sa sobom. Tako se i mi moramo ponašati, neæemo od homoseksualaca naslediti njihove seksualne poduhvate, pohode i slièno, ali æemo sigurno naslediti od njih ono što je pozitivno i što æe koristiti èoveèanstvu, a što je u duhu Božijem. Naše je da zaboravimo za pokoljenja da su oni bili homoseksualci. Na primer, homoseksualac naslika sliku, vrhunsko umetnièko delo, mi æemo to delo naslediti i saèuvati kao kulturno obeležje, ali neæemo saèuvati saznanje da ga je naèinio homoseksualac, veæ èovek. Zašto je to bitno? Zato da možda neko od pokoljenja ko je sklon umetnosti ne bi posegnuo za homoseksualizmom u nadi da æe dostiæi taj nivo u slikarstvu kome se divi. I Hitler se bavio slikarstvom koliko je meni poznato, èini mi se realizmom, i zar je sad potrebno uništiti ta umetnièka dela? Na njima se sigurno ne oslikava tamna strana njegove liènosti, jer ona su pozitivna.

Što se tièe ratnog suda, ako se ustanovi zbog neke države, on onda sudi toj državi, a ne pojedincima. U biti stoji da država nije spreèila nastanak tih pojedinaca, ali sve se to pretvori u suðenje jednom narodu ili generalizaciji. Sve to Damjan je jednostavno nazvao fašizmom i teško æe bilo ko dokazati da nije u pravu takvom konstatacijom.
S druge strane ne sudi se ni svim državama. Nikome se neæe suditi zato što je pobio Gadafijeve unuke, zar ne? I to nije prvi put da se neæe suditi Americi, jer ona je pobednik i trudiæe se da zauvek to ostane kako joj se ne bi sudilo. Ali kome èovek ne sudi, sudiæemo Bog i umesto èoveka... žalim ih, jer znali su što èine, sve što znam ja znaju i oni. Što reèe Bata Životinja u svojoj kampanji onomad: Znamo Se.

Inaèe taèno je da su Turci osim nabijanja na kolac i odvoðenja u janièare doneli i dosta toga pozitivnog. Sva hrana sa mlevenim mesom koju mi danas jedemo je njihova, poèev od sarme, pa na dalje do musake. A sarma je èak došla i do statusa nacionalnaog jela, jela koje se sprema u svim prilikama. Srpsko nacionalno jelo je klot pasulj, i peèenje, i naravno bosanski lonac i još neka. Ova fina kuhinja potièe od Turaka.

-----------------
"Ko igra za raju i zanemaruje taktiku završit æe karijeru u nižerazrednom Vratniku" - dr Karajliæ
lion_heart #49

Odgovori: 730


01. Apr 2012. 19:51:27


Twety

ne sudi se narodu, vec rezimu.

Ako se narod postroji uz taj rezim, zar nije kriv?
Nije li lakse ograditi se i time oprati sa sebe zlo?

Naravno da se ne sudi svima, ali tako je bilo oduvek u ljudskoj istoriji.

Fasizma ima svugde, bilo je i u nas `90-ih, a ne zaboravi, Srbija se za nijansu nije poklonila fasizmu `41. Da nije bilo narodnog bunta, a ja ne verujem u demokraticnost a ponajmanje u zakonitost narodnih buntova, Rusija i Amerika bi rasturili Krajevinu J., `45.

Mnogi pricaju o vekovnoj teznji da se jug Ugarske prespoji Srbiji, no, kada bolje razmislis, videt ces da je to vrlo slican proces koji se desava i na Kim. U ponasanju Srbije prema Vojvodini posle pripajanja, pa i zahtevom za teritorijama tamo nekih, koje su i dan danas deo Republike Madjarske, ja vidim osvajanje.
Prvim mogucim slucajem, kada bi se ucinilo izvedljivim na osnovu nekog saveza, koalicije ili naprosto medjunarodne politicke trgovine, Srbija bi ponovo osvojila i KiM, oruzano se suceljavajuci sa vecinom stanovnistva KiM. I da ne zaboravimo, i ratovi za veliku Srbiju `90 su bile osvajacki, lukavo pretvorene u ``odbrambene`` ratove.

Da, 1912 jeste bila slavna godina, ali posle se desilo Gavrilo Princip, koji se racuna za teroristom i atentatorom u celom svetu, osim valjda u Srbiji. Cak se i on desilo slucajno, jer da nije Austrougarski prestolonaslednik imao zenu iz nize klase, on ne bi imao protokolarnu zabranu pojavljivanja sa njom pred javnoscu i ne bi morao u Sarajevo sa svojom zenom, u ulozi vojnog lica (jer kao vojno lice imao je protokolarno pravo da se pojavi sa svojom zenom nize klase).
Prvi svetski rat su mogli dobiti i Nemci, a za Srbe je svakako lose prosao. Da su Nemci pobedili Engleze i Francuze, narodi bi ostali u Austrougarskoj. Naime glavni razlog otcepljenja (pored nacionalnih zelja, koja je bila samo delimicno izrazena), je bio upravo to da se time izbegnu ratne odstete i cinjenica krivice (pojedinaca, ili kako ti kazes i naroda).
Sa mog gledista Srbija jeste prvim svetskim ratom dobila teritorije, ali da nije bilo Broza i SFRJ, ona se nikada ne bi toliko razvila (zapadizovala). Medjutim upravo nacelna pobeda u prvom pa drugom svetskom ratu je dao to varljivo samouverenje o legalnosti i ostvarljivosti kasnijih koraka koje jesu dovele i do blokade Sarajeva od nekoliko godina i do genocida u Srebrenici, pa i fatalni sukob sa NATO alijansom, koja po meni upravo potire savez sa njima iz prvog sv. rata, osim naravno ako ne svalimo sve samo na Milosevica i opet se ne pridruzimo NATO-u.
Bilo je i krvavih obracuna sa Madjarskim i Nemackim zivljem u Vojvodini i na kraju II. sv. rata.

Moj rezime:
Srbija nije ni gora, ali ni bolja od okolnih naroda. Postoji konstantno kasnjenje od nekih 40 do 60 godina u istoriji, u odnosu na druge, sto u odnosu na 500 godina unazadovanja od Turaka i nije tako strasna.
Stvar je u tome da ce i Srbi za 60 godina razmisljati i ziveti kao sav zapadni svet. Mi mozemo samo taj proces da ubrzamo, jer snage koje koriste neuko stanovnistvo za manipulaciju stalno usporavaju taj proces, vadeci se na moralnijost, podobnijost, etnicku korektnijost i sta ja znam jos na kakve razloge.
Kao sto rekoh, ni bolje ni losije od drugih. Ali vreme je poceti raditi, navici se da je ciscenje snega svacija obaveza, bla bla bla... Mislim ima se jos dosta naraditi...

-----------------
U ljubavi nema ponosa, samo dostojanstva!
lion_heart #50

Odgovori: 730


01. Apr 2012. 19:55:55


I sto se Srbije tice, ja bi samo jedno upitao:

Kako to da glavne tokove u Srbiji vode Srbi poreklom iz Krajine i Crne Gore? Zasto su centalno Srijanci u manjini u glavnim ekonomskim i politickim tokovima? Ili nije tako, samo se meni tako ucinilo?


-----------------
U ljubavi nema ponosa, samo dostojanstva!
Tweetily #51

Odgovori: 2586


01. Apr 2012. 23:35:27


Kako to da glavne tokove u Srbiji vode Srbi poreklom iz Krajine i Crne Gore?

Imaju para za to planinarenje, što bi rekla teta Ðana u Lepim Selima.

Zasto su centalno Srijanci u manjini u glavnim ekonomskim i politickim tokovima?

Nemaju para za pomenuto planinarenje vezano za Venerin breg...

Ili nije tako, samo se meni tako ucinilo?

Zemi Bronhi, lakše se diše.

-----------------
"Ko igra za raju i zanemaruje taktiku završit æe karijeru u nižerazrednom Vratniku" - dr Karajliæ
stereo_bol #52

Odgovori: 4708


10. Apr 2012. 21:53:37
Tweet

da li uopšte postoji osvajaèki mentalitet ili se osvajanje ubraja u vojnu doktrinu kao veštaèku tvorevinu.


Uvek je postajao osvajaèki mentalitet kod nekih naroda. Postoji i dan danas. Ima dosta primera u prošlosti na tu temu.

Kada govorimo o mentalitetu mi govorimo o prirodnom stanju stvari, neèim što je uroðeno.

E ovde si, Tweet, debelo omašio. Kako je mentalitet naroda uroðen, života ti? Mentalitet je veštaèka tvorevina, nešto što se stvara, a ne nešto s èim se raðaš.

-----------------
Klonim se ljudi koji misle da je drskost hrabrost, a nežnost kukavièluk.
A klonim se i onih koji misle da je brbljanje mudrost, a æutanje neznanje.
Tweetily #53

Odgovori: 2586


10. Apr 2012. 23:58:48
Zmijèe,

nisi ti novinarka, veæ bi trebalo da se baviš politikom, a to znaèi da ne izvlaèiš iz konteksta nego da pokušaš da kreiraš nešto što æe biti naprednije od mog stajališta.
Ovo tvoje seckanje gubi svaku smisao, odnosno izgleda kao da nisi pažljivo èitala, a pretpostavljam da jesi.
Znaèi evo celine:
Ono gde me možeš osporavati jeste da li uopšte postoji osvajaèki mentalitet ili se osvajanje ubraja u vojnu doktrinu kao veštaèku tvorevinu. Kada govorimo o mentalitetu mi govorimo o prirodnom stanju stvari, neèim što je uroðeno.
Zato i jeste Damjan potpuno u pravu što se buni. Meðutim ne prenosi se osvajaèki mentalitet genima, niti telom, jer niko se nauèen nije rodio, veæ živi ili ne živi u duhu jednog naroda.

Prema tome, ja Lavu ostavljam moguænost njegovog osporavanja, odnosno kažem mu gde isto može vršiti, a ne tvrdim da li postoji ili ne postoji osvajaèki mentalitet. Naime ako bih to u ovom delu tvrdio skoèio bih samom sebi u usta, odnosno bio protivreèan, odnosno odustao od sopstvenog stava. I to je moguæe u politici, ali moraš imati "neprekinutu nit" kada tako nešto radiš, odnsono moraš iskonstruisati put kojim bez seckanja dolaziš do novog stava i polazišta... èitaj moraš manipulirati.
Dalje, ovo drugo što citiraš se odnosi na osnovni pojam mentaliteta. Dakle ne govorim konkretno o mentalitetu naroda, veæ više o onome što se odnosi na pojedinca.
Mentalitet se pre nasleðuje, nego što se stvara, ali se svakako doraðuje, prilagoðava. Da li æeš ga nasleðivati od svojih bližnjih, porodice ili iz duha naroda je veæ drugo pitanje. Meðutim od kada znaš za sebe i od kada ti je u svest ušla i tvoja nacionalnost tebi se nekako ukazuju neke stvari koje su odlika te nacionalnosti, a koje su deo tebe od roðenja, i ne samo tebe veæ svakoga ko je iste nacionalnosti. Ti si za njih znala ili si ih oseæala i pre nego što si saznala da uopšte postoji nacionalnost ili nacija.

-----------------
"Ko igra za raju i zanemaruje taktiku završit æe karijeru u nižerazrednom Vratniku" - dr Karajliæ
Strana : Prethodna 1 2 3 [4]

Nemate dovoljno prava da odgovorite na ovom forumu.


Podelite Ovu Stranicu:
:: EROTSKE PRICE :: SANOVNIK :: ZABAVA
| Učitavanje stranice trajalo: 0.0200582 sek.| Članovi online - 0 | Gosti online: - 1116 | Powered by Ljubavni-Sastanak.com |

Marketing | Mogucnosti | RSS Novosti | Kontakt | Uspesna Ljubavna Muvanja | Uslovi Koriscenja Sajta | Polisa Privatnosti
Extreme eXTReMe Tracker